SASTANAK NA VRHU

Vučić i Orban izmjenjivali komplimente: ‘Odnosi dviju država najbolji su u povijesti‘

Mnogi govore da podržavaju pristupanje Srbije Uniji, ali malo zemalja tako hrabro i otvoreno, kazao je Vučić Orbanu
Mađarski premijer Viktor Orban (L) i srpski predsjednik Aleksandar Vučić (D)
 Andrej Isakovic/AFP

Srbija je ključ stabilnosti regije i bez njezina članstva u Europskoj uniji to neće ostvariti ni ostale zemlje Zapadnog Balkana, što trebaju shvatiti u Bruxellesu, poručio je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban poslije sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Vučić je pak istaknuo kako su odnosi dvije države "najbolji u povijesti".

Orban je na zajedničkoj konferenciji za medije naglasio kako Mađarska nedvojbeno podržava Srbiju na putu ka EU, uz ocjenu da "bez snage Srbije i Zapadnog Balkana ni Mađarska neće biti sigurna".

"Možete računati na Mađarsku. Mađarska računa na Srbiju", poručio je mađarski premijer.

Orban je, govoreći o članstvu Srbije u Uniji, rekao kako su na Zapadu u posljednjem desetljeću mogli vidjeti da "put ne vodi samo gore", već može krenuti i u obrnutom smjeru.

Oni to zovu "zasićenost proširenjem" i drže da drže logičnim da ne poduzimaju dalje postupke, ali mi smo uvjereni će EU, ako se ne proširi, postati nestabilna, postat će nestabilno njezino susjedstvo, ocijenio je Orban.

Središnja Europa donijela je novu energiju u europsku zajednicu, isto to će donijeti i Srbija i ova regija, rekao je Orban, ustvrdivši kako će "ono što je sad senzacija - biti opće mjesto".

Odnose dviju država srbijanski predsjednik Vučić ocijenio je kao "apsolutno najbolje u dosadašnjoj povijesti", istaknuvši kako je Mađarska uvijek "nedvojbeno jasno" stavljala do znanja da Srbija treba čim prije ući u EU i da su mađarska vlada i njezin premijer Orban "pravi prijatelji Srbije".

Mnogi govore da podržavaju pristupanje Srbije Uniji, ali malo zemalja tako hrabro i otvoreno, čak i kad zbog toga trpe kritike, čini kao što to činite vi, rekao je Vučić obraćajući se Orbanu.

Mađarska vlada je, po njegovoj ocjeni, pridonijela da iznimnim odnosima s Mađarima u Vojvodini, tako da "međuetnički incidenti gotovo i ne postoje".

Vučić je istaknuo da je Mađarska s 13. dospjela na 5. mjesto liste trgovinskih partnera Srbije i da je znatno uvećana ekonomska razmjena koja je u 2020. godini skoro dosegnula dvije milijarde eura, a očekuje da će ta svota u 2021. biti premašena.

Orban predvodi mađarsko izaslanstvo u radnom posjetu Srbiji, u okviru kojeg je održan i ekonomsko-gospodarski forum dviju država.

Vučić je prigodom posjeta mađarskom šefu diplomacije Péteru Szijjártu uručio Orden srpske zastave prvog stupnja, dodijeljen za njegovu potporu Srbiji u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Szijjarto je kazao da Unija ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana i Srbije i ako da će, propusti li se integracija regije, neko drugi uzeti to mjesto. Ocijenio je da, nakon što je Unija već izgubila Veliku Britaniju, ne treba dopustiti da izgubi i Zapadni Balkan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:46