TERORIZAM

Za ‘bostonskog bombaša‘ možda će se ponovno zatražiti izvršenje smrtne kazne

Džohar i Tamerlan Carnajev, obojica kirgiško-američki državljani čečenskog porijekla, ubili su troje i ozlijedili više od 260 ljudi
'Bostonski bombaš' Džohar Cernajev
 Tom Green/Zuma Press/Profime

Američki Vrhovni sud pristao je razmotriti ukidanje smrtne kazne izrečene bombašu na Bostonskom maratonu Džoharu Carnajevu, piše BBC.

Tri su osobe poginule, a više od 260 ih je ozlijeđeno kada su eksplodirale dvije bombe koje su Carnajev i njegov brat podmetnuli na cilju maratona 2013. godine.

Carnajev je osuđen na smrt, ali je kaznu u srpnju ukinuo savezni žalbeni sud.

Ministarstvo pravosuđa pod administracijom Donalda Trumpa žalilo se na tu odluku.

Carnajev i njegov stariji brat Tamerlan, obojica kirgiško-američki državljani čečenskog porijekla, postavili su bombe blizu cilja Bostonskog maratona 15. travnja 2013.

Tamerlan je ubijen u pucnjavi s policijom tri dana kasnije.

Džohar Carnajev je pobjegao i dan kasnije je uhićen, nakon što je pronađen kako se skriva u čamcu u dvorištu kuće u Watertownu, predgrađu Bostona.

Porota je 2015. godine osudila Carnajeva na smrt smrtonosnom injekcijom, no to je prošle godine ukinuo žalbeni sud. Sud je rekao da sudac nije isključio porotnike koji su već zaključili da je Carnajev kriv.

U listopadu, dok je Trump još bio predsjednik, Ministarstvo pravosuđa zatražilo je da Vrhovni sud preispita slučaj.

Iako je Trump podržavao smaknuća tijekom svog mandata, predsjednik Joe Biden rekao je da će nastojati okončati smrtnu kaznu.

Odvjetnici Ministarstva pravosuđa u svojoj su peticiji slučaj Carnajev nazvali 'jednim od najvažnijih kaznenih progona protiv terorizma u povijesti naše države'.

Vrhovni sud vrlo rijetko dobije zahtjev za preispitivanjem slučajeva.

Međutim, suci su se složili saslušati usmene argumente i do lipnja sljedeće godine odlučiti hoće li potvrditi prvobitnu smrtnu kaznu ili će podržati odluku žalbenog suda da zatraži od nižeg suda preispitivanje presude.

Carnajev će provesti ostatak svog života u zatvoru bez obzira na presudu Vrhovnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:59