KRAJNJE RAZOČARANJE

Washington protjeruje ruskog zaposlenika UN-a optuženog za špijunažu

SAD je još u ponedjeljak odlučio o izgonu do 7. ožujka dvanaest članova ruskog diplomatskog izaslanstva u UN-u pod optužbom za "špijunažu"

Antony Blinken 

 Timothy A. Clary/AFP

Sjedinjene Države su zatražile u UN-u odlazak "ruskog obavještajnog agenta koji radi u Ujedinjenim narodima", navodi se u priopćenju američke diplomatske misije u toj organizaciji.

"Dana 28. veljače SAD je pokrenuo postupak tražeći odlazak ruskog obavještajnog agenta koji je radio u UN-u, a zlorabio je svoje pravo boravka u SAD-u", rekla je glasnogovornica američke misije, a zahtjev dolazi usred ruskog rata u Ukrajini.

UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric potvrdio je američki zahtjev na svojoj dnevnoj tiskovnoj konferenciji. Odbio je iznijeti pojedinosti o radnom mjestu tog zaposlenika, otkriti njegov spol i reći radi li za UN-ova glavnog tajnika Antonija Guterresa na 38. katu staklene zgrade na Manhattanu gdje su njegovi uredi.

Stephane Dujarric je rekao da dotična osoba radi u "tajništvu" UN-a i da zbog prava na osobnu privatnost i "osjetljivost" predmeta ne može dati drugi komentar.

SAD je još u ponedjeljak odlučio o izgonu do 7. ožujka dvanaest članova ruskog diplomatskog izaslanstva u UN-u pod optužbom za "špijunažu".

"To je znak neprijateljstva prema našoj zemlji", reagirao je ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov u priopćenju objavljenom na Facebooku, dodajući da taj korak američke uprave potiče "krajnje razočaranje" i Moskva ga "nipošto ne prihvaća".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:02