POBUNA

Wall Street Journal razbjesnio Češku naslovom članka, veleposlanik iskrižao novine: ‘Evo, ja ću umjesto vas!‘

Utjecajni američki list Wall Street Journal u naslovu članka o češkoj pomoći Ukrajini naveo da se radi o maloj bivšoj sovjetskoj državi

Prag

 Oliver Förstner/Alamy/Alamy/Profimedia/Oliver Förstner/alamy/alamy/profimedia

Utjecajni konzervativni američki list Wall Street Journal (WSJ) promijenio je naslov članka s temom pomoći Češke Ukrajini u odgovoru na val kritika na društvenim mrežama, kojima se pridružio i američki veleposlanik u Pragu Bijan Sabet.

Naslov je izvorno glasio "Mala bivša sovjetska satelitska država kreće u lov na oružje za Ukrajinu". No, brojni češki korisnici društvenih mreža ubrzo su krenuli s kritikama naslova, smatrajući da je takav opis Češke u opremi članka zastarjeli stereotip.

WSJ je naknadno promijenio naslov na svojoj internetskoj stranici, pa je članak osvanuo na naslovnici pod naslovom "Češka Republika igra veliku ulogu u opskrbi Ukrajine topničkim granatama".

"Dragi WSJ, ispravio sam umjesto vas", napisao je veleposlanik Sabet na X-u, bivšem Twitteru, prekriživši naslov u američkim novinama na snimci zaslona i zamijenivši ime Češke svojim tekstom: "demokratska zemlja više od 30 godina i važan NATO saveznik", prenosi češki Brno Daily.

Češke veze za nabavku granata

Na članak je reagirala i aktivistička volonterska udruga NAFO, čiji je cilj borba protiv ruske propagande. U otvorenom pismu urednicima WSJ-a, koje je potpisao irski novinar Ian Willoughby, NAFO je priznao da je Češka u članku prikazana u pozitivnom svjetlu, ali tvrde da je opis zemlje kao bivšeg sovjetskog satelita obmanjujući i uvredljiv s obzirom na vanjskopolitički stav Praga, koji uključuje snažnu podršku Ukrajini.

"Prošlost Hladnog rata ostavili smo daleko iza sebe i vrijeme je da i vi učinite isto", stoji u otvorenom pismu.

U članku objavljenom u nedjelju Češka se spominje kao jedan od najvatrenijih pristaša Ukrajine u obrani od ruske agresije. Kako je prenio WSJ-u, službeni Prag je osigurao oko 800.000 topničkih granata od raznolike skupine dobavljača diljem svijeta te je identificirao još 700.000 komada granata koje bi se mogle naručiti uz prikupljanje dodatnih sredstava.

Češka je to mogla učiniti, prema WSJ-u, zahvaljujući svojim kontaktima iz doba ‘Hladnog rata‘ i svojim neutralnim odnosima sa zemljama na tzv. globalnom jugu, koje nisu odgovorile na slične zahtjeve Sjedinjenih Država.

Češka inicijativa pomoći će Ukrajini da stabilizira bojišnici i ponovno zadobije prednost na terenu, rekao je za WSJ Nico Lange, bivši šef osoblja njemačkog ministarstva obrane.

Analitičari ističu da je Ukrajini potrebno do 200.000 komada streljiva različitih kalibara svakog mjeseca kako bi se suprotstavila ruskoj ofenzivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:19