OPAKI PLAN

Wagnerova zlatna koka za financiranje terora u Ukrajini: ‘Oko rudnika su postavili čak i topove‘

Vlada Srednjoafričke Republike već sada je financijski ovisna o investicijama Prigožinove grupe plaćenika, tvrdi Catrina Doxsee

Ilustracija

 Nicolas Remene/Zuma Press/Profimedia/Nicolas Remene/zuma Press/profimedia

Wagner, privatne ruska vojna grupa, sve više širi svoje rudarske projekte diljem Afrike. Cilj iza te ekspanzije je jasan, uprihoditi milijune dolara kako bi mogli financirati vojne operacije u Ukrajini, tvrdi ‘neimenovani izvor sa Zapada‘ u depeši koje je vidjelo uredništvo Politica.

Tijekom prošle godine, Wagner je svoje projekte posebice proširio u jednoj državi - Srednjoafričkoj Republici - gdje bi mogli ostvariti profit od gotovo milijardu dolara, piše u depeši. Izvor vjeruje i kako će ta financijska sredstva, Wagner iskoristiti za nabavu oružja, kao i na dovođenje friških plaćenika.

Grupa, u vlasništvu ruskog oligarha Jevgenija Prigožina, ne bavi se paravojnim operacijama samo u Ukrajini, već su izrazito aktivni i u Africi, te na Bliskom istoku.

Wagner je tako prisutan u od 2018. U toj državi sklopili su nekoliko ugovora kojima državi nude pomoć pri osiguravanju rudarskih lokacija, uključujući i za rudnik zlata Ndassima koji se nalazi u blizini grada Bambari. U četiri godine otkad je Wagner tamo prisutan, dotad takozvani zanatski rudnik, u kojem su se koristile zastarjele i neregulirane metode kopanja, transformirao se u golemi proizvodni kompleks, navodi se u depeši. Danas se on prostire na osam proizvodnih zona, a najveća od njih duboka je 60 metara.

SAD je procijenio kako grupa Wagner u toj državi planira dugoročnu eksploataciju ruda. Osim toga financiraju izgradnju mostova, te su postavili i protuzračne topove na kamionima koji osiguravaju strateški važna mjesta oko rudnika.

"Sve te investicije Wagnera ukazuju kako imaju dugoročne planove za rudnik. Mislim da je očito kako je grupa Wagner postala integrirana s lokalnom vojskom, kao i da je vlada Srednjoafričke Republike već sada financijski ovisna o investicijama Prigožinove grupe”, smatra Catrina Doxsee, pomoćnica direktorice i suradnica za Projekt transnacionalnih prijetnji pri Centru za strateške i međunarodne studije, think tanku sa sjedištem u Washingtonu.

State Department u priopćenju poslanom e-poštom piše da SAD razmatra "više načina za suzbijanje nezakonitih transnacionalnih aktivnosti Wagnerove skupine". Dosad su ti načini uključivali sankcije Prigožinu i Wagnerovoj mreži.

Srednjoafrička Republika mirovnim snagama UN-a odbija odobriti prelet bespilotnim letjelicama iznad rudnika. Na nekoliko njih, pripadnici vojske Srednjoafričke Republike čak su otvorili i vatrenu paljbu. Američki dužnosnici vjeruju da je to znak kako Wagner preuzima političku kontrolu u zemlji, stoji u depeši.

Kada je riječ o rudnicima, Wagner je u Srednjoafričkoj Republici već koristio brutalne metode. Godine 2020. poslali su tako plaćenike u rudnik Ndassima, da bi godinu dana kasnije bili optuženi za pogubljenje pobunjenika i drugih ljudi koji žive na tom području, kako bi ih istjerali iz domova na kojima su planirali kopati rudnike. O čemu je izvjestio CNN. Od tada Wagner djeluje pod okriljem tvrtke registrirane na Madagaskaru, navodi se u depeši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:30