NOVI DETALJI O MASAKRU

‘Vuk mi je rekao: ‘Ubio sam više osoba, teško sam ranjen, mislim da neću preživjeti‘‘

Policija je objavila detaljnu kronologiju. Još istražuju tko je usmrtio ubojicu, policija ili građanin

crna gora

 Savo Prelevic/Afp

Uprava crnogorske policije obavijestila je javnost da i dalje utvrđuju je li Cetinjanin Vuk Borilović (34), koji je jučer ubio 10 osoba, preminuo od posljedica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja hitaca od strane građanina, javlja crnogorska Pobjeda.

- Do sada sprovedene mjere i radnje ukazuju da je jedan od metaka koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V.B. i tom prilikom ga teško ranio. Nakon naizmjenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B., shodno njihovim izjavama i izvještajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B - objavila je policija.

image

Osmrtnica za članove obitelji - prve žrtve masovnog ubojice - majku, Natašu Pejović Martinović, i njena dva maloljetna sina (8,11)

Savo Prelevic/Afp

Uprava policije je, u opširnoj izjavi, objavila kronologiju događaja jučerašnjeg krvavog pira na Cetinju u kojem je stradalo 11 osoba, a ranjeno šest.

Kako kažu u policiji, više građana je, jučer oko 15.30 sati, prijavilo Dežurnoj službi Odjeljenja sigurnosti Cetinje kako je došlo do upotrebe vatrenog oružja u naselju Medovina.

Telefonski pozivi

Na osnovu do sada provedenih izvidnih radnji, uključujući i izjave, proizilazi da je Borilović, oko 15.30 sati, obavio telefonski razgovor s osobom čiji identitet za sada, iz razloga zaštite oštećenih i svjedoka, policija ne želi objaviti.

Borilović je u telefonskom razgovoru kazao da je u svojoj kući ubio obitelj koja je kod njega stanovala, odnosno dvoje maloljetne djece. Ovom razgovoru je prethodio još jedan koji potvrđuje ove navode. Sadržaj tog razgovora i identitet sugovornika policija također nije objavila zbog zaštite oštećenih i svjedoka.

image

Naslovnice crnogorskih listova dan nakon šokantnog zločina

Savo Prelevic/Afp

Uprava policije dalje navodi da su na lice mjesta hitno upućeni raspoloživi policijski službenici.

- Prilikom dolaska, u blizini naselja Medovina, oni su čuli pucnje, vrisku i galamu mještana. Istovremeno, vidjevši ih, osumnjičeni V.B. je upotrijebio vatreno oružje prema policijskim službenicima koji su, uslijed ispunjenosti zakonskih uvjeta, uzvratili upotrebom vatrenog oružja u cilju onesposobljavanja napadača - navedeno je u izvještaju UP.

U pravcu Borilovića ispaljeno 20 hitaca

Policijski službenici su u pravcu Borilovića ispalili oko 20 hitaca, a prilikom razmjene vatre jedan službenik Uprave policije ranjen je u predjelu glave.

Do sada provedene mjere i radnje ukazuju da je jedan od projektila, koji je ispalio policijski službenik, pogodio i ranio Borilovića.

- Nakon naizmjenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B, shodno njihovim izjavama i izvještajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B. Ovo potvrđuje i izjava svjedoka koji je telefonom razgovarao sa V.B. oko 15.50 sati, odnosno dvadesetak minuta poslije telefonskog razgovora koji je prethodno vodio V.B. Po izjavi svjedoka, u ovom telefonskom razgovoru V.B. je izjavio da je lišio života veći broj osoba i da je teško ranjen i da misli da neće preživjeti - stoji u objavi policije.

image

Rođaci žrtava masovnog ubojice u Cetinju snimljeni su na balkonu jedne kuće

Savo Prelevic/Afp
image

Mjesto zločina

Savo Prelevic/Afp

Pojašnjavaju da u javnost nisu izlazili s ovim informacijama iz objektivnih razloga, odnosno sve dok nesumnjivo nisu bile utvrđene činjenice i posljedice u ovom, za crnogorske okolnosti, nezapamćenom slučaju.

- Vjerujemo i da je to bio jedini odgovoran pristup, a pogotovo bi objavljivanje bilo kakvih nedovoljno provjerenih informacija, a takvih je imajući u vidu specifičnost okolnosti bilo mnogo, moglo voditi negativnim posljedicama - kažu u Upravi policije.

Nakon lociranja u tom momentu ranjenog Borilovića i blokiranja dijela grada radi zaštite građana i stvaranja preduvjeta za djelovanje taktičke jedinice, otpočeta je procedura angažiranja specijalne taktičke jedinice (PTJ). U međuvremenu Borilović je preminuo, a policija utvrđuje da li je smrt nastupila kao posljedica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja hitaca, na, za sada neutvrđen način, od strane građanina.

- U tom smislu, policija ima određene podatke i indicije koji se provjeravaju daljim policijsko-tužiteljskim aktivnostima - ističu u Upravi policije.

Poručuju da će, shodno svojim procedurama, u okviru kompletnog utvrđivanja činjenica o ovom slučaju, provjeriti i sva postupanja svojih službenika kako bi mjerodavno utvrdili da li su ona bila u skladu sa zakonom i standardima.

