NA DVIJE STOLICE

Vučić pod pritiskom, njegovi tabloidi ne skrivaju na čijoj su strani: ‘Ukrajina napala Rusiju!‘

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će pritisak na Srbiju zbog događaja u Ukrajini biti sve veći

Naslovnice srpskih tabloida

"Svet na ivici velike katastrofe: Ukrajina napala Rusiju!", stoji na naslovnici tabloida Alo. Amerikanci guraju ceo svet u haos: Ukrajina napala Rusiju. Ratni horor: artiljerija nasumice gađa čak i vrtiće, škole, bolnice", vrišti preko čitave naslovnice Informera.

Srpski telegraf odlazi korak dalje: "Britanci u neviđenoj panici: Putin šalje vojsku da spoji Srbiju i Srpsku", navode na naslovnoj stranici.

image

Dnevne novine Informer

image

Dnevne novine Kurir

Pozivaju se na izjavu britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss da se Putina treba zaustaviti odmah jer neće stati na Ukrajini, nego nakon te zemlje planira invaziju na Baltik i Zapadni Balkan.

image

Srpski telegraf

image

Večernje novosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će pritisak na Srbiju zbog događaja u Ukrajini biti sve veći. Zašto? Zato što Srbija vodi takvu politiku da se ne želi zamjeriti Zapadu, ali paralelno želi odlične odnose s Rusijom, navodi sarajevski Klix. ba.

U trenutku kad Europa priprema sankcije za Rusiju, i Srbija bi se mogla naći pod velikim pritiskom.

Vučić: 'Žao mi je što nisam poslušao Kineze...'

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje veliku krizu i da je napravio grešku jer nije slušao Kineze, odnosto zato što Srbija nije nabavljala sirovine, ugljen i naftu čim je to Kina počela, prenosi Politiku. "Svega imamo dovoljno, ali će nafta i plin na nas ostaviti veliki ekonomski trag. Užasno me je strah, mi pumpamo plin u Banatski dvor, imamo i naftu, ali nisam zadovoljan", rekao je Vučić sinoć za TV Pink.

Obraćajući se javnosti nakon vijesti da je Vladimir Putin priznao pobunjena područja u Ukrajini, Vučić je konstatirao da će čitav svijet sada imati ekonomskih problema, jer dolaze sankcije oko plinovoda, rastu cijene nafte, ugljena, pšenice, kukuruza, žita.."Jesam zabrinut, ali želim ljude da umirim - imat ćemo hrane i vode uvijek dovoljno za stanovništvo"

Vučić je želio umiriti građane, poručujući da ne moraju gomilati kućne zalihe "jer je država obezbijedila mlijeko u prahu, sol, konzerve hrane". Srbija ima snažnu ekonomiju i kroz ovu krizu će proći ne lako, ali lakše nego mnogi drugi, uvjerava Vučić.

U svom je govoru slikovito prikazao rascijepljenost Srbije između Europske unije i Rusije. "Srbija je na EU putu, podržava integritet Ukrajine i 85 posto naše nacije, što god da se desi, bit će na strani Rusije. I to su činjenice. Ali, kao predsjednik Srbije, imam obavezu da osiguram mir i sigurnost za građane", rekao je Vučić. Sigurnosna situacija nije idealna za Zapadni Balkan i naša suzdržanost i opredijeljenost da zemlju razvijamo, bit će od suštinskog značaja za očuvanje mira, poručio je.

Ustvrdio je da je Vojska Srbije danas neusporedivo snažnija od ostalih u regiji, za razliku od JNA. "Stvari su se promijenile i mi moramo pokazati veću odgovornost nego drugi u očuvanju mira i stabilnosti", poručio je predsjednik Srbije.

Za Putinov govor rekao je da je očekivan. "Kada sam sa Putinom razgovarao u Sočiju, rekao sam da nikada nisam vidio takvu odlučnost kod njega. Mislim da ga dobro poznajem, i da sam jedan od rijetkih koji je rekao da će stvari ići u ovom smjeru. Slušao sam Putinovo obraćanje i to je bio Putin kakvog poznajem. Govorio je ono što misli, posebno o Lenjinu", rekao je Vučić. Putin rekao da je Lenjin autor i arhitekta sovjetske Ukrajine, i zatim, u nešto oštrijem tonu, da Ukrajina provodi dekomunizaciju i uništava spomenike Lenjinu. Putin je obećao da će Moskva okončati tu dekomunizaciju, aludirajući da je Lenjin bio tvorac i granica sovjetske Ukrajine, koje onda, bar iz moralnih principa, ne bi trebale postojati, prenosi Politika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:20