MOLILA I BIDENA ZA POMOĆ

Zaboravljena američka nastavnica trune u ruskom zatvoru: ‘Te je noći samo bila ljuta i pila votku...‘

Sarah Krivanek, koja se, poput košarkašice Brittney Griner trenutno nalazi u ruskom zatvoru, pokušala je iz Rusije pobjeći uz pomoć dužnosnika SAD-a

Sarah Krivanek

 Sarah Krivanek/Facebook

Kada je ruska borkinja za ljudska prava Jekaterina Kaljugina 4. travnja 2022. godine stigla u jedan pritvorni centar u Moskvi kako bi razgovarala s 31-godišnjom američkom košarkašicom Brittney Griner, nije očekivala da će se upoznati i s drugom od dvije Amerikanke koje se trenutno nalaze u ruskim zatvorima, piše časopis People.

Za razliku od Griner, koja je bila mirna dok je razgovarala s Kaljuginom, 46-godišnja američka nastavnica Sarah Krivanek bila je vidno uznemirena. Tijekom njihovog neplaniranog sastanka koji se održao u Penalnoj ustanovi br. 1 nedaleko Moskve, zatvoru u kojem je Krivanek ružičasto obojenu ćeliju dijelila s još šest žena, Kaljugina je doznala da je Krivanek uhićena nakon što se 11. studenog 2021. godine posvađala sa svojim ruskim partnerom Mihailom Karavaevom.

- Zagrlila me i proplakala - rekla je Kaljugina za People.

- Pitala me kako je završila u zatvoru te rekla da su optužbe zbog kojih je u njemu završila netočne. Rekla mi je da je dobra osoba - dodala je Kaljugina.

Krivanek je Kaljuginoj rekla da je njezin dečko Karavaev bio pijan kada ju je 11. studenog 2021. udario u lice.

- Kuhinjski je nož uzela kako bi se obranila. Zamahnula je i porezala ga po nosu - rekla je Kaljugina, dodavši da je Karavaev pozvao policiju, koja je potom Krivanek uhitila zato što mu je zadala ozljedu tek "nešto ozbiljniju od ogrebotine".

Prema pisanju ruskih medija, Krivanek je optužena za "namjeru da nanese lakše tjelesne ozljede" te za "prijetnju ubojstvom ili nanošenja teških tjelesnih ozljeda". Ruski su mediji napisali da je Krivanek rekla da joj je žao zbog toga što je učinila te da nije htjela ubiti Karavaeva.

Kada se prvi puta pred sudom branila od spomenutih optužbi, rekla je da se branila od svoga dečka. Amerikanka je ustvrdila da ju je Karavaev 10. studenog udario i nogom i rukom. Rekla je da su ju je udario u lice, da su joj ruke i noge bile pune masnica te da su joj tri prsta bila slomljena.

Kaljugina kaže da su liječnici nešto prije nego što je Krivanek uhićena potvrdili da je pretrpjela spomenute ozljede.

Karavaev je povukao svoju prijavu protiv Krivanek, a na sudu rekao da mu nije bila namjera napasti je te da mu je žao što je to napravio.

- Nisam se osjećao kao da mi je život ugrožen. Ona je samo bila ljuta i pila je votku. Ja sam bio kriv - stajalo je u pisanoj izjavi koju je dao Karavaev te koju je Krivanek priložila kada se žalila na prijavu koju je on podnio protiv nje.

- Bio sam pijan i ljut kada je policija razgovarala sa mnom, a i policajci su mi rekli da neće biti prijavljena - rekao je Karavaev.

Krivanek je puštena nakon što je platila jamčevinu i potpisala izjavu da prije suđenja neće napustiti Moskvu te da će se lijepo ponašati.

Kriomice odlazila u ambasadu

Prema pisanju ruskih medija, ruski su dužnosnici o uhićenju Krivanek obavijestili američku ambasadu u Moskvi te njezinim djelatnicima objasnili pod kojim je uvjetima puštena na slobodu.

Kako se bojala da će završiti u zatvoru, Krivanek se za pomoć obratila američkoj ambasadi. Karavaev je Kaljuginoj rekao da su djelatnici ambasade Krivanek rekli da bi što prije trebala napustiti Rusiju.

Dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država rekao je časopisu People da je Ministarstvo upoznato s napisima u ruskim medijima u kojima stoji da je američka ambasada u Moskvi dobila informaciju da je Krivanek rečeno da ostane u Moskvi. Dužnosnik Ministarstva, međutim, osporava te tvrdnje.

- U trenutku kada je (Sarah Krivanek) pokušala napustiti Rusiju, ambasada od ruskih vlasti nije bila dobila informaciju da ona ne smije napustiti zemlju, a ni da je uhićena - rekao je dužnosnik Ministarstva.

Anita Martinez, prijateljica Sarah Krivanek, rekla je da je ova više puta otišla u američku ambasadu kako bi se pripremila za odlazak iz Rusije.

