BESPOŠTEDNI RAT

Volodimir Zelenski: ‘Gradovi Sjeverodonjeck i Lisičansk su sada mrtvi, ali naši se branitelji drže‘

Navodno je kontaminacija od raspadajućih leševa i smeća izazvala izbijanje kolere, što je izazvalo karantenu u cijelom gradu

Donbas

 Aris Messinis/Afp

Ukrajinske snage koje još uvijek odolijevaju napadima u Sjeverodonjecku, gradu na istoku Ukrajine, brojčano su nadjačane od strane ruskih snaga, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski, piše BBC.

Obje su se strane u ponedjeljak borile za grad ulicu po ulicu dok su uokolo padale topničke granate.

Zbog intenziteta borbi u Sjeverodonjecku i u obližnjem Lisičansku, ti su 'gradovi sada mrtvi', rekao je Zelenski.

Ako ta dva strateška cilja budu zauzeta, tada bi u ruