GRAĐANI UZNEMIRENI

ZA POTPUNI DEBAKL SRPSKOG LOTA KRIVA FIRMA 'NIRVANA' IZ ZAGREBA? Srbi optužuju Hrvate zbog, kažu, lošeg softwarea

U sinoćnom izvlačenju 59. kola Lota peti broj kombinacije prvo se pojavio na ekranu, a tek onda je kuglica s tim brojem izašla iz bubnja
 Screenshot/YouTube, CROPIX

'Više javno tužiteljstvo u Beogradu izdalo je nalog policiji za prikupljanje potrebnih informacija i obavještenja zbog utvrđivanja svih činjenica i eventualne krivične odgovornosti uz izvlačenje brojeva u igri na sreću Loto Državne lutrije Srbije koje je emitirano u direktnom televizijskom prijenosu na televiziji Prva', rekla je danas Tanjugu republička javna tužiteljica Zagorka Dolovac, a prenosi Blic.

Istaknula je da je Tužiteljstvo odlučno da se cijeli slučaj detaljno ispita i poručila je da će svi odgovorni biti procesurani bez obzira na funkciju koju obavljaju i poziciju koju imaju.

- Kako je u pitanju Državna lutrija Srbija potpuno smo svjesni da je ovaj slučaj izazvao veliko uznemirenje građana tako da ćemo o svim rezultatima istrage na vrijeme obavijestiti javnost, rekla je Dolovac.

I premijer Aleksandar Vučić je u današnjem obraćanju uživo iz Vlade Srbije dao komentar skandala, piše Kurir.

- Stanje u Državnoj lutriji je loše, ali je za nijansu bolje od katastrofalnog. Vidim jutros da je Tužiteljstvo reagiralo, da policija radi svoj posao... Takvo rušenje povjerenja... A svi koji su u tome sudjelovali, ako je bilo izvršenja krivičnog djela, zna se gdje će boraviti i otputovati... Put do zatvora je kratak, rekao je Vučić.

Dodao je da je prihod Državne lutrije oko milijun eura, a ni jedan dinar nije dan državi, kao i da bi bilo najbolje naći strateškog partnera za lutriju.

Predsjednik Skupštine Državne lutrije Srbije Vladimir Đukanović na sve se osvrnuo na Facebooku, prebacivši krivnju na hrvatsku tvrtku.

'Ovo što se večeras dogodilo je očiti propust osobe koja je direktno bila na softwareu. Da li je propust bio namjeran ili je sve plod nenamjerne greške, neka utvrdi istraga. Definitivno, ovim je nanesen ozbiljan udarac Državnoj lutriji Srbije i igri Loto, jer teško će neko povjerovati da se igra ne namješta.

Inače, da postoji problem sa softverima za Loto i Bingo to je više nego jasno, jer softvere već deset godina unatrag radi i održava krajnje nekredibilna firma Nirvana iz Zagreba za koju nitko u svijetu igara na sreću nije čuo. Moja borba dok sam bio u DLS je bila da softvere radi i održava Vojnotehnički institut i kao plod toga VTI na osnovu odluke Vlade Srbije sa DLS potpisao ugovor o suradnji.

Softveri VTI su u fazi izrade i uveliko se radi na implementaciji istih. Ne bih isključio da nekom taj posao smeta, pa je namjerno izveo večeras ovu diverziju, mada ne želim biti teoretičar zavjere. Inače, kompletna bitka raznih kompanija da uđu u DLS svodi se na to da se DLS napravi softverski ovisnom.

Prihod od igara suštinski ne zanima velike kompanije, jer ta vrsta prihoda je njima kap u moru. Taj prihod dobro dođe državi, ali softverska zavisnost je ključ svega, jer onaj tko drži softvere, zapravo izvlači najveći kajmak. Otuda je moja borba i bila da to bude VTI kako bi novac ostajao u državi, a ne da se iz države izvlači, kao što nam je to hrvatska firma Nirvana godinama radila', napisao je Đukanović.

Podsjetimo, u sinoćnom izvlačenju 59. kola Lota u Srbiji peti broj kombinacije prvo se pojavio na ekranu, a tek onda je kuglica s tim brojem izašla iz bubnja.

Nakon naizgled regularnog izvlačenja prva tri broja 4, 33 i 12, izvučena je četvrta kuglica s brojem 27, ali se na ekranu prvo pojavio broj 21, koji je bio izvučen tek kasnije, a 27 kao peti broj.

Na ekranu je, također, bio prikazan i broj dobitnika iako peta kuglica još nije bila izvučena. Sve je to izazvalo veliku sumnju gledatelja da je sve namješteno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:27