SEKULARIZAM

Zabrana krštenja na Ženevskom jezeru razljutila evangeliste: ‘Ovo je ravno lovu na vještice!‘

Krštenje je vjerska služba, rekle su ženevske vlasti, a kanton ima načelo da se vjerska događanja odvijaju privatno

ilustrativna fotografija Ženevskog jezera

 Mathieu Thomasset/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

Švicarski kanton Ženeva zabranio je krštenja na vodama i plažama Ženevskog jezera koja su organizirale evangeličke crkve što su potonje nazvale "lovom na vještice", piše France presse.

Kanton je tu odluku donio 8. srpnja u jeku rasprava o sekularizmu.

"To je zlouporaba ovlasti", rekao je Jean-Francois Bussy, predsjednik Evangeličke federacije u susjednom kantonu Vaud. U onom dijelu jezera koji pripada tom kantonu krštenja su dopuštena.

"Nismo imali primjedbi u kantonu Vaud, koji je puno liberalniji od Ženeve, koja po mom mišljenju provodi fundamentalistički sekularizam i prilično odbojan lov na vještice", izjavio je.

Među 26 kantona u Švicarskoj, Ženeva i Neuchatel jedini su sekularni. No Ženeva je poznata po tome što je otvoreno prihvatila francuskog teologa Jeana Calvina 1536., koji je od grada napravio utvrdu protestantske reformacije, a kip mu je uklesan u zidine staroga grada.

"Krštenje je vjerska služba", rekle su ženevske vlasti, a kanton ima načelo da se vjerska događanja odvijaju privatno, što isključuje obale i javne plaže na Ženevskom jezeru.

Postoje neke iznimke iz tog pravila što su vlasti pojasnile, ali slučaj dvije evangeličke župe ne potpada pod njih.

Prema Bussyjevim riječima, "nije sasvim jasno što motivira kantonalne vlasti da zabrane događaje poput ovoga koji nisu u suprotnosti s javnim redom i mirom", a koji predstavljaju "miroljubiv primjer hvalevrijedne vjerske prakse".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:47