SVE NAPETIJI ODNOS

Vulin došao pod skute Putinu, ovaj mu dao znakovitu poruku za Vučića. I odmah Srbe podsjetio na ključan datum...

Ruski prorežimski mediji posvetili su puno pažnje tom ‘pozivu‘, mnogi su mediji to izdvojili u svojim naslovima

Aleksandar Vulin i Vladimir Putin

 Kristina Kormilitsyna/Afp

Tri dana nakon što je s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom sklopio "povijesni" posao, a riječ je o kupnji borbenih aviona Rafale i zbrinjavanju francuskog nuklearnog otpada, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslao je svoga bliskog suradnika Aleksandra Vulina, protiv kojega je SAD uveo sankcije, u Vladivostok da umiri Vladimira Putina.

Naime, Rusi su nezadovoljni "bliskošću" i suradnjom Srbije i Francuske te su čak "doznali" da će Vučić preko novih prijatelja Ukrajini isporučiti svoje stare MiG-ove. Stoga je bila potrebna brza povratna reakcija. Kao otvoreno ruski čovjek, Aleksandar Vulin je najbolji za tu misiju, kako se Vučić ne bi previše izložio. Srbijanski predsjednik nastavlja politiku sjedenja na više stolaca koja mu, zasad, prolazi. Trebalo je izgladiti suradnju s Francuskom, odnosno EU (kupiti zapadno oružje), a pogotovo najave o prodaji oružja Ukrajini. I dok se Vučić na konferenciji u Pragu zaklinjao da Srbija nije "ruski trojanski konj" te da se "dugo nije čuo niti vidio s Putinom", Vulin je u središtu ruskog Dalekog istoka uvjeravao Putina da mu je Srbija najvjerniji partner, da neće uvoditi sankcije i podleći "antiruskoj histeriji kakva vlada na Zapadu, niti će Srbija biti poligon za antirusko djelovanje".

‘Pritisci sa Zapada‘

No, požalio se da je Srbija zbog toga "izložena velikim pritiscima sa Zapada". Vulin je ruskog šefa uvjeravao da "kupnja Rafalea ništa ne znači za rusko-srpske odnose", ali Srbija je zbog svoga geografskog položaja (nema more, pa za prelete zrakoplova iz Rusije, pogotovo s oružjem, mora tražiti odobrenje susjednih država koje su sve, k‘o za vraga, članice NATO-a) u određenim problemima kada je u pitanju nabava ruskog naoružanja od kojeg, kako je Vulin uvjeravao Putina, Srbija nije odustala. Putin je ipak oprezan, pa je Vulina podsjetio da za koji mjesec, u ožujku 2025. godine, istječe ugovor o ruskom plinu za Srbiju. Ruski predsjednik tu traži što jasniji odgovor jer ne želi da se Srbija, poput nekih drugih europskih država, okrene drugom plinskom tržištu. Srbija je prilično ovisna o ruskim energentima i Putin to ne želi ugroziti. Osim toga, Putina zanima stanje na Balkanu i želi, kako navode ruski mediji, o tome s Vučićem "natenane" razgovarati. Pogotovo ga zanima sigurnosna situacija i sve oko BiH, konkretno "kakvo je stanje s Daytonom" i "što je s tim najavama nekih promjena tog sporazuma". Vulin je sigurno sve dobro objasnio, ali Putin bi to, pišu ruski mediji, "rado čuo iz Vučićevih usta". Putin je predložio i osnivanje "međuvladine komisije" koja bi razgovarala o unapređenju ekonomskih odnosa koji su, kako navodi agencija TASS, u "laganom padu" dok, kako pak navodi Komersant, europske investicije u Srbiji i robna razmjena stalno rastu.

