RAZUMIJE FRUSTRACIJE

Von der Leyen poručila Makedoncima: ‘Prihvatite kompromis s Bugarskom i otvaramo pregovore‘

Oporba u Makedoniji zabrinuta je da bi prihvaćanje tog prijedloga ugrozilo nacionalni identitet i jezik

Ursula Von der Leyen pred zastupnicima makedonskog Sobranja

 Robert Atanasovski/Afp

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je u govoru pred zastupnicima makedonskog Sobranja pozvala na usvajanje kompromisnog prijedloga o rješenju spora s Bugarskom kako bi se ukinula prepreka za otvaranje pristupnih pregovora.

Plenarno zasjedanje Sobranja održano je u vrijeme dok je oporba nastavila višednevne prosvjede protiv spomenutog prijedloga. Oporba u Makedoniji zabrinuta je da bi prihvaćanje tog prijedloga ugrozilo nacionalni identitet i jezik. No, Ursula von der Leyen ih je u svom govoru uvjeravala da se to neće dogoditi. Rekla je da razumije one koji su frustrirani zato što Sjeverna Makedonija još uvijek nije otvorila pristupne pregovore s EU.

- Mnogi od vas su danas frustrirani zato što Sjeverna Makedonija još uvijek nije otvorila pristupne pregovore. I ja sam. Moramo iskoristiti priliku i otvoriti pregovore sada. Uvjereni smo da je ovo povijesni trenutak. Ali, odluka je isključivo u vašim rukama - poručila je u govoru pred makedonskim Sobranjem predsjednica Europske komisije i dodala: "Vaš jezik je makedonski jezik i mi to u potpunosti poštujemo. To je i razlog što izmijenjeni prijedlog spominje makedonski jezik bez neke kvalifikacije od EU".

Vladajuća koalicija u Makedoniji i stranke koje predstavljaju Albance iz te države podržale su prijedlog. One kažu da bi se time uklonila prepreka za integraciju u EU i smanjio ruski utjecaj u toj državi. No, oporbeni VMRO-DPMNE je protiv. Makedonija je država koja najdulje čeka na otvaranje pregovora s EU. Za članstvo je aplicirala prije 18 godina, stekla status kandidata i ispunila sve uvjete. No, otvaranje pregovora blokirala je najprije Grčka zbog naziva države, a potom i Bugarska zbog neslaganja oko povijesnih i identitetskih činjenica. Zbog toga EU nije otvorila pregovore ni s Albanijom jer mnogi žele da se oni otvore u paketu. Ako Makedonija ne usvoji ovaj prijedlog, kažu izvori u Bruxellesu, doći će do razdvajanja paketa i pregovori će se otvoriti samo s Albanijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 05:52