RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Wagnerovac i agent FSB-a zatražili azil u Francuskoj; Raketiran ruski grad, objavljena snimka napada

Ključne događaje 233. dana ratnih događanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Vladimir Putin; ruska podmornica blizu francuske obale; eksplozija u Belgorodu

 AFP, YouTube, Twitter

Ključni događaji

- Wagnerovac i agent FSB-a zatražili azil u Francuskoj

- Krajem rujna ruska podmornica plovila blizu francuske obale

- Belgorod ostao bez struje, u termoelektrani izbio požar nakon raketiranja

- Novi raketni napad na Zaporižju

- Rusi masovno bježe iz Hersona

- Nova istraga otkrila da Rusi otimaju ukrajinsku siročad

- Ukrajinci: Oslobođeno je 627 naselja u mjesec dana


U Belgorodu opet ima struje

U potpunosti je ponvno uspostavljena opskrba električnom energijom u ruskom Belgorodu, rekao je Igor Makovski, glavni direktor Rossetija.

Sanacija štete nakon raketiranja termoelektrane trajala je tri sata.

image

Eksplozija u Belgorodu

Stringer/Afp

Zapadni dužnosnik: Ruska vojska brzo iscrpljuje zalihe streljiva

Putinova vojska ne može ‘beskonačno izdržati‘ novi val ruskih napada na ukrajinske gradove jer trupe Kremlja brzo iscrpljuju svoje zalihe preciznog oružja dalekog dometa, rekao je neimenovani zapadni dužnosnik, a prenosi Sky News.

- Ne može biti opravdanja za takve napada i mi apsolutno podržavamo Ukrajince da se obrane od njih. Rusija ubrzano iscrpljuje svoje zalihe preciznog streljiva dalekog dometa - posebice krstarećih projektila koji se lansiraju iz zraka. To nije akcija koja može trajati unedogled. U međuvremenu, Ukrajinci su već dokazali da su u stanju oboriti značajni dio tih projektila i uz dodatnu potporu Zapada moći će to još bolje činiti u budućnosti.

Komentirao je i Putinove riječi o uporabi nuklearnog naoružanja.

- Njegovi komentari su izuzetno neodgovorni. Niti jedna druga zemlja ne govori o nuklearnoj uporabi u i oko Ukrajine. Ne vidimo ovo kao nuklearnu krizu. Putinu bi trebalo biti jasno da bi bilo kakva uporaba nuklearnog oružja razbila tabu o uporabi nuklearnog oružja koji postoji od 1945. i dovela do ozbiljnih posljedica za Rusiju, kao i sve ostale, rekao je.


Ukrajinska vojska ima 40,000 žena u svojim redovima

Otprilike 40,000 žena služi u ukrajinskim oružanim snagama, koje iz dana u dan nastoje odbiti ruske napade, piše u petak njemačka agencija dpa.

Više od 5000 žena nalazi se na bojišnici, rekao je general Serhij Najev iz zapovjedništva ukrajinskih oružanih snaga za ukrajinsku televiziju u petak.

Ukrajina ima 8000 časnica, dodao je.

Svi su vojni zadaci otvoreni ženama, a među pripadnicima oružanih snaga ima snajperistkinja i zapovjednica vozila, topništva i bespilotnih letjelica.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je ranije rekao da žene čine 22 posto ukrajinskih oružanih snaga.

Na početku ruske invazije u veljači, ukrajinska vojska je imala oko 200,000 pripadnika.


Dovršena ekshumacija vojnika pronađenih u Limanu

Istražitelji su u Ukrajini dovršili ekshumaciju vojnika pronađenih u jednoj od dvije masovne grobnice otkrivene nakon povlačenja ruskih vojnika iz grada Liman u Donbasu.

Tijela 34 vojnika prebačena su u mrtvačnicu i bit će vraćena njihovim obiteljima nakon identifikacije i utvrđivanja uzroka smrti.

- Nastavljaju se iskapanja na drugoj lokaciji gdje je pokopano više od 120 civila, rekla je u priopćenju regionalna policija Donbasa.

image

Masovna grobnica u Limanu

Sergey Bobok/Afp

Wagnerovac i agent FSB-a zatražili azil u Francuskoj

Pripadnik zloglasne paravojne jedinice Wagner i agent FSB-a zatražili su politički azil u Francuskoj, rekao je za ruski Insider Vladimir Osečkin, voditelj projekta Gulagu.net.

