VELIKO KRVOPROLIĆE

Wagnerovci gaze preko leševa i napreduju prema Soledaru: ‘Ranjenici umiru tamo gdje leže‘

Prigožin je objasnio u subotu važnost Soledara zbog mreže podzemnih rudarskih tunela koji su važni za zadržavanje napredovanja pješadije i tenkova

Prizor iz Bahmuta

 Dimitar Dilkoff/Afp

Ruske snage pojačale su napade na grad Soledar u istočnoj Ukrajini i Moskva će vjerojatno uskoro kontrolirati veći dio tog rudarskog grada na istoku Ukrajine, nakon višemjesečne bitke s ukrajinskim snagama, objavilo je britansko ministarstvo obrane, a prenosi BBC.

Britansko ministarstvo priopćilo je u utorak da ruska vojska i pripadnici Wagner grupe vjerojatno sada kontroliraju većinu gradića poznatog po rudniku soli, nakon napredovanja u posljednja četiri dana.

Gradić u Donbasu udaljen je petnaestak kilometara od Bahmuta u kojemu obje strane trpe teške gubitke u jednoj od najintenzivnijih rovovskih bitki od početka ruske invazije na Ukrajinu prije 11 mjeseci.

Napadi na Soledar vjerojatno predstavljaju "pokušaj da se okruži Bahmut sa sjevera i prekinu ukrajinske komunikacijske linije", navodi se u brifingu britanskih obavještajaca koji prenosi Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u noćnom obraćanju u ponedjeljak da se Bahmut i Soledar drže usprkos velikom uništenju.

"Zahvaljujući otpornosti naših vojnika u Soledaru, stekli smo za Ukrajinu dodatno vrijeme i dodatnu snagu", rekao je Zelenskij.

Rusko ministarstvo obrane nije spomenulo ni Soledar ni Bakhmut na brifingu za medije u ponedjeljak.

Wagner je osnovao Jevgenij Prigožin, suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ta skupina regrutira pripadnike i u ruskom zatvoru. Poznata je po beskompromisnom nasilju, ranije je sudjelovala u sukobima u Africi, a sada ima istaknutu ulogu u ratu s Ukrajinom.

Prigožin je objasnio u subotu važnost Soledara zbog mreže podzemnih rudarskih tunela koji su važni za zadržavanje napredovanja pješadije i tenkova.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Zhdanov smatra da su borbe u Bahmutu i Soledaru "najintenzivnije na cijeloj bojišnici".

"Toliko ih je puno ostalo na bojnom polju... mrtvih ili ranjenih", rekao je na YouTubeu.

"Napadaju naše položaje u valovima, ali ranjenici u pravilu umiru tamo gdje leže, zbog hladnoće ili gubitka krvi. Nitko im ne dolazi pomoći niti pokupiti mrtve s bojišta", dodao je.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvješća s bojnog polja.

Ukrajinski dužnosnici, uključujući načelnika glavnog stožera generala Valerija Zalužnog, upozorili su da Rusija priprema svježe postrojbe za novu ofenzivu, moguće na prijestolnicu Ukrajine Kijev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:26