- Kriomice je odlazila u ambasadu te pokušavala pribaviti novac za avionsku kartu i slično. Pokušavala je sve to napraviti bez da (njezin dečko Mihail Karavaev) za to dozna - rekla je Martinez.

Kaljugina je rekla da je Krivanek je vjerovala da može napustiti Rusiju iako joj je viza istekla budući da joj je rečeno da se istekle vize zbog pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 automatski produžuju.

Krivanek je 15. prosinca 2021. godine do Međunarodne zračne luke Aleksandar Sergejevič Puškin Šeremetjevo u Moskvu dopratio američki diplomat kojeg su ruski mediji identificirali kao Lukea Davisa, drugog tajnika u konzularnom odjelu ambasade. Davis je Krivanek navodno poslao email s avionskim kartama i detaljima putovanja. Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a časopisu People nije otkrilo identitet diplomata koji je Krivanek dopratio do aerodroma, ali je reklo da nije neobično da djelatnici ambasade Amerikancima pomognu da se vrate u Sjedinjene Države te da im posude novac kako bi si platili put kući.

Uhićena u aerodromu

Prema pisanju ruskih medija, Krivanek je u Šeremetjevo došla s pismom u kojem je pisalo da joj je američka vlada posudila 200 američkih dolara kako bi mogla otputovati u SAD te da putuje u grad Medicine Lodge u saveznoj državi Kansas.

Krivanek se, međutim, nikada nije ukrcala na let za SAD. Rusi su joj zaplijenili putovnicu te je kasnije uhitili jer se nije pridržavala uvjeta pod kojima je puštena iz pritvora. Sigurnosne kamere koje se nalaze u Šeremetjevu zabilježile su ulazak Krivanek u policijsko vozilo.

Dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a potvrdio je u prosincu 2021. godine da je građanin Sjedinjenih Država uhićen u Moskvi te dodao da Ministarstvo nadzire situaciju.

Ruska je televizija objavila i snimke na kojima se vidi kako Krivanek svoje torbe stavlja u automobil s diplomatskim registarskim tablicama, kako dolazi u Šeremetjevo, kako se ljubi i pozdravlja s Karavaevim te kako je prati muškarac kojeg su ruski mediji identificirali kao Davisa. On joj je pomagao nositi prtljagu. Na snimkama se moglo vidjeti i kako je Krivanek razgledava i jednu duty free trgovinu.

Martinez je s Krivanek razgovarala preko mobitela kada je uhićena. "Bile smo na video pozivu. Vidjela sam kako je odvode. Pričale smo jer se pripremala za odlazak. Bila je uzbuđena, ali zabrinuta. Tada su joj bili već uzeli putovnicu i nisu joj je vratili. Brinula se da je neće pustiti da ode i nisu", rekla je Martinez. "Otad ne znam što se njome događa. Vidjela sam neko naguravanje i čula je kako govori, "ne, ne". Nakon toga sam vidjela kako je neki muškarac pogledao u njezin mobitel i nakon toga se ugasio. Srce mi je skoro stalo."

Krivanek je 7. veljače 2022. neimenovanom rođaku poslala pismo u kojem je molila za pomoć. Tada se već bila nalazila u jednom moskovskoj zatvorskom centru.

- Nazovi ambasadu u Washington D.C.-u i reci im da se američki državljanin nalazi u ruskom zatvoru te da me do danas nitko nije posjetio - stajalo je u pismo koje je vidio časopis People.

Molila Bidena za pomoć

Krivanek je od neimenovane osobe zatražila i da nazove svećenika u gradu Colorado Springs u saveznoj državi Colorado u kojem je nekoć živjela kako bi se mogao pomoliti za nju. Zatražila je i da joj se i specijalne online trgovine koja zatvorenike snabdijeva potrepštinama nabave "šampon, WC papir, pasta za zube, sapun za pranje odjeće, šećer, kava, voće i povrće". U pismu je napisala i da hoće da njezin rođak na svoj mobitel instalira aplikaciju za razmjenu poruka WhatsApp kako s njime mogla razgovarati pomoću mobitela jedne druge zatvorenice. Sugerirala je i da se na Facebook objavi da će u ruskom zatvoru biti do 11. srpnja te da se objavi i da joj treba pomoć s online trgovinom koja je specijalizirana za prodaju namirnica onima u zatvoru i pritvoru.

Rođak, koji je želio ostati anoniman, rekao je Krivanek nije ostavila broj na koji je se može nazvati te da joj njezina obitelj zbog toga nije mogla ništa kupiti u toj trgovini.

Krivanek je u tom pismu sugerirala da smatra da će u trenutku kada ono dođe na adresu na koju ga je poslala da će već biti u zatvoru u gradu Skopinu u središtu Rusije.

Obitelj i prijatelji Sarah Krivanek s kojima je razgovarao časopis People rekli su da se otad nisu čuli s njom te da ne znaju kome je poslala spomenuto pismo.

