PRVI PUT

‘Vrijeme je da povučemo taj potez!‘; Ursula von der Leyen objavila plan od kojeg strahuju neke članice EU-a

SAD vrši pritisak da se imovina zaplijeni, ali neke zemlje EU-a strahuju da bi to moglo izazvati previranja na financijskim tržištima

Ursula von der Leyen

 Frederick Florin/Afp

Europska unija bi trebala iskoristiti dobit od preko 200 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine za financiranje vojne opreme za Ukrajinu, izjavila je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, piše Politico.

Komisija se dugo zalagala za korištenje te dobiti. SAD vrši pritisak da se sva imovina zaplijeni i preda Ukrajini, ali neke zemlje EU-a strahuju da bi takav potez mogao izazvati previranja na financijskim tržištima.

Ovo je prvi put da je von der Leyen predložila korištenje zarade ostvarene tom imovinom za kupnju streljiva za Ukrajinu.

"Vrijeme je za početak razgovora o korištenju neočekivane dobiti od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupnju vojne opreme za Ukrajinu", rekla je zastupnicima u Europskom parlamentu.

Krajem siječnja zemlje članice pristale su premjestiti prihode od ruske imobilizirane imovine u Europi na poseban račun, a sada se drže u briselskom sigurnosnom depozitariju Euroclear.

Očekuje se da će Komisija predložiti plan korištenja dobiti za potporu Ukrajini sredinom ožujka, rekla su dva dužnosnika za Politico govoreći pod uvjetom da ostanu anonimni.

"Ne može biti većeg simbola i veće koristi od tog novca da Ukrajina i cijela Europa budu sigurnije mjesto za život", rekla je von der Leyen. "U konačnici, ovdje se radi o tome da Europa preuzima odgovornost za vlastitu sigurnost."

Dok ruska invazija ulazi u treću godinu, ukrajinskoj vojsci ponestaje topničkog streljiva jer zapadna obećanja se ne ispunjavaju, što je natjeralo Komisiju da traži alternativne načine prikupljanja novca za kupnju vojne opreme.

"Cijena nesigurnosti - cijena ruske pobjede - daleko je veća od bilo koje uštede koju bismo sada mogli napraviti. Zbog toga je vrijeme da Europa pojača svoja davanja", rekla je predsjednica Komisije, piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:06