PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić kaže da nije optimist glede skorog ulaska Srbije u Europsku uniju

Ministrica Joksimović izjavila je kako je ‘sigurna‘ da je članstvo Srbije u Uniji ‘izvjesno‘, samo je pitanje ‘okolnosti, vremena i spremnosti‘

Aleksandar Vučić

 Kenzo Tribouillard/Afp

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije optimist da bi njegova zemlja mogla postati članicom Europske unije za pet do sedam godina, kako to vjeruje ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović, ali je u nedjelju poručio da Srbija mora ustrajati na europskom putu.

Ministrica Joksimović izjavila je u petak kako je "sigurna" da je članstvo Srbije u Uniji "izvjesno", samo je pitanje "okolnosti, vremena i spremnosti", te da je bi "u narednih pet do sedam godina" mogla računati na prijem u EU.

"Uvijek sam bio realist, ali Jadranka (Joksimović) dobro zna odnose u EU. Sve ovisi o geopolitičkoj situaciji. Kad je to u geopolitičkom interesu EU-a - onda možete dobiti status kandidata i kad malo toga uradite", rekao je Vučić novinarima nakon današnje ceremonije otvaranja zračne luke Rosulje kod Kraljeva.

On je dodao da "nije optimist", ali da "Srbija mora biti ustrajna na putu ka EU".

"Naš put je europski put i na njemu moramo istrajati", rekao je Vučić, ocijenivši kako je najvažnije da Srbija "podigne vjeru u sebe i u svoju snagu".

Na pitanje o najavljenom posjetu premijera Crne Gore Dritana Abazovića Beogradu 29. lipnja, Vučić je rekao da će razgovarati o svim važnim temama, uvjeren da je moguće "napraviti bolje odnose" s Crnom Gorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2022 00:29