Martinez se 29. lipnja za pomoć obratila predsjedniku SAD-a Joe Bidenu. Bijela joj se kuća javila u ponedjeljak 1. kolovoza te rekla da je pregledala materijale koje joj je poslala te da ih je proslijedila relevantnoj federalnoj agenciji. Bijela kuća časopisu People nije rekla što radi kako bi pomogla Krivanek te je li Bidenova vlada upoznata s okolnostima njezina slučaja. Istoga ga dana kada se obratila Bijeloj kući, Martinez se javila i Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a. Ministarstvo joj je odgovorilo 8. srpnja te je uputilo da ispuni formular na internetskoj stranici američke ambasade u Moskvi koji je već jednom ispunila. Kako joj ambasada nije odgovorila na upit koji joj je poslala, Martinez nije poslala novi.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a reklo je časopisu People da od ruskih vlasti traži da njezinim djelatnicima dopuste da redovito razgovaraju sa svim američkim državljanima koji se nalaze u ruskim zatvorima te da ruske vlasti u tom pogledu nisu baš suradljive. Ministarstvo je dodalo da sve američke državljane upozori da se u zemljama u kojima borave moraju ponašati u skladu sa zakonima koji u njima vrijede.

Rusko podrijetlo

- Žao mi je zbog te drage, katolkinje koja je voljela rusku kulturu i rusku djecu. Žena je oprostila svome partneru i on njoj. Ona je u zatvoru već šest mjeseci i na nju se zaboravilo - rekla je Kaljugina za People, dodavši da je Amerikankina žalba odbijena te da je poslana u penalnu ustanovu.

- Sud nije uzeo u obzir da je taj navodni "zločin" bio rezultat samoobrane od nasilnog muškarca koji je mnogo veći od njega. Nije uzeto u obzir ni da je on pretrpio tek manju ozljedu. Bila je to ogrebotina. Nije uzeto u obzir ni da je povukao prijavu. Nije uzeto u obzir ni da je ta nježna žena predavala djeci te da nije prijetnja društvu - dodala je Kaljugina.

Krivanek je rođena u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, a u Moskvu je stigla 2017. godine nakon što se razvela od svog muža koji je bio vojni djelatnik. Kaljugina kaže da joj je Krivanek rekla da su joj preci ruskog podrijetla te da ju je ujak nagovorio da ode u Rusiju kako bi vježbala ruski jezik.

- Zavoljela je grad i produžila vizu. Unajmila je stan i počela ruskoj djeci predavati engleski jezik - dodala je Kaljugina.

Krivanek ima dva odrasla sina i kći, no oni nisu htjeli razgovarati za People. Krivanek ima još jednog sina, no on je preminuo. Martinez, koja Krivanek poznaje 10 godina, kaže da je bila u nekoliko problematičnih ljubavnih veza.

- Sarah je rijetka ptica. Jako je pametna pa može djelovati neobično. Suosjećam s njom jer samo želi biti voljena pa se stavi u nepovoljne situacije - rekla je Martinez.

Razmjena zarobljenika

Art Song, drugi prijatelj Sarah Krivanek, rekao je za People da su se ona i on upoznali preko internetske stranice jednog svećenika te da joj je posudio novac i ponudio joj da odsjedne u domu njegova oca u gradu Medicine Lodge u Kansasu. No, kako kaže, nije se s njom čuo od 15. prosinca 2021. godine i ne zna što joj se dogodilo nakon što je uhićena.

- Prekontrolirali su joj putovnicu. Bila je sretna. Rekla mi je što je doručkovala jer je imala novaca. Rekla mi je da joj baterija od mobitela puna te da ima moj broj u slučaju da joj mobitel prestane raditi. Još smo malo pričali kada je rekla da misli da će je uhititi. Prekinula je vezu te nazvala drugog prijatelja ili prijateljicu - rekao je Song.

Ivan Melnikov, potpredsjednik ruskog odjela Međunarodnog vijeća za zaštitu ljudskih prava, rekao je za People da ima saznanja o pregovorima koji se vode oko Brittney Griner i njezinog povratka u SAD te da će se kod američkog ministra vanjskih poslova Anthonyja Blinkena zauzeti za Krivanek.

- Vjerujem da je nepravedno osuđena te da je bila žrtva obiteljskog nasilja i da se branila. Žrtva koju je navodno napala povukla je prijavu protiv nje. Tražim da je se uključi u pregovore o razmjeni Brittney Griner i Paula Whelana za ruske zarobljenike - rekao je Melnikov.

Melnikov je u utorak časopisu People rekao da se Krivanek trenutno nalazi u gradu Rijazanu, oko 193 kilometra jugozapadno od Moskve. Dodao je će je u četvrtak posjetiti njegovi kolege koji su angažirani na projektu koji se bavi jačanjem nadzora nad zatvorima i pritvorima u Ruskoj Federaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:42