SPORNI PLAN

Vučić i Trumpov zet sklopili pakt, ulijeva se bogatstvo u bivši Generalštab, ali nisu svi oduševljeni...

Postoji sumnja na to da bi srpski predsjednik Aleksandar Vučić mogao utjecati na Donalda Trumpa i američku politiku

Donald Trump, njegov kći Ivanka Trump i njezin suprug Jared Kushner te Aleksandar Vučić

 /Profimedia

Prije nego što se kandidirao za američkog predsjednika, Donald Trump je na mjestu zgrade Generalštaba u Beogradu planirao izgraditi hotel s pet zvjezdica, konferencijskom dvoranom i salom s kapacitetima za sajamske manifestacije. Sada na toj istoj lokaciji njegov zet planira uložiti pola milijarde dolara.

Bivše sjedište Generalštaba nikad nije obnovljeno. Kompleks zgrada u centru Beograda izgrađen je 1965. godine, prema projektu srpskog arhitekta Nikole Dobrovića. NATO je zgrade teško oštetio tijekom bombardiranja 1999. godine, a srpska vlada kasnije ih je proglasila zaštićenim kulturnim dobrom. Kako piše The New York Times, Trumpov zet Jared Kushner sada ondje planira izgraditi luksuzni hotel s poslovnim prostorom, muzejom i 1500 stanova.

Privremeni sporazum između Kushnerova tima i Vlade Srbije bi Kushnerovoj investicijskoj tvrtki dao prostor u zakup na 99 godina, bez naknade.

image

Ivanka Trump i Jared Kushner

Saul Loeb/Afp

Nacrt sporazuma koji je NYT-ju dao dužnosnik srpske vlade otkriva i kako postoji mogućnost besplatnog prijenosa vlasništva nad imovinom, nakon što se izgrade hotelski kompleks i luksuzne stambene jedinice. Kushner je rekao da su se dvije strane okvirno dogovorile da Vladi Srbije daju 22 posto dobiti ostvarene projektom vrijednim oko 500 milijuna dolara.

Sve je krenulo s Dačićem

Donald Trump se 2013. godine, prije nego što se kandidirao za predsjednika SAD-a, obratio visokom dužnosniku srpske vlade i rekao mu da na mjestu zgrade Generalštaba želi izgraditi hotel s pet zvjezdica. Trumpovi suradnici otputovali su u Beograd kako bi pregledali lokaciju. Ideja o ulaganju u beogradsku lokaciju rodila se nekoliko mjeseci ranije, kada se tadašnji srpski premijer Ivica Dačić tijekom službenog posjeta SAD-u u New Yorku sastao s Trumpom. "Pitao me je i za područje energetike, ali počet ćemo s razgovorima o hotelu", rekao je Dačić koncem 2013. godine o svom sastanku s Trumpom. Dačić nikad nije objasnio što se nakon toga događalo i zašto je ulaganje propalo. Nakon što je prisegnuo kao američki predsjednik 2016., Trump je obećao da neće sklapati nove poslove u inozemstvu, da bi izbjegao sukobe interesa.

No tijekom Trumpove administracije jedan je čovjek nastavio gurati suradnju između Srbije i SAD-a. Richard Grenell, tadašnji Trumpov posebni izaslanik za Balkan, zalagao se za američka ulaganja u Beogradu.

image

Aleksandar Vučić

Andrej Isakovic/Afp

Grenell je 2020. pokušao uvjeriti Trumpa da ponovo razmotri izgradnju na mjestu bivšeg Generalštaba Srbije. Grenell je taj prijedlog predstavio netom nakon što je Trump ugostio srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Bijeloj kući.

Nedugo nakon što je Trump napustio Bijelu kuću, Grenell se vratio u Srbiju i nastavio zalagati za razvojne projekte. Nakon nekoliko godina lobiranja, Grenell je uspio uvjeriti Kushnera da razmotri ulaganje u centar Beograda.

"Ric je veliki zagovornik ulaganja na Balkanu i pokušava me natjerati da uložim u ovaj projekt otkako sam pokrenuo svoj fond", rekao je Kushner o Grenellu.

Sukob interesa

Kathleen Clark, profesorica prava pri Sveučilištu Washington u St. Louisu, rekla je da bi Kushnerov projekt u Srbiji stvorio sukob interesa ako bi Trump bio ponovo izabran za predsjednika SAD-a, čak i ako se ne radi o nekom dugotrajnom pokušaju Trumpove obitelji da dobije pristup lokaciji u Beogradu.

image

Donald Trump

Kamil Krzaczynski/Afp

"Postoji zabrinutost da bi srpska vlada mogla pokušati utjecati na budućeg predsjednika Trumpa obogaćujući predsjednikovu obitelj. Vanjska politika prema Srbiji trebala bi biti pod utjecajem onoga što je u interesu Sjedinjenih Američkih Država, a ne bilo kakvih financijskih usluga koje dolaze od srpske vlade", kazala je Clark.

Kushner tvrdi da o projektu Beograda nikada nije razgovarao s Trumpom i da nije bio upoznat s interesom svog tasta za ulaganjem u tu lokaciju.

Danijela Nestorović, oporbena zastupnica u srpskom parlamentu, osudila je dogovor. "Zgrada Glavnog stožera za nas je spomenik. To izaziva duboke, skrivene emocije kod žrtava NATO-ova bombardiranja. Graditi ondje hotel, to bi bilo ruglo za građane Srbije", rekla je Nestorović za The Times.

Vučić je rekao da je "oduševljen" idejom obnove lokacije u centru Beograda, dodavši kako je "umro od smijeha" zbog komentara medija da će on Kushnerovim ulaganjem u Beogradu ostvariti politički utjecaj na Trumpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 07:50