KORONAKRIZA

VREMENSKI OGRANIČENA POTPORA Njemačka vlada udjelom osigurala instrument za blokadu preuzimanja Lufthanse

 AFP

Njemačka vlada osigurala je devet milijardi eura pomoći aviokompaniji Lufthansa kako bi prebrodila koronakrizu, a zauzvrat je osigurala udio koji će joj osigurati pravo veta u slučaju neprijateljske ponude za preuzimanje.

To je najveći iznos njemačke državne pomoći kompanijama, a vlada kacelarke Angele Merkel želi njime zaštititi radna mjesta, ističe Reuters.

Berlin će za devet milijardi eura dobiti 20 posto udjela u kompaniji, a prema paketu pomoći uložit će i 5,7 milijardi eura u dionice bez prava glasa. Dio tih dionica mogao bi biti pretvoren u dodatni 5-postotni vlasnički udio kako bi se kompaniju zaštitilo od eventualnog neprijateljskog preuzimanja.

Država se time također štiti od mogućnosti da Lufthansa ne plati kuponske kamate, koje ove i iduće godine iznose četiri, a do 2027. rastu na 9,5 posto.

Vlada inače namjerava prodati udio u Lufthansi do kraja 2023. godine.

- Potpora koju pripremamo vremenski je ograničena - rekao je ministar financija Olaf Scholz.

- Kad tvrtka ponovno stane na noge, država će prodati svoj udio i nadamo se ... malom profitu koji će nam omogućiti pokrivanje financiranja mnogih, mnogih zahtjeva koje sad moramo ispuniti, ne samo u ovoj kompaniji - dodao je Scholz.

- Ovo će spriječiti rasprodaju Lufthanse - rekao je ministar ekonomije Peter Altmaier, dodavši da će time zaštititi tisuće radnih mjesta.

Uvjeti sporazuma uključuju odricanje od budućih isplata dividendi i ograničenja plaće uprave, objavila je Lufthansa, dodajući da će vlada imenovati dva člana nadzornog odbora te jednog člana revizijskog odbora.

Lufthansa će odvojeno od državne razvojne banke KfW i privatnih banaka dobiti trogodišnji zajam od tri milijarde eura. Sporazum još moraju odobriti dioničari Lufthanse i Europska komisija.

Altmaier nije želio navesti pojedinosti pregovora s Europskom komisijom, rekavši tek kako je uvjeren da će Bruxelles dati zeleno svjetlo.

- Kontaktirali smo Bruxelles vezano za sve velike pakete pomoći kojima smo spriječili milijune nezaposlenih i stečajeve mnogih tvrtki. Na kraju su sve odobrili ... što mi ulijeva nadu da ćemo naći rješenje i za ovaj slučaj - rekao je Altmaier na javnoj televizijskoj postaji ARD.

Njemačka još razgovara s Europskom komisijom o tome kojih će se kapaciteta u zračnim lukama morati odreći kako pomoć Lufthansi ne bi poremetila tržišno natjecanje, rekao je za Reuters neimenovani upućeni izvor.

- Provjera je izuzetno temeljita jer je to prvi veliki paket pomoći u vrijeme pandemije koji uključuje vlasnički udio u kompaniji - dodao je izvor.

Njemačka vlada desetljećima je prodavala vlasničke udjele u kompanijama, a u njezinu su vlasništvu još uvijek veliki udjeli u nekadašnjim državnim monopolima poput Deutsche Posta i Deutsche Telekoma.

Berlin još ima i 15-postotni udio u Commerzbanku, kojeg je preuzeo za vrijeme globalne financijske krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:31