KOSOVO VS. SRBIJA

Vučić i Kurti pregovaraju o francusko-njemačkom planu, Dačić tvrdi: ‘U tu zamku nećemo upasti!‘

Kurti francusko-njemački prijedlog vidi kao dobru osnovu za daljnje razgovore dok Vučić tvrdi da je on za Srbiju neprihvatljiv

Aleksandar Vučić; Albin Kurti

 Tobias Schwarz, Ludovic Marin/Afp

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti stigli su u Pariz na Međunarodni mirovni forum, gdje su odvojeno, na marginama skupa, razgovarali s prvim bruxelleskim diplomatom Josepom Borrellom o francusko-njemačkom prijedlogu za rješavanje pitanja odnosa između Kosova i Srbije.

Kurti je kazao kako je uglavnom zadovoljan razgovorom te naglasio kako francusko-njemački prijedlog ima podršku SAD-a i EU te da "služi kao dobra osnova za daljnje razgovore". Vučić je pak ponuđeni prijedlog ocijenio kao neprihvatljiv za Srbiju i rekao kako je Kurtiju lako jer on "može uraditi što hoće, uvijek će imati podršku Njemačke i Velike Britanije" te da zbog toga "Borrell ne možete ništa puno napraviti".

Kosovski je premijer uzvratio kako "Srbija ima podršku Rusije koja ugrožava mir na Istoku, kao i Srbija na jugoistoku", te da ona ne želi suradnju. Predsjednik Vučić je rekao da nije optimist kad je u pitanju "pronalaženje kompromisnog rješenja za okončanje krize na sjeveru Kosova" te da je najava kosovskih vlasti o raspisivanju izbora na sjeveru Kosova zapravo "želja da se izazovu nered i kaos te novi egzodus Srba s Kosova". Naglasio je da Priština za to također ima podršku Njemačke i Velike Britanije.

Prema onome što je na sastancima rečeno, kosovski bi se Srbi trebali odmah vratiti u institucije Kosova, koje su nedavno kolektivno napustili uz veliku pompu, a Kosovo bi trebalo uskladiti svoje postupke u vezi s izmjenama registarskih tablica te odgoditi na neko vrijeme njihovu primjenu, odnosno preregistraciju vozila čiji su vlasnici Srbi sa sjevera Kosova, te konačno pokrenuti pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih općina (ZSO), oko čega se već dulje vrijeme lome koplja.

Odnosno, svaka strana na svoj način iščitava koje bi ingerencije imao ZSO: prema onome što želi Vučić, to bi značilo neku vrstu federalizacije Kosova po principu koji vlada u BiH, dok Kosovo upravo to ne želi jer smatra da bi se stvaranjem ZSO-a dobila još jedna Republika Srpska koja bi onemogućila normalno funkcioniranje Kosova kao jedinstvene države.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u vezi s tim kaže kako je za Beograd neprihvatljivo da se na stol ponovno vraća potpisana i ugovorena tema - samo zato što Bruxelles i Washington nisu u stanju natjerati Kurtija da ispuni taj dio obveze.

"U tu zamku nećemo upasti niti ćemo pristati da se bitka za prevlast između Bruxellesa, Pariza, Berlina i Washingtona prebija preko naših leđa", rekao je Dačić za beogradske Večernje novosti. On je napomenuo kako je ZSO obećan Bruxelleskim sporazumom, koji su, podsjetimo, (iste ove) vlasti u Beogradu tada smatrale nepovoljnim.

Josep Borrell je rekao kako, "imajući u vidu rat u Ukrajini, Europa ne može imati još jedan sukob na svom tlu", te upozorio da su Beograd i Priština odgovorni da do toga ne bi došlo te ih pozvao da se suzdrže "od jednostranih akcija i zapaljivih poruka".

U priopćenju iz Borrellova ureda stoji da "trenutna geopolitička situacija još više nalaže da se nadiđu nasljeđa prošlosti i konačno krene u smislene pregovore o onome što je zaista važno za Kosovo, Srbiju, njihove narode i cijelu regiju, a to je normalizacija odnosa između dviju strana kao ključni činilac za njihov napredak na europskom putu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:13