DRAMA U MITROVICI

Vučić opleo po velikim silama, prijeti da će na Kosovo pozvati vojsku: ‘Imate 24 sata!‘

Vučić je rekao da postoji nekoliko stvari zbog kojih Priština izaziva nestabilnost, a jedan od razloga je što ih žure neke velike sile
Aleksandar Vučić
 Afp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se na jugu zemlje s predstavnicima Srba s Kosova, piše Aljazeera. Nakon današnjih sukoba na sjeveru Kosova, u kojima ima ozlijeđenih, Vučić je stigao u Rašku, piše Aljazeera.

Do sukoba je došlo tijekom policijske akcije protiv krijumčarenja robe. Policija je navela da je danas uhićeno ukupno osam osoba, te da je akcija protekla bez problema u svim gradovima na Kosovu, osim na sjeveru Kosova, gdje se policija "suočila s otporom i napadima građana".

Vučić je rekao da postoji nekoliko stvari zbog kojih "Priština izaziva nestabilnost, a jedan od razloga je što ih žure neke velike sile".

"U tome leži želja dijela velikih zapadnih sila da sve destabilizira i sruši, kako bi mogli bolje upravljati procesima, jer se snalaze samo u timu", rekao je Vučić na sastanku.

Istaknuo je da će do proljeća velike sile "tražiti nestanak Republike Srpske" i da će se Srbija suočiti s velikim pritiskom, prenose beogradske Vijesti.

Vučić je izjavio da će "pasti na pleća Srbije" i da je Srbija pred teškim razdobljem.

'Žele zaustaviti Srbiju'

Kako je rekao, cilj velikih sila nije samo "neovisno, cjelovito Kosovo, već i slabljenje Srbije".

"Ne odgovara im to što Srbija nastavlja napredovati, napraviti veću razliku, ulagati u svoje crkve, obrazovanje, znanstvene centre, u svoje tvornice, vojsku ... Zato je potrebno zaustaviti Srbiju", istaknuo je Vučić .

Prema njegovim riječima, neće odustati, navodeći prije svega Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Njemačku, a slijede je Francuska, Italija...

“Neće odustati od cijelog, neovisnog Kosova i zaista ih nije briga što će učiniti. Ni danas nisu rekli da su Albanci krivi. A jeste li čuli bilo gdje u svijetu da će netko uhititi kekse, limenke i ispaliti stotine metaka. Ne brinu zbog toga, ne dopustite da vaše suze traže roditelje s te strane ”, rekao je Vučić.

'Ovo nije Srbija kakva je nekad bila'

Dodao je kako će u drugoj situaciji pozvati 50 dužnosnika, a danas je, kako je rekao, pozvao samo Miroslava Lajčaka, izaslanika EU za dijalog Srbije i Kosova.

“Trebao sam nazvati mnoge od njih, ali dobro je što EU danas nije rekla i pozvala‘ obje strane ’. Ne znam za što bi krivili Srbe ", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je također izjavio kako je "nemoguće razgovarati s Prištinom", dodajući da ne dopušta isporuku cjepiva, kao i da su lijekovi ostavljeni na prijelazu više od mjesec dana, "želeći poniziti Srbe", piše Aljazeera.

"Što god da bilo i što god odlučili, znajte da će Srbija biti s vama u svakom smislu. Tražit ćemo od NATO-a da odradi svoj posao i zaštiti Srbe. Ako ne, bit ćemo prisiljeni reagirati. Vjerujte, ovo nije Srbija koja je nekad bila. Spremni smo zaštititi svoj narod, boriti se za svoje interese i pobijediti u toj borbi ", rekao je Vučić obraćajući se Srbima s Kosova.

Vučić je najavio mogućnost podizanja vojske i slanja na Kosovo radi zaštite stanovništva na sjeveru Kosova, ali to neće učiniti ako KFOR reagira u sljedeća 24 sata.

"Ako NATO ne reagira, Srbija će reagirati", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 16:37