Poziv na summit

No, da iskuša Vučića, uputio mu je poziv za summit BRICS-a koji će se krajem listopada održati u ruskom gradu Kazanju. Podsjetimo da je nedavno baš Vulin podnio zahtjev pred Skupštinom o priključenju BRICS-u, što bi značilo udaljavanje od EU, pa je i tu Vučić nedorečen, po svom klasičnom obrascu. Prema pisanju rijetkih neovisnih srpskih medija, poput beogradskog Danasa, time je Vučića doveo u škakljivu poziciju.

Vučić ipak ne bi osobno išao Putinu ako to ikako može. Jer, i ovo s Vulinom u Putinovu zagrljaju sve slabije mu prolazi u Bruxellesu. Iz sjedišta EU je upravo uoči Vulinova susreta s Putinom došlo upozorenje Beogradu da se ipak suzdrži od bliskosti s Rusijom dok traje agresija na Ukrajinu te da bi (konačno) bio red da se Srbija, kao buduća članica, pridržava vanjske i sigurnosne politike EU i njezinih vrijednosti.

Prema pisanju ruske redakcije portala Slobodna Europa, Srbija je upozorena da "odnosi s Rusijom ne mogu biti na ‘normalnoj‘ razini nakon njezina napada na Ukrajinu". Danas je objavio kako je Vučić odredio Vulina "da glumi velikog rusofila u okvirima režima" te je njemu povjereno da bude "frontmen" u održavanju veza s Moskvom. Neki srbijanski analitičari smatraju kako je stoga malo vjerojatno da će Aleksandar Vučić otići u goste Putinu. "Možda će baš dan prije puta dobiti gripu", kažu sugovornici Danasa.

No, Putin je ipak Putin, pa je Vulinu dva puta, što su prenijeli ruski mediji, napomenuo da istječe "ugovor o plinu" te da "očekuje Vučića u Kazanju". Očito je da je Putin ovaj put, nakon posjeta prvo kancelara Olafa Scholza pa predsjednika Macrona, odlučio da ne želi preko posrednika kakav je Vulin, nego osobno od Vučića čuti "kako stoje stvari". Ruski prorežimski mediji posvetili su puno pažnje tom "pozivu", mnogi su mediji to izdvojili u svojim naslovima, a Putinu, koliko ga poznajemo, ne bi dobro sjelo odbijanje.

Počelo izvlačenje

Ipak, izvlačenje je već počelo jer je Vučiću jasno da bi i jednima i drugima morao objašnjavati zašto ide, odnosno ne ide Putinu. "Imamo puno važnih gostovanja, kako klinci kažu - gužva u šesnaestercu", rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kako prenose srbijanski mediji. "Hvala ljudima iz BRICS-a na pozivu i predsjedniku Vladimiru Putinu. Imamo i New York, a već znam da ću na marginama Opće skupštine UN-a razgovarati s najmanje šest predsjednika i najmanje sedam-osam premijera", rekao je Vučić novinarima. Vučić je svjestan da mu odlazak Putinu ipak ne bi bio od (prevelike) koristi jer mora lavirati i s osjećajima Bruxellesa.

Nikola Lunić iz beogradskog Vijeća za stratešku politiku za Danas je rekao kako "ne treba zaboraviti da Aleksandar Vučić ima nesporan politički legitimitet i da bi njegov eventualni ‘slučajni‘ pad dugotrajno destabilizirao Srbiju, a vjerojatno i regiju". Vučić je svjestan te svoje pozicije jer on je "onaj koji će ispuniti dogovoreno" i jedini je u Srbiji s kojim se može razgovarati. To znaju i u Bruxellesu, ali i u Moskvi. Glas Amerike u svom komentaru u povodu Vulinova odlaska u Rusiju navodi "da bi oštrije kritike SAD-a i EU upućene Srbiji zbog odnosa s Rusijom mogle Beograd dodatno gurnuti u naručje Moskve". Charles Kupchan, bivši američki diplomat, navodi da Washington i Bruxelles nastoje održavati dobre odnose sa Srbijom nadajući se da će to doprinijeti njezinu udaljavanju od Rusije. No, ipak se pitaju "dokad će Srbija ljubiti careve ruke".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 16:52