PORUKE IZ NOVOG SADA

Vučić o Oluji: ‘Nikad više nećemo šutjeti i sramiti se zločina koji je učinjen protiv našeg naroda‘

Srpski predsjednik je dodao i kako je srpskom narodu nametnut osjećaj krivice zbog 18 godina zanemarivanja sjećanja na srpsko stradanje

Aleksandar Vučić

 Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

U Novom Sadu se večeras održala srpska komemoracija za žrtve Oluje. Tome događaju prisustvovao je i srpski predsjednik Aleksandar Vučić, izvještava b92.

"Devetu godinu kako na ovakav način obilježavamo pogrom, težak zločin i najveće etničko čišćenje nakon Drugog svjetskog rata. Dva su razloga zbog kojih smo danas ovdje. Prvi je tuga, zbog ubijene djece, žena, staraca, 250.000 prognanih. Drugi je da bi se ta svjedočenja čula. Godinama u Srbiji kao da nije bilo svjedoka i nikoga tko bi ispričao kako su obični ljudi, civili ubijani, kako su im kuće pljačkane i paljene. Kako su ih, dok su u traktorskim kolonama napuštali Hrvatsku, napuštali svoja ognjišta, pljuvali i udarali, kamenovali... Nikoga da kaže da su bombardirali te kolone, ubijajući djecu i starce, malenu braću i sestre. Time smo ih pravdali i ponavljali zločin, time smo ravnodušnost proglasili za vladajuću ideologiju", rekao je Vučić.

Vučić je dodao kako je srpskom narodu nametnut osjećaj krivice zbog 18 godina zanemarivanja sjećanja na srpsko stradanje.

"Radili smo to gotovo čitavo punoljetstvo, 18 godina i nije nam bilo bolje od toga. Natovarili smo vlastitom narodu vječni osjećaj krivice, pravdali smo svaki zločin... Čak su nam i mijenjali ime, nazivali nas "hrvatskim Srbima", "bosanskim Srbima", "kosovskim Srbima", a mi smo samo Srbi i razlike među nama nema. To što živimo u različitim državama, ne znači da pripadamo različitim narodima", rekao je Vučić.

Citirao Lenjina

Postoje desetljeća u kojima se ništa ne desi, a ima i tjedana u kojima se dese desetljeća, citirao je Vučić Lenjina.

"Posjednih nekoliko dana bilo mi je najteže u prethodnih nekoliko godina. Dotjerali su nas do ruba kada sam morao da kažem da mi više nemamo kuda. Kad je tako, onda ćemo čuvati i braniti naš narod, a vi gledajte možete li s nama", rekao je srpski predsjednik.

"Reći ću danas da je to vrijeme završeno i da nema više cijenu, najsvetija je obaveza od koje nećemo odustati", istaknuo je Vučić.

"Čuvat ćemo Srbiju, a na njihovu histeriju laži i odgovorit ćemo pozivanjem na mir", rekao je Vučić, a odnos prema Krajišnicima od strane vlasti 1995. godine nazvao je sramotnim.

"Mogu tući koliko hoće, ali mi više nemamo kud - rekao je Vučić i kazao da će Srbi čuvati i braniti svoju zemlju.

"Jasenovac i Oluja nisu mit"

"Oguglali smo na vaše prijetnje. Danas smo ovdje da pokažemo da Srbija više nije šaka zobi i da nema namjeru savijati glavu i da im potvrdimo da zabranjeni grad "Jasenovac" i "Oluja", nisu mit, već činjenice s kojima živimo. Srbija neće šutjeti i praviti se mrtva kada netko pokušava ubijati naše ljude. Godinama šaljemo poruku da više neće biti "Oluja" i danas to ponovo činimo. Oluja je ranila srpski narod, teško je ranila, ali je Srbija dobila mnogo dobrih ljudi, od kojih su mnogi ovdje među nama. Mi ćemo uvijek prihvatiti i pokajati se za zločine koje su neki učinili u naše ime, ali nikada više nećemo šutjeti i sramiti se zločina koji je učinjen protiv našeg naroda", dodao je.

Vučić kaže da Srbima ne smeta kada drugi slave, ali im smeta kad im brane da se sjećaju.

"Povjerenje je važno, ta riječ je postala poštapalica obično nemuštih političara. Znam da nam je razgovor važan. Moramo gledati u budućnost zajedno. Nama čak i ne smeta kada slave, nama samo smeta kada nam brane da tugujemo. Samo nemojte da nam branite da se sjećamo, pustite nas da živimo sa svojim jadom, bolom i čemerom. Ne očekujte od Srba da se odreknu svojih mrtvih, pretekli smo i Jasenovac i Oluju, a vidite i večeras u Novom Sadu, ponovo smo ustali. Neka je slava svim žrtvama. Neka živi Srbija i Republika Srpska", zaključio je Vučić.

Porfirije: Bili su to strašni kolovoški dani

Spomen žrtvama na početku komemoracije služio je patrijarh srpski Porfirije, a službeni dio počeo je minutom šutnje i emitiranjem dokumentarnih video-snimki i poruku tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana iz takozvanog "Brijunskog transkripta" uoči Oluje: "...da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu". Poglavar SPC je istaknuo da "srpski narod pamti strašne kolovoške dane 1995. godine kako netko ne bi mogao kazati da se nisu dogodili", ali je poručio da "pamćenje nije zlopamćenje".

"Stotinu puta kažem da ne zlopamtimo, da nas zlopamćenje ne bi svladalo, jer bi gnjev i mržnja satrli nas same", rekao je patrijarh Porfirije.

On je, aludirajući na nedavnu zabranu hrvatskih vlasti predsjedniku Srbije da privatno posjeti Jasenovac, ocijenio kako je "najblaže rečeno, nerazumno, pogrešno i nepravedno" kad netko nalazi razlog da onemogući bilo kome, "prosjaku ili caru, bogatom ili siromašnom, predsjedniku ili premijeru..." koji ima potrebu da se "susretne sa sobom, s Bogom i da smireno upali voštanicu i uznese molitvu Spasitelju".(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:13