SASTANAK U BRUXELLESU

Vučić i Kurti se nisu ni pogledali, propao dogovor Kosova i Srbije; Beograd: ‘Albanci nisu htjeli ništa prihvatiti!‘

Borrell je najprije imao odvojene sastanke s liderima Kosova, a potom i Srbije, da bi poslije organizirao i zajednički sastanak

Aleksandar Vučić, Albin Kurti, Josep Borrell i Miroslav Lajčak

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Od osam sati ujutro u Bruxellesu u sjedištu Europske službe za vanjsko djelovanje trajali su danas sastanci na visokoj razini između Kosova i Srbije u sklopu dijaloga kojim posreduje Europska unija.

Ali na njima, kako je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nije postignut nikakav dogovor. Vučić, koji se sastao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, najavio je "teške dane i besane noći" te dodao da će se on obratiti građanima nakon što se vrati u Beograd.

Eskalacija situacije

Sastanak je trajao do kasno poslijepodne, a iz izvora EU nije se moglo doznati mnogo o tome što se događa. Dok su mediji u Srbiji javljali da na sastanku "nema dogovora" te da je "sastanak dramatičan", iz EU su i dalje slali poruke da se nadaju pomaku u dijalogu kako bi se smanjile tenzije na terenu.

Bio je ovo prvi sastanak Albina Kurtija i Aleksandra Vučića od 18. kolovoza, kada su se zadnji put sreli u Bruxellesu.

Šef europske diplomacije Josep Borrell ovaj je sastanak sazvao hitno da bi se spriječila eskalacija situacije na sjeveru Kosova nakon što su Srbi iz sjevernog dijela te države napustili kosovske institucije, uključujući i policiju, sudstvo i tužiteljstvo, kao i lokalne funkcije u općinama.

Borrell je najprije imao odvojene sastanke s liderima Kosova, a potom i Srbije, da bi poslije organizirao i zajednički sastanak.

Iz kratkog videopriloga koji je podijelila audiovizualna služba EU vidi se da Kurti i Vučić nisu previše raspoloženi, da ne gledaju izravno jedan u drugog, dok sa strane za stolom sjede visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i posebni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak.

Europska unija ponovila je poziv objema stranama na suzdržanost i konstruktivno zalaganje u dijalogu kako bi se išlo prema sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa između dviju država te time otvorio put za napredak u procesu europskih integracija.

Sastanak je održan upravo na dan kada istječe rok koji su kosovske vlasti dale za zamjenu registarskih oznaka koje za kosovske gradove izdaju vlasti Srbije. Ako Kosovo ne odgodi taj rok, od utorka se onima koji imaju takve tablice naplaćuje kazna od 150 eura. A od proljeća bi im se trebale zaplijeniti registarske oznake, kao i vozila.

Drugi prijedlog

- Potrebna nam je deeskalacija situacije, potrebno je da prestanemo upravljati stalnim krizama i umjesto toga ostvarimo napredak u normalizaciji odnosa - rekao je Josep Borrell uoči početka sastanka.

I američki State Department je poručio kako se SAD nadaju da će Srbija i Kosovo postići dogovor.

- Sjedinjene Države se slažu s ocjenom EU da su nedavni događaji zabrinjavajući i da su ugrozili važan napredak postignut u sklopu dijaloga koji vodi Europska unija. Sve strane moraju poduzeti korake da se smanje tenzije i osiguraju mir i stabilnost - poručili su iz Washingtona.

Iako EU želi prestati stalno rješavati razne situacije na terenu i početi rješavati "veliko pitanje", šanse su male za napredak prema sporazumu. Na stolu je i prijedlog o sporazumu za koji se u javnosti govori da je "francusko-njemački", a Borrell kaže da je to "prijedlog EU".

Obje strane poslale su svoje "komentare i primjedbe" koje EU analizira.

Vučić: ‘Sada se zna koja strana je bila za mir‘

Srbija i Kosovo nisu uspjeli postići dogovor u pregovorima pod pokroviteljstvom Europske unije o sporu oko automobilskih tablica, rekao je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govoreći o problemu za koji Zapad strahuje da bi mogao izazvati etničko nasilje u regiji zapadnog Balkana.

"Iz razloga koji mi nisu jasni, nismo uspjeli postići apsolutno nikakav dogovor... Albanska strana nije htjela ništa prihvatiti", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom u Bruxellesu.

Sastanak na visokoj razini sazvali su šef eurodiplomacije Borrell i specijalni predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak uoči početka naplate kazni za vozače vozila koji nisu promijenili registarske oznake u one s oznakom Kosova, što kosovske vlasti namjeravaju početi primjenjivati od 22. studenog.

Vučić je u izjavi novinarima rekao kako dogovor s Prištinom nije postignut iz "nepoznatog razloga", ustvrdivši da "sada zna koja strana je bila za mir".

Srpska strana bila je konstruktivna, ali albanska strana nije htjela prihvatiti nijedan prijedlog, rekao je Vučić.

On je naveo da će "pričekati izjavu šefa eurodiplomacije" i da će srpska strana "poštivati njegove preporuke" da ne izdaje nove tablice s oznakom KM, uz istodoban prijedlog Prištini da ne primjenjuje najavljene kazne.

Vučić je ocijenio da "predstoji teško razdoblje", a sunarodnjacima na Kosovu poručio je da je "njihova država uvijek uz njih". Također je je najavio obraćanje javnosti nakon što o tome bude šire govorio Borrell. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:39