Prema njegovim riječima, francuskim će vlastima pomoći u međunarodnoj istrazi ratnih zločina koje su počinile ruske snage u Ukrajini.

Planiraju posvjedočiti i o korupciji u FSB-u te o povijesti stvaranja wagnerovaca kao ogranka GRU-a, Glavne obavještajne uprave glavnog stožera oružanih snaga Ruske Federacije, rekao je Osečkin.

Prema njegovim riječima, posljednjih je mjeseci nekoliko obavještajaca uspjelo napustiti Rusiju i zatražiti azil na Zapadu.


Belgorod ostao bez struje, u termoelektrani izbio požar nakon raketiranja

Nakon raketnog napada na termoelektranu uslije čega je izbio požar, ruski grad Belgorod je ostao bez električne energije.

- Pokušat ćemo otkloniti posljedice požara što je prije moguće, izvijestio je guverner regije Vjačeslav Gladkov.

Na društvenim mrežama objavljena je snimka eksplozije u termoelektrani.

Ruski mediji optužuju za napad ukrajinske oružane snage.


Švedska obalna straža: Plin više ne istječe iz Sjevernog toka

Više se ne vidi da plin istječe iz plinovoda Sjeverni tok, objavila je u petak švedska obalna straža nakon što su njihove letjelice obišle područje.

Dužnosnici su u srijedu rekli da se još može vidjeti mjehuriće plina kako izlaze iz cjevovoda Sjevernog toka 2 stvarajući valove na vodi promjera oko 10 metara. Potkraj rujna cjevovodi su oštećeni u eksplozijama na četiri mjesta, dva u švedskim vodama i dva u danskim.

Vjeruje se da je riječ o sabotaži i otvorena je istraga.


Rusija planira Krimski most obnoviti do 1. srpnja 2023. godine

Ruska vlada objavila je kako planira u potpunosti obnoviti Krimski most do 1. srpnja iduće godine, navodi se u dekretu objavljenoj na vladinim stranicama.

U eksploziji protekloga vikenda oštećen je cestovni i željeznički most. Rusija je za eksploziju optužila ukrajinske službe sigurnosti.

Tvrtka Nizhneangarsk Transstroy bit će jedini izvođač radova na rekonstrukciji mosta.

image

Oštećeni Krimski most

Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik/Profimedia/Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik/Profimedia

Musk tražio od američkog ministarstva obrane da preuzme financiranje Starlinka

Ukrajina je poručila da će pronaći rješenje za nastavak rada Starlinka nakon poruke Elona Muska da ne može "beskonačno" financirati satelitski servis u Ukrajini.

Savjetnik ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog rekao je da očekuje da će Starlink osigurati stabilnu vezu, prenosi Reuters.

Istodobno, američki dužnosnik rekao je za AP da je Musk tražio od ministarstva obrane da preuzme financiranje Starlinka.

Dužnosnik je rekao da se o tom pitanju raspravljalo na sastancima i da visoki dužnosnici razmatraju to pitanje, ali da nikakve odluke nisu donesene.


Na norveškoj granici uhvaćen Rus, u autu je imao dva drona

Rusko-izraelski državljanin uhićen je dok je prelazio granicu između Norveške i Rusije. U svom automobilu imao je dva drona i nekoliko jedinica za pohranu podataka.

Prema navodima policije, bio je u Norveškoj od 25. kolovoza s turističkom vizom i vraćao se u Rusiju kada je uhićen. Određen mu je dvotjedni pritvor.

Norveška policija provjerava jesu li zaplijenjeni dronovi letjeli na područjima gdje su zabranjeni, ali odbija reći je li muškarac osumnjičen za špijunažu.

- Provjeravamo ogromnu količinu podataka koju smo pronašli na njegovim diskovima, rekla je odvjetnica policije Anja Mikkelsen Indbjoer.


Krajem rujna ruska podmornica plovila blizu francuske obale

Ruska podmornica uočena je u blizini francuske obale krajem rujna, a iz Biskajskog zaljeva ju je ispratila francuska mornarica, javlja francuska televizija BFM TV.

Ruska podmornica prolazila je blizu Bretanje, stotinjak kilometara od obale. Incident se dogodio 29. rujna, a riječ je o podmornici Novorossiysk, koja je porinuta 2014. godine.

- Ono što je neobično, podmornica se kretala po površini što u kontekstu rata ima poseban značaj, izjavio je Olivier Lebas, stručnjak za pomorstvo.

Španjolski i britanski ratni brodovi također su bili uključeni u praćenje kretanja podmornice.

