PREGLED NASLOVNICA

Vučićevi tabloidi odrađuju prljavi posao: ‘Ustaški režim Andreja Plenkovića udario na srpskog šefa države‘

Srpski mediji danas su, očekivano, puni naslova o ‘ustašama i sramnoj i skandaloznoj odluci Zagreba‘

Aleksandar Vučić, naslovnice srpskih novina

 Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

Srpski mediji danas su, očekivano, puni naslova o "ustašama i sramnoj i skandaloznoj odluci Zagreba" nakon što je Hrvatska uručila prosvjednu notu Srbiji zbog planiranja nenajavljenog posjeta Aleksandra Vučića Jasenovcu.

- Skandalozna odluka Zagreba - Ustaše Vučiću zabranile da ode u Jasenovac - glavni je to apel na naslovnici srpskog Informera, inače Vučiću najbližeg tabloida, koji navodi kako je "neoustaška hrvatska vlast spriječila predsjednika Srbije da položi vijenac Srbima stradalima u logorima.

Pišu kako Hrvati zabranu pravdaju time što se bliži godišnjica Oluje, dok EU šuti na "sramnu provokaciju". I na naslovnicama ostalih srpskih medija dominira novi diplomatski skandal Hrvatske i Srbije. Tako na naslovnici Večernjih novosti stoji - "Sramno - Zabranili Vučiću da se pokloni mučenicima", dok Blic piše o "skandaloznom potezu Plenkovićeve Vlade", te navodi kako su Hrvati tri puta odbili da Vučić dođe u Jasenovac.

image

Informer, naslovnica

Informer/
image

Večernje novosti, naslovnica

Večernje Novosti/

- Predsjednik Srbije privatno je htio posjetiti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatska vlada traži službenu najavu, smatrajući da je ovakav potez Vučića provokacija - piše Blic.

image

Blic, naslovnica

Blic/

Tabloid Alo, pak, na naslovnici navodi - "Hrvati definitivno nemaju stida - ustaše - Plenkovićev režim ne da Vučiću da ode u Jasenovac". Navode kako "proustaškoj vladi Andreja Plenkovića smeta odavanje počasti nevinim srpskim žrtvama zloglasne Pavelićeve NDH, pa izmišljaju razloge da zaustave srpskog predsjednika". Srpski Telegraf piše kako su "Plenković i ekipa dokazali da su ustaše", te da Hrvati nisu dozvolili Vučiću da se pokloni žrtvama Jasenovca, a u sličnom tonu su i naslovi na Kuriru koji također piše "o sramnoj odluci Zagreba", te da je Hrvatska zabranila Vučiću da kroči u Jasenovac.

image

Alo!, naslovnica

Alo!/
image

Telegraf, naslovnica

Telegraf/
image

Kurir, naslovnica

Kurir/

Hrvatska je glavna tema i na naslovnici Politike koja piše o "skandaloznoj i antipravnoj odluci Vlade Hrvatske", a Dnevnik piše kako je službeni Zagreb zabranio predsjedniku Vučiću privatni posjet Jasenovcu, te donose izjavu premijerke Ane Brnabić koja kaže kako je to najveći skandal u odnosima Srbije i Hrvatske.

image

Dnevnik, naslovnica

Dnevnik/
image

Politika, naslovnica

Politika/

- Napad ustaša na Vučića - naslov je Objektiva koji je temi posvetio cijelu naslovnicu na kojoj navodi i sljedeće: "Zbog Jasenovca ustaški režim Andreja Plenkovića udario na srpskog šefa države".

image

Objektiv, naslovnica

Objektiv/

- Nepoželjan u Jasenovcu - naslov je, pak, koji donose Vesti, koje pišu kako je Zagreb raspalio novi sukob" te kako su najavljene uzvratne mjere protiv Hrvatske nakon što Vučiću nije dozvoljena privatna posjeta Jasenovcu.

Jedan od rijetkih oporbenih dnevnih listova u Srbiji - Danas - toj je temi dao puno manje mjesta na svojoj naslovnici od ostalih.

image

Danas, naslovnica

- Privatni i nenajavljen ili samo spinovan Vučićev put u Hrvatsku - naslov je teksta u Danasu koji piše o "razmjeni diplomatskih nota i oštrih poruka između Beograda i Zagreba". Na sličnom tragu je i Nova koja donosi naslov: "Zbog Rusije i Kosova Vučić pravi predstavu od odlaska u Jasenovac". Donose i izjavu bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića koji kaže kako je "Vučiću ova kvazipatriotska predstava očigledno potrebna u okolnostima kada za njega postaje sve teže da izbjegne uvođenje sankcija Rusiji i kada je njegova kosovska politika do te mjere ogoljena da već i sam priznaje da je Srbija tijekom njegove vlasti dala sve, a nije dobila ništa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:03