Promjene u ponašanju

Saznanja policije, zasnovana na iskazima građana iz neposrednog okruženja napadača, ukazuju da je bilo promjena u ponašanju Borilovića, ali ne i na potencijalno izvršenje ovakvog zločina. Zbog toga je, kako navode u policiji, Borilović imao zakazan specijalistički pregled.

- Naglašavamo i da ne postoje saznanja, niti je policiji prijavljivano, da su postojali raniji konflikti, niti bilo kakav prethodni napad u posljednjem periodu od strane V.B. na obitelj podstanara. U istom smislu, ne treba dovoditi u uzročno – posljedičnu vezu izvršenje ovog teškog zločina s bilo kakvim protupravnim ponašanjima iz prethodnog perioda - kažu u policiji.

image

Kuća u kojoj je ubojica započeo krvavi pohod

Savo Prelevic/Afp

Apel policije

Uprava policije apelira na solidarnost i da se ovaj tragični događaj ne zloupotrebljava u javnom životu i na društvenim mrežama, kroz stavljanje u pogrešan ili manipulativan kontekst.

- Zlonamjerno, netočno i neutemeljeno iznošenje činjenica u odnosu na pojedince, kao i na slijed događaja, nije izraz ni poštovanja prema žrtava niti pomaže nadležnim institucijama da sve procedure okončaju u skladu sa zakonom - napominju iz Uprave policije.

image

Očevid nakon zločina

Savo Prelevic/Afp
image

Očevid nakon zločina

Savo Prelevic/Afp
image

Očevid nakon zločina

Savo Prelevic/Afp

Naglašavaju da je veoma važno, posebno u kontekstu brojnih neodgovornih komentara, objava i obavijesti da se spriječe bilo kakvi povodi za dalje konflikte između porodica, a pogotovo u okviru negativnih običaja koji treba da budu iskorijenjeni na području Crne Gore.

Policija apelira i na medije da koriste komunikaciju s policijom i tužilaštvom i da, shodno profesionalnim standardima, provjeravaju sve navode na ovim adresama prije objavljivanja.

- Uprava policije nastaviti će informirati javnost o svim detaljima ovog slučaja, a izražavamo nadu i da će javnost imati razumijevanja da svaka informacija koju Uprava policije daje zahtijeva višestruke provjere, što zahtijeva određeno vrijeme - poručeno je u izvješću Uprave policije.

Cetinjanin koji je pucao u Borilovića nedostupan policiji; Ubojica jučer imao zakazan specijalistički pregled

Načelnik Odsjeka za suzbijanje općeg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala Aleksandar Bošković kazao je u Dnevniku TVCG da Cetinjanin N.K., koji je pucao juče na Vuka Borilovića, nije trenutno dospan policiji. Još uvijek nije utvrđeno je li Borilović preminuo od projektila koje su u njega ispalili policajci ili N.K.

“Poduzimaju se određene mjere i radnje da bi se on (N.K.) oosigurao i da bi se osiguralo njegovo prisustvo u čitavom ovom postupku”, kazao je Bošković, za TVCG.

Na pitanje jesu li utvrdili motiv jučerašnjeg zločina na Cetinju, Bošković kaže da su mjere i radnje još uvijek u tijeku.

“Preliminarno možemo priopćiti da je ova osoba posljednjih dana pokazivala određene promjene u ponašanju i u tom smislu je uz pomoć prijatelja za jučer bio zakazan liječnički pregled”, naveo je Bošković i dodao, da nažalost do tog pregleda nije došlo.

Obudukcija je, navodi on, završena.

“Ja u ovom trenutku ne mogu, bez odobrenja VDT, iznositi više detalja taj nalaz će biti dostavljen VDT-u. Na tijelu izvršitelja ima više povreda od vatrenog oružja, pa u tom smislu ne možemo dati više detalja”, naveo je Bošković.

On je kazao kako je, nakon razmjene vatre sa policijom, prema Boriloviću više projektila ispalio Cetinjanin N.K.

“Ali za sada mi ne možemo iznositi detalje je li smrt nastupila od posljedica ranjavanja od strane policije ili ovog građanina”, naveo je Bošković.

Podsjeća da je u 15 i 30 policija dobila informaciju da je u naselju Medovina došlo do pucnjave. Kaže i da je policija prvo pritekla u pomoć ranjenim osobama, nakon čega je Borilović pucao na njih.

“Nakon toga su bili ispunjeni svi zakonski uvjeti i policija je uzvratila paljbu i ispalila 20 projektila. U razmjeni te vatre jedan policajac je povrijeđen”, naveo je Bošković.

On kaže da je, prema sadašnjim informacijama, četiri ili pet policajaca upotrijebilo vatreno oružje jučer na Cetinju.

“Pojavile su se spekulacije da je to bila vešesatna akcija. U 15.30 dobili smo poziv, u 15.50 imamo da je sam izvršitelj nazvao još jednu osobu gdje je rekao da je teško ranjen da je lišio života više lica i da misli da neće ostati živ. Nakon 15.50 došlo je do upotrebe vatrenog oružja od strane N.K. Koji je to vremenski interval ne možemo se precizno izjasniti. Nakon toga nastupila je smrt te osobe. Tako da nije bila višesatna akcija, već sada možemo reći pola sata ili 45 minuta, ali ne možemo se precizno izjasniti”, kazao je Bošković za RTCG.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:59