Riječ je o izuzetno tihim podmornicama koje nazivaju i tihim morskim ubojicama, s obzirom na unaprijeđen sustav navigacije i naoružanja.


Rusi: Uništili smo konvoj Oružanih snaga koji je pokušao prijeći rijeku Ingulec

Ruska vojska uništila je konvoj Oružanih snaga Ukrajine koji je pokušao prijeći rijeku Ingulec u smjeru Mikolajiv-Krivi Roh, prikazano je na video snimci koju objavljuje agencija RIA Novosti.

Navode kako si ukrajinska borbena vozila pogodile visokoprecizne rakete LMUR, ispaljene iz helikoptera Mi-28 s udaljenosti od 15 kilometara. To je omogućilo letjelici da ostane neprimjećena, ali je posada pomoću termovizijskih uređaja mogla ostati neprimijećena, tvrdi agencija RIA Novosti.


Švedska odbacila zajedničku istragu oko puknuća plinovoda Sjeverni tok

Švedska je odbacila planove za zajedničku istragu s Danskom i Njemačkom o nedavnim puknućima plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, javlja Reuters.

Pozivajući se na njemački tjednik Spiegel, koji se pak poziva na njemačke sigurnosne izvore, Reuters piše da je Švedska odlučila ne dijeliti nalaze svoje istrage s drugim državama iz sigurnosnih razloga.

Njemačka savezna policija dovršila je svoj dio istrage o navodnoj sabotaži na plinovodu Sjeverni tok i predala svoje nalaze, rekao je njemački glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.


Lukašenko: Bjelorusija je u stanju pojačane terorističke pripravnosti

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u petak je rekao da je svoju zemlju stavio u stanje pojačane terorističke pripravnosti zbog napetosti na njezinim granicama.

Svoj je potez povezao s objavom od ponedjeljka kada je bjeloruskim trupama naredio da se razmjeste zajedno s ruskim vojnim snagama blizu južne granice Bjelorusije s Ukrajinom.

"S obzirom na eskalaciju napetosti uveden je režim pojačane terorističke opasnosti", rekao je Lukašenko u intervjuu za rusku televiziju.

"Stoga smo započeli proceduru sa snagama rusko-bjeloruske Unije, čiji temelj, kako sam već rekao, čini bjeloruska vojska, koja će biti dopunjena jedinicama iz Ruske Federacije. Sve se odvija po planu."

S obzirom na savez s Moskvom i na to da je stiješnjena između Rusije, Ukrajine i triju zemalja članica NATO-a, Bjelorusija je Rusiji dopustila korištenje vlastita teritorija kao odskočnu dasku za rusku invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Zbog najnovijih razmještaja bjeloruskih trupa Kijev i zapadne zemlje strahuju da bi Lukašenko mogao angažirati i vlastite vojne snage kako bi pomogao posrnulim ruskim vojnicima.

Politički analitičari ne vjeruju u takvu opciju, no smatraju kako Lukašenko možda neće biti u poziciji odbiti takav zahtjev, dođe li od ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Bjelorusija ovisi o Rusiji politički i ekonomski, a Putinova potpora pomogla je Lukašenku da preživi masovne prodemokratske prosvjede 2020. Lukašenko ih je tada spriječio i ugušio, a sve vodeće oporbene Bjeloruse zatvorio je ili su bili prisiljeni pobjeći u inozemstvo.


Sve glasniji zahtjevi u MMF-u za prekidom rata u Ukrajini

Članice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sve glasnije pozivaju na prekid rata u Ukrajini, koji izrazito negativno utječe na rast svjetskog gospodarstva, izjavila je španjolska ministrica gospodarstva Nadia Calvino.

Sastanke MMF-a i Svjetske banke obilježila je duboka neizvjesnost zbog rata, koji simbolizira "tektonski pomak" u načelima globalnog svijeta u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, izjavila je Calvino u četvrtak.

Španjolska ministrica preuzela je u siječnju na dvije godine dužnost predsjedateljice Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora (IMFC), napominje Reuters.

image

Ukrajinska vojska

Daniel Leal/Afp

"Dominira osjećaj zabrinutosti i neizvjesnosti. Ne znamo koliko će dugo rat trajati, kakve bi mogle biti implikacije", naglasila je Calvino, dodavši da su globalne reperkusije rata rast cijena hrane i energije.

Zemlje članice MMF-a sve više brine što se rat otegnuo i što utječe na inflaciju, čije je jačanje izazvalo snažno pooštravanje monetarne politike u zemljama širom svijeta, rekla je španjolska ministrica.

