MOBILIZACIJA KADROVA

Vrhunac opterećenja u slovenskim covid bolnicama: ‘Stanje je alarmantno i na rubu izdržljivosti‘

Slovenija bilježi drugi najgori rezultat od početka epidemije nakon 4.515 slučajeva prošli mjesec, gotovo rekordan i broj preminulih.

Ilustracija, bolnički Covid-19 odjel

 Nikolaj Dojčinov/AFP

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđena 4.481 zaraza korona virusom, drugi najgori rezultat od početka epidemije nakon 4.515 slučajeva prošli mjesec, a gotovo rekordan je i broj preminulih.

Kako je objavio nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) s 10.571 provedenih testova potvrđena je 4.481 infekcija, a udio pozitivnih je visokih 42,4 posto.

U Sloveniji je trenutačno 39.011 aktivnih slučajeva zaraze.

U bolnicama je po vladinim podacima 889 oboljelih, 15 više nego dan ranije, a na intenzivnom liječenju njih 191.

Umrlo je još 20 oboljelih, osam više nego dan ranije, odnosno najviše u jednom danu nakon 2. veljače ove godine, kad je bilo 23 preminulih.

U porastu su i drugi epidemiološki indikatori pa je prosjek zaraza u jednom danu za zadnjih sedam dana povećan na 2780, a 14-dnevna incidencija na 1671.

Državni tajnik u ministarstvu zdravstva Franc Vindišar nazvao je stanje alarmantnim i rekao da su bolnice zbog covid pacijenata na rubu izdržljivosti.

Vrhunac opterećenja na intenzivnim odjelima covid bolnica očekuje se oko 24. studenog kad bi moglo biti zauzeto 250 kreveta na odjelima intenzivne skrbi, dodao je pozivajući se na prognozu znanstvenog instituta "Jožef Štefan" koji radi modele epidemije za vladu.

"Cijeli zdravstveni sustav je trenutno pod izvanrednim opterećenjem i potrebna će biti potpuna mobilizacija kadrova", upozorio je Vindišar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:36