PODCIJENJENE BROJKE

WHO ne vjeruje u kraj pandemije: ‘Manje je zaraženih samo zato što je manje testiranih! Pa pogledajte koliko ljudi umire‘

WHO je ovaj tjedan pozvao vlade da poboljšaju procijepljenost i brzo testiranje zbog brzog širenja omikrona, posebno u istočnoj Europi

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus

 Fabrice Coffrini/AFP

Manji broj testiranja na koronavirus vjerojatno pridonosi padu prijavljenih slučajeva zaraze iako broj smrtnih slučajeva raste, objavio je u srijedu WHO, a prenosi Reuters.

"Veći razlog za zabrinutost sada je mislim broj umrlih koji i dalje raste", rekla je predstavnica WHO-a za covid-19 Maria Van Kerkhove u virtualnoj raspravi prenošenoj uživo na Twitteru, Facebooku i YouTubeu.

"Samo prošli tjedan prijavljeno nam je gotovo 75.000 umrlih i znamo da je to podcijenjeno", rekla je.

Zemlje koje tvrde da im se smanjio broj zaraženih u razdoblju od prije dva do šest tjedana vjerojatno imaju manje testiranih, rekao je predstavnik WHO-a za krize Mike Ryan.

WHO je ovaj tjedan pozvao vlade da poboljšaju procijepljenost i brzo testiranje zbog brzog širenja omikron varijante koronavirusa, posebno u istočnoj Europi.

Nekoliko zemalja objavilo je da planiraju ublažiti restrikcije u tjednima koji dolaze ako se dnevni broj novozaraženih bude nastavio smanjivati.

Sada nije vrijeme da se mijenja trajanje izolacije za pozitivne, rekao je Ryan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:17