LAŽNE UZBUNE

Vulin nakon niza dojava o bombama: ‘Protiv Srbije se vodi specijalni rat emailovima! S raznih adresa!‘

Stotinjak škola u Beogradu evakuirano je u ponedjeljak nakon dojava o bombi koje su se pokazale lažnima, objavilo je Ministarstvo prosvjete

Aleksandar Vulin

 Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je u ponedjeljak, u povodu niza anonimnih dojava o postavljenim bombama u Beogradu, da se "protiv Srbije vodi specijalni rat" i da prijetnje stižu "s različitih adresa iz više europskih država".

"Napadi na našu zemlju nisu ni pokrenuti, ni provedeni od bilo kojeg pojedinca, u pitanju su masovni, organizirani i veoma skupi hakerski napadi, vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje", istaknuo je Vulin u priopćenju upućenom medijima.

Stotinjak škola u Beogradu evakuirano je u ponedjeljak nakon dojava o bombi koje su se pokazale lažnima, objavilo je Ministarstvo prosvjete.

Dojava o bombi upućena je i zračnoj luci u Nišu.

Prijetnje su proteklih dana stigle i željezničkoj postaji u Novom Beogradu te dvaput zoološkom vrtu.

Niz dojava o podmetnutim bombama započeo je u ožujku, najprije aviokompaniji Air Serbia koja je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu nastavila letjeti na liniji Moskva-Beograd.

Ukrajina je tada Srbiju optužila za profiterstvo zbog povećanog broja letova za Rusiju u vrijeme zapadnih sankcija toj zemlji.

Prijave o postavljenim eksplozivnim napravama su, kako je ocijenio Vulin, usmjerene na "izazivanje uznemirenosti, širenja panike i nanošenja štete" srbijanskom gospodarstvu, a "temeljni cilj svih napada" je da Srbija "prestane voditi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu".

Vulin je istaknuo da ministarstvo u suradnji s Višim javnim tužiteljstvom i Tužiteljstvom za organizirani kriminal "čini sve da se ubrza proces međunarodne pravne pomoći" sukladno međunarodnim konvencijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 09:37