POČINJE KAMPANJA

Vučićeva stranka prva predala izbornu listu, samo dan nakon raspisivanja izbora

Izvanredni parlamentarni i lokalni izbori bit će održani 3. travnja, kad se očekuje da će biti i predsjednički

Aleksandar Vučić

 Andrej Isakovic/AFP

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) u srijedu je, samo dan nakon raspisivanja izvanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora, predala izbore liste i time osigurala prvo mjesto na biračkim listićima za Skupštinu Srbije i 13 gradova i općina, među kojima i Beograd.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u srijedu navečer potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije i raspisao izvanredne parlamentarne izbore za 3. travnja, nakon što je sat prije toga predsjednik Skupštine Ivica Dačić raspisao lokalne izbore za Beograd, te za još 12 lokalnih uprava.

Vučić i naprednjaci su iste večeri kad je službeno proglašen početak kampanje započeli ranije pripremljeno prikupljanje potpisa, istaknuvši u prvi plan nositeljicu parlamentarne liste doktoricu Danu Grujičić te nekoliko nestranačkih kandidata za zastupničke mandate.

Na izbornoj koalicijskoj listi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", uz SNS, su i Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića, Partija ujedinjenih umirovljenika ministra za selo Milana Krkobabića, Pokret socijalista, ministra unutarnjih poslova Aleksandara Vulina, te Srpska narodna partija, ministra bez portfelja Nenada Popovića.

Listu "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" potpisima je podržalo više od 55.000 građana, a zakonski uvjet je minimum od 10.000 potpisa.

Naprednjaci su se, unatoč dosadašnjoj koaliciji s Dačićevim socijalistima (SPS) kao ključnim koalicijskim partnerom, dogovorili da na parlamentarne izbore idu s odvojenim listama, a socijalisti su poručili da će podržati Vučića na predsjedničkim izborima.

Izvanredni parlamentarni i lokalni izbori bit će održani 3. travnja, kad se očekuje da će biti i predsjednički, koje će, sukladno zakonskom roku o isteku mandata aktualnom šefu države, početkom ožujka raspisati Ivica Dačić kao predsjednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:41