ODGOVOR BEOGRADA

Vučić komentirao Milanovićev istup, Dačić: ‘Hrvati su majstori u biranju strane u ratu, možda spremaju ruske zastave‘

On je dodao da su se borbe u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata vodile i poslije smrti nacističkog vođe Adolfa Hitlera

Ivica Dačić

 Elman Omic/AFP

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je, reagirajući na izjavu hrvatskog ministra branitelja Tome Medveda da se Srbija treba svrstati na "pravu stranu" naveo da su Hrvati "pravi majstori da izaberu pravu stranu u svim ratovima".

„Ja mislim da su Hrvati pravi majstori da izaberu stranu i u svim ratovima su znali izabrati pravu stranu. Ne bi me čudilo da već spremaju ruske zastave u očekivanju da oni dođu sada. Tako su vadili i austrougarske zastave. I Hitlera su masovno dočekivali, pa su poslije i Tita masovno dočekivali. Tako da nas oni uče koja je prava strana, stvarno je malo licemjerno“, rekao je Dačić na večerašnjoj konferenciji državnog vrha Srbije na kojoj je priopćen službeni stav po pitanju rata u Ukrajini, javlja Nova.rs.

On je dodao da su se borbe u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata vodile i poslije smrti nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

"I onda oni govore o pravoj strani", dodao je predsjednik Skupštine Srbije.

Inače, hrvatski ministar branitelja Tomo Medved rekao je ranije da oko sukoba u Ukrajini očekuje od Srbije da se svrsta na "pravu stranu".

"Očekujemo da će Srbija prepoznati pravi put i da će se svrstati na pravu stranu povijesti. Treba jasno osuditi agresiju na Ukrajinu, nažalost taj rat ostavit će iza sebe ogromne žrtve, stoga moramo biti svjesni i preuzeti odgovornost jer ovo je trenutak kada naša generacija donosi odluku o perspektivi budućnosti odnosa", rekao je on.

Nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović ranije danas komentirao odnos Srbije prema ruskoj agresiji, gdje je između ostalog spomenuo da je Beograd "slab" i upitao čime će Srbija napasti spominjući "vodene pištolje", stigla je i reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je naveo da je njegov maloljetni sin "apsolutni šampion vodenih pištolja" i dodao da hrvatsku stranu "ne brinu vodeni pištolji, već svjetske analize koje pokazuju da Srbija jača".

Aleksandar Vučić je na večerašnjoj konferenciji za novinare rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali neće uvesti sankcije Rusiji. Odgovarao je, javlja Nova.rs, i na pitanja novinara o današnjoj izjavi predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Vučić je naveo da za razliku od Milanovića, on veoma poštuje hrvatsku državu i vojsku.

„Riječ je o vrlo snažnoj i respektabilnoj vojsci, koja i dalje jača, a i ulažu mnogo novca. Ja im na tome čestitam“, izjavio je predsjednik Srbije.

Odmah nakon toga Vučić se osvrnuo na komentar Milanovića o vodenim pištoljima, Vučić je istaknuo da je njegov "mali Vukan apsolutno šampion u tome".

"Tu je moj mali sin Vukan apsolutni šampion. Pitao sam ga da prebroji i ima 19 pištolja i pušaka na vodu, sanja da bude vojnik jednog dana. Najviše na svijetu bih volio da postane vojnik. Vukan ima 19 pištolja, pa ako ima neko od njih da idemo na natjecanje u pištoljima na vodu, mi ćemo pobijediti", odgovorio je Vučić i dodao:

"Ja ne mislim da ih brinu pištolji na vodu, nego što po svim svjetskim analizama Srbija nije tri puta slabija nego jača. Mi nemamo nikakve ozbiljne probleme s njima, osim njihove sujete i neslaganja po povijesnim pitanjima. Imamo tu granicu na Dunavu na koju gledamo drugačije, ali to nisu pitanja zbog kojih bi netko ulazio u sukob."

Vučić je poručio da će Srbija nastaviti graditi svoju vojsku i dodao da će srpska vojska biti sve jača.

"Ne znam čemu onda tisuće tekstova koje su objavili zašto se Vučić ili kako kažu 'mali Putin' naoružava kao što ste vidjeli, ako su u pitanju samo pištolji na vodu", rekao je Vučić aludirajući na ranije tekstove u hrvatskim medijima o srpskom naoružavanju.

A na komentar hrvatskog ministra branitelja Tome Medveda da se Srbija treba "svrstati na pravu stranu povijesti", Vučić je odgovorio:

"Kada vam netko tko je provodio takve zločine, kao što su provođeni u Jasenovcu, govori o pravoj strani povijesti, onda to ima mnogo dublji smisao."

Podsetimo, hrvatski predsjednik Zoran Milanović ranije danas je komentirao odnos Srbije prema ruskoj agresiji u Ukrajini, odnosno manjak reakcije Beograda.

"Srpsko vodstvo ne zna što bi reklo, oni su kao na žeravici. Beograd igra igru, čekaju kad će Rusi ući u Kijev. Beograd je slab, što će oni napasti? Kosovo? Čime? Pištoljima na vodu? Dodik? S čime, uz čiju potporu? Pa ruski avioni ne mogu preletjeti NATO članice. Oni su se sčućurili i gledaju što se događa. Možda je vrijeme da se Beograd odluči hoće li u EU. Ako Vučić prizna Donbas, onda treba opravdati priznanje Kosova. Oni su sami došli u neogodan, začarani krug", rekao je Milanović, a prenosi Nova.rs.

Na pitanje je li agresija na Ukrajinu početak Putinovog kraja, Milanović je rekao "kraj Rusije nije, a svatko od nas ima nekakav kraj".

"Sve velike države su potencijalni monstrumi, njih treba stalno shvaćati ozbiljno. I njihov potencijal da naprave štetu treba shvatiti ozbiljno. Danas je to Putin, sutra je to neko drugi. Rusija nije Srbija. Ona je tamna. Mi moramo sačuvati svoj način života. Možda da manje idemo kao propovjednici svijetom i govorimo što djeca trebaju učiti u školama. To EU radi Mađarskoj i Poljskoj", rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 20:46