ODAKLE JE STIGAO?

WHO pritišće Kinu oko podrijetla covida-19: Recite nam što se dogodilo i kako je počelo!

DNK više životinjskih vrsta - uključujući rakunske pse - bio je prisutan u uzorcima iz okoliša koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2

Wuhan, institut za virologiju

 Hector Retamal/Afp

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u četvrtak je izvršio pritisak na Kinu da podijeli svoje informacije o podrijetlu covida-19, rekavši da su sve hipoteze na stolu dok to ne učine, više od tri godine nakon pojave virusa.

"Bez potpunog pristupa informacijama koje Kina ima, ne možete reći ovo ili ono", rekao je glavni ravnatelj WHO-a odgovarajući na pitanje o podrijetlu virusa.

"Sve hipoteze su na stolu. To je stav WHO-a i zato smo tražili od Kine da bude kooperativna u vezi s ovime", istaknuo je te dodao: "Kad bi to učinili, znali bismo što se dogodilo ili kako je počelo".

Virus je prvi put identificiran u kineskom gradu Wuhanu u prosincu 2019., a mnogi sumnjaju da se proširio na tržnici živih životinja prije nego što je zahvatio cijeli svijet i ubio gotovo 7 milijuna ljudi.

Podatke iz ranih dana pandemije covida kineski su znanstvenici prošli mjesec nakratko unijeli u međunarodnu bazu podataka.

Uključivao je genetske sekvence pronađene u više od 1000 uzoraka iz okoliša i životinja uzetih u siječnju 2020. na tržnici plodova mora Huanan u Wuhanu, mjestu prve poznate epidemije covida.

Podaci su pokazali da je DNK više životinjskih vrsta - uključujući rakunske pse - bio prisutan u uzorcima iz okoliša koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje covid, što sugerira da su oni "najvjerojatniji prijenosnici" bolesti, prema timu međunarodnih istraživača.

Međutim, u nerecenziranoj studiji koju je ovaj tjedan objavio časopis Nature, znanstvenici iz kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti osporili su nalaze međunarodnog tima.

Rekli su da uzorci nisu pružili dokaz da su životinje zaista zaražene. Uzeti su i mjesec dana nakon što je na tržnici prvi put virus prenesen s čovjeka na čovjeka, pa čak i ako su bile pozitivne na covid, životinje su mogle dobiti virus od ljudi.

Maria Van Kerkhove iz WHO-a, tehnička voditeljica za covid-19, rekla je da najnovije kineske informacije nude neke "naznake" o podrijetlu, ali ne i odgovore. Rekla je da WHO radi sa znanstvenicima kako bi saznali više o najranijim slučajevima iz 2019., kao što je mjesto gdje se nalaze zaraženi.

Dodala je da WHO još uvijek ne zna jesu li u Kini provedena sva potrebna istraživanja.

WHO je također zatražio od Sjedinjenih Država izvorne podatke koji podupiru nedavnu studiju američkog ministarstva energetike koja je sugerirala da je pandemiju covida-19 uzrokovalo curenje iz laboratorija, dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:04