POZADINA AFERE

Zabrana TikToka u SAD-u čini se teško zamislivom. Trump je odustao od te ideje, na potezu je Biden

Bidenova administracija odlučila je ovaj tjedan reći "dosta" popularnoj kineskoj aplikaciji i postavila joj ultimatum

Joe Biden

 Afp/

Administracije Donalda Trumpa i Joea Bidena nemaju mnogo dodirnih točaka, ali u jednom se očito slažu - neskriveni animozitet prema TikToku.

Bidenova administracija odlučila je ovaj tjedan reći "dosta" popularnoj kineskoj aplikaciji i postavila joj ultimatum: ili će kineski tehnološki div ByteDance prodati TikTok ili će se suočiti sa zabranom u SAD-u.

Iako izgleda kao da je riječ o dosad najozbiljnijoj prijetnji TikToku, zapravo je to déjà-vu. Naime, tu je prijetnju TikToku Donald Trump uputio još 2020. godine i to iz istog razloga - nacionalne sigurnosti. Čini se da nakon tri godine i dvije američke administracije dužnosnici nisu uspjeli učiniti ništa u vezi s TikTokom, što pokazuje da nije tako jednostavno zabraniti aplikaciju.

Odbor za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS) otvorio je istragu o TikToku još 2019. godine jer je postajala sumnja da predstavlja opasnost za privatnost i nacionalnu sigurnost. Dok je radna skupina pregledavala rad aplikacije, TikTok je jačao utjecaj u SAD-u.

Prošlog listopada, prema podacima Data.ai, aplikacija je imala oko 110 milijuna aktivnih odraslih korisnika mjesečno u SAD-u. TikTok je postao dio popularne kulture te su svi veliki tehnološki igrači, od Mete do Googlea, pokrenuli značajku za videozapise sličnu TikToku.

Ne samo da će američkim dužnosnicima danas biti teže nego prije tri godine zabraniti TikTok, nego će i potencijalni kupac morati izdvojiti mnogo više novca. The Information piše da je TikTok u 2020. ostvario 1,4 milijarde dolara prihoda od oglasa. U 2021. ta je brojka iznosila 4 milijarde dolara, a prošle godine TikTok se nadao da će dosegnuti 12 milijardi dolara. Inače, 60% dionica ByteDancea u vlasništvu je globalnih investitora, 20% zaposlenika i 20% njegovih osnivača.

Teško je predvidjeti što bi se sljedeće moglo dogoditi, ali potpuna zabrana popularne aplikacije - čak i one u vlasništvu Kineza - čini se teško zamislivom.

image
Celal Gunes/Anadolu Agency Via Afp

Kad je Trumpova administracija 2020. pokušala prisiliti ByteDance na prodaju američkog dijela poslovanja, kineska tvrtka odvela je slučaj na sud, gdje je tvrdila da bi zabrana prekršila Bermanove amandmane iz 1988., koji dopuštaju slobodan protok "informacija i informativnog materijala" iz neprijateljskih zemalja.

Kineska vlada ima pravo glasa u tome što ByteDance radi i može odbiti dopustiti tvrtki prodaju. Također, pitanje je hoće li Biden inzistirati na zabrani TikToka, s obzirom na to da je aplikacija bila izvrstan alat u kampanji demokrata. Većina korisnika TikToka u SAD-u su mlađi birači (62% korisnika mlađi su od 30 godina), a upravo je generacija Z spasila demokrate na međuizborima za Zastupnički dom u studenome prošle godine.

Što se tiče samog američkog predsjednika, on je prilično rezerviran kad je riječ o zabranama. Na izravno pitanje treba li SAD zabraniti TikTok, Biden je odgovorio: "Nisam siguran. Znam da ga ja nemam na svom mobitelu". Ipak, Biden nije hirovit kao što je bio Trump, što znači da vjerojatno neće odustati od problema tako lako kao što je to učinio Trump 2020. godine.

Nije samo SAD zabrinut zbog potencijalnog kineskog špijuniranja. Nakon što je SAD zabranio TikTok na svim vladinim uređajima, isto su učinili Velika Britanija, Europska komisija, Kanada, Australija i Belgija.

TikTok je potvrdio za ABC News u srijedu da ga je nedavno kontaktirao Odbor za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS). Tvrtka je rekla da CFIUS preferira situaciju u kojoj bi ByteDance prodao svoj udio u TikToku, umjesto da postigne sporazum s vladom SAD-a zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

"Ako je zaštita nacionalne sigurnosti cilj, dezinvestiranje ne rješava problem: promjena vlasništva ne bi nametnula nikakva nova ograničenja protoka podataka ili pristupa. Najbolji način za rješavanje zabrinutosti u vezi s nacionalnom sigurnošću transparentna je zaštita američkih korisničkih podataka i sustava sa sjedištem u SAD-u, s robusnim nadzorom, provjerom i verifikacijom treće strane, što već provodimo", rekla je glasnogovornica TikToka Brooke Oberwetter. Kineska kompanija je obećala da će izdvojiti 1,5 milijardi dolara za program zaštite podataka i sadržaja američkih korisnika od pristupa ili utjecaja kineske vlade.

Prošli je tjedan Bijela kuća podržala dvostranački zakon RESTRICT koji bi se mogao koristiti za zabranu TikToka. Izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew trebao bi prvi put svjedočiti pred Kongresom sljedeći tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:19