"Prisutan je osjećaj (da) je situacija ozbiljna, moramo surađivati", izjavila je. "I naravno, mislim da se Rusiji sada šalju strože poruke da zaustavi rat zbog patnji koje će trpjeti najugroženije zemlje, siromašniji dijelovi naših društava", dodala je.


Rusija nastavlja s intenzivnim bombardiranjima

Rusija nastavlja s ciljanim napadima na kritičnu infrastrukturu diljem Ukrajine, u petom uzastopnom danu intenziviranih bombardiranja.

Višestruki ruski raketni napadi potresli su glavni grad regije Zaporižja tijekom noći, a grad je i dalje u žarištu ruske vatre.

Regionalni guverner Zaporižja Oleksandr Staruk rekao je u petak ujutro da je tijekom noći u gradu prijavljeno nekoliko eksplozija na infrastrukturnim objektima, što je izazvalo požare.

Preliminarna izvješća zasad ne spominju žrtve.

Ruske snage su proteklih dana i tjedana kontinuirano napadale glavni grad regije i okolno područje, što je dovelo do zabrinutosti za sigurnost obližnje nuklearne elektrane.

Glavni grad regije udaljen je oko 160 kilometara od najveće nuklearne elektrane u Europi.


Musk: SpaceX više ne može nuditi svoje satelitske usluge Ukrajini

Tehnološki milijarder Elon Musk rekao je da njegova tvrtka SpaceX više ne može nuditi svoje satelitske usluge Ukrajini osim ako američka vojska ne uloži desetke milijuna dolara mjesečno, javlja CNN.

SpaceX je poslao pismo Pentagonu, sjedištu Ministarstva obrane Sjedinjenih Država, tražeći da preuzme financiranje ukrajinske vlade i vojne upotrebe Starlinka.

SpaceX tvrdi da bi to koštalo više od 120 milijuna dolara do kraja godine i moglo bi stajati blizu 400 milijuna dolara sljedećih 12 mjeseci.

"Nismo u poziciji dalje donirati terminale Ukrajini ili financirati postojeće terminale na neodređeno vrijeme", napisao je u pismu SpaceX-ov direktor državne prodaje.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Rusi napredovali u Donjeckoj oblasti

Proruske snage su taktički napredovale prema središtu grada Bahmut u Donjeckoj oblasti, objavilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svom dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka.

"Ruske ili separatističke snage od početka srpnja nisu zauzele nova naselja, ali snage predvođene plaćenicima grupe Wagner postigle su neke lokalne uspjehe u Donbasu. Wagner je vjerojatno i dalje snažno uključen u borbe u Bahmutu", objavili su Britanci.

- Ovo su rijetki ruski pomaci još od početka ljeta. Od lipnja ih je bilo malo, ako ih je uopće bilo. Rusija vjerojatno gleda na zauzimanje Bahmuta kao uvod u napredovanje na gradsko područje Kramatorsk-Slovenska, najznačajnije naseljeno mesto u Donbasu koje je pod kontrolom Ukrajine.


Ukrajinci raznijeli skladište oružja u Belgorodu

Vjačeslav Gladkov, guverner ruske Belgorodske oblasti, potvrdio je da je na njihovom teritoriju razneseno skladište oružja. Za napad je okrivio Ukrajince.

Objavio je i da je obustavljen željeznički promet u blizini grada Novi Oskol, nakon što su u blizini željeznice pali ostaci projektila, javlja Reuters.

Gladkov na Telegram tvrdi da je protuzračna obrana oborila projektile blizu ovog grada s oko 18.000 ljudi koji se nalazi oko 90 kilometara sjeverno od granice s Ukrajinom.

- Dalekovodi su oštećeni. Vlakovi su privremeno obustavljeni - rekao je Gladkov i dodao da nije bilo žrtava.


Rusi opet raketirali Zaporožje

U četvrtak u 5.20 ujutro po lokalnom vremenu, guverner Zaporoške oblasti, Oleksandr Staruk, pozvao je stanovnike da ostanu u skloništima jer su Rusi započeli nove napade na grad Zaporožje.

"Pažnja! Neprijateljski raketni napad na regionalni centar. Krenite prema skloništima i ostanite tamo!", objavio je Staruk na Telegramu.


Rusi stanovnicima Hersona: Odlazite i povedite djecu

Očekuje se da će evakuirane osobe iz južne ukrajinske regije Herson u petak početi pristizati u Rusiju, izvještava Reuters, nakon što je dužnosnik postavljen u Moskvi sugerirao stanovnicima da odu radi sigurnosti, što je znak slabljenja Rusije na teritoriju za koji tvrdi da ga je anektirala.

"Sugerirali smo da svi stanovnici regije Herson, ako žele, kako bi se zaštitili od posljedica raketnih napada... odu u druge regije", rekao je u video poruci šef administracije u Hersonu Vladimir Saldo. Ljudi bi trebali "otići sa svojom djecom".

Sugestija se prije svega odnosila na stanovnike na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, rekao je. To uključuje glavni grad regije, jedini veći ukrajinski grad koji je Rusija zauzela od početka invazije u veljači.

Prvi civili koji bježe iz Hersona trebali su u petak stići u rusku regiju Rostov, izvijestila je novinska agencija TASS.

Herson je jedna od četiri djelomično okupirane ukrajinske pokrajine za koje Rusija tvrdi da ih je anektirala posljednjih tjedana, i nedvojbeno strateški najvažnija. Kontrolira i jedinu kopnenu rutu do poluotoka Krima koji je Rusija zauzela 2014., i ušće Dnjepra, rijeke duge 2200 kilometara (1367 milja) koja presijeca Ukrajinu.


Nova istraga otkrila što Rusi rade s ukrajinskom djecom

Associated Press tvrdi da su u šokantnoj istrazi otkrili rusku strategiju da uzimaju ukrajinsku siročad i odgajaju ih kao Ruse.

Istraga agencije temeljila se na razgovorima s roditeljima, dužnosnicima i djecom u Ukrajini i Rusiji te je otkrila da su dužnosnici bez pristanka deportirali tisuće ukrajinske djece u Rusiju ili na teritorije pod ruskom kontrolom. Navodno su im lagali da ih roditelji ne žele i dali im ruske obitelji i državljanstvo.

Stručnjaci kažu kako je to strategija koja se može pratiti do visokih ruskih dužnosnika, uključujući predsjednika Vladimira Putina.


Rusi: Pomoći ćemo evakuirati civile iz Hersona

Rusija je u četvrtak priopćila da će njezine snage pomoći evakuirati stanovnike okupiranog Hersona u druga područja, dok Kijev nastavlja napredovati u svojoj ofenzivi za ponovno zauzimanje južne ukrajinske regije.

Najava zamjenika ruskog premijera Marata Husnuljena uslijedila je nedugo nakon što je šef administracije u Hersonu koju podržava Moskva, Vladimir Saldo, apelirao na Kremlj da stanovnike pomogne premjestiti izvan opasnosti, što je najnoviji pokazatelj da se ruske snage bore u lice ukrajinskog napredovanja.


Ukrajinci: Oslobođeno je više od 600 naselja u mjesec dana

Ukrajinska vojska u proteklom je mjesecu od ruske okupacije oslobodila više od 600 naselja, od kojih 75 u strateški iznimno važnoj regiji Herson, objavilo je ukrajinsko ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih područja.

Otprilike 500 naselja oslobođeno je u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, gdje su ukrajinske snage prošli mjesec ostvarile veliki napredak probivši ruske linije, objavilo je u četvrtak kasno navečer ukrajinsko ministarstvo.

U priopćenju ministarstva navedeno je i da su u regiji Doneck oslobođena 43, a u regiji Luhansk sedam naselja.

"Područje oslobođenih ukrajinskih teritorija značajno se povećalo", navelo je ukrajinsko ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Agencija Reuters javlja kako ove navode nije bilo moguće neovisno provjeriti te da izravna potvrda istih još uvijek nije stigla ni od strane ukrajinske vojske ni iz ureda ukrajinskog predsjednika.


Ukrajinci raznijeli skladište streljiva u ruskoj pograničnoj regiji

Vlasti dviju ruskih pokrajina blizu ukrajinske granice su u četvrtak rekle da ih je Ukrajina granatirala, pri čemu su oštećene zgrade i ometena je opskrba električnom energijom.

Guverner Belgorodske oblasti je rekao da je oštećena škola u selu blizu granice i da je pogođen jedan stan u gradu Belgorodu.

Snimka koju je vidio Reuters prikazuje ruševine ispred građevine, koja izgleda poput stambene zgrade, s velikom pukotinom blizu krova.

Trafostanica u pokrajini Kursk je oštećena u granatiranju, zbog čega su bez električne energije ostala dva naselja, rekao je pokrajinski guverner.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi taj navod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:06