BLISKI SAVEZNICI

‘Xi Jinping samo čeka Putinov poraz, a onda će vratiti zemlju od Rusije. Čim se pojavi slabost, oni će krenuti‘

Diane Francis vjeruje da će se Ruska Federacija raspasti nakon rata u Ukrajini

Vladimir Putin i Xi Jinping

 Pedro Pardo/Afp

Kina navodno čeka da se Ruska Federacija raspadne kako bi mogla prigrabiti komad zemlje koji joj je Rusija otela prije 200 godina.

Govoreći za Times Radio, kanadska istraživačka novinarka, profesorica i urednica National Posta, Diane Francis, izrazila je uvjerenje da se Kina sprema vratiti komad zemlje na dalekom istoku Rusije, prenosi MSN.

Podsjetimo da je Peking bio ključna podrška ruskom čelniku Vladimiru Putinu otkako je izvršio invaziju na Ukrajinu, a zbog sankcija je Rusija bila izolirana od ostatka svijeta.

"Kina je dovedena u užasnu poziciju. Imali su Olimpijske igre na koje su bili ponosni 2022., a Putin je otišao tamo i natjerao Xija da potpiše ugovor o partnerstvu, a da mu nije rekao da će tri dana kasnije u obliku genocida napasti susjednu zemlju. Nikad nije rekao Xiju. Ovo je bilo jako neugodno, rekla je.

Diane Francis vjeruje da će se Ruska Federacija raspasti nakon rata u Ukrajini, što će Kini omogućiti da povrati zemlju koja je prije bila pod njezinom jurisdikcijom.

"Kina je jako involvirana u ono što će se događati s Rusijom nakon što ovo završi. Mnogi od nas nagađaju da kada se centar raspadne i oni izgube rat, tko god zamijeni Putina, neće moći održati naciju koja živi u 11 vremenskih zona, komentirala je.

"To je jednostavno prevelika zemlja. Na krajnjem istočnom rubu je Mandžurija, koja je oteta od Kine prije više od 100 godina. Kina želi Mandžuriju natrag i dobit će je. Čim osjete slabost, oni će krenuti. Ne nužno s trupama, ali će krenuti politički kako bi preuzeli kontrolu nad tim područjem,", rekla je.

Podsjetimo, Rusija je napala Mandžuriju 1900. nakon Prvog kinesko-japanskog rata 1894.-1895.

Ovih dana je Putin najavio da planira posjetiti Kinu tijekom svibnja. Njegova je najava uslijedila dok je američki državni tajnik Anthony Blinken boravio u zemlji kako bi se sastao s predsjednikom Xijem Jinpingom.

Prema nedavnoj američkoj procjeni, bilježi se izvoz prodaje alatnih strojeva, mikroelektronike i druge tehnologije iz Kine u Rusiju koju Moskva zauzvrat koristi za proizvodnju projektila, tenkova, zrakoplova i drugog oružja za ratna djelovanja.

Kina cijelo vrijeme tvrdi da Rusiji ne šalje oružje ili vojnu pomoć, iako je zadržala snažne gospodarske veze s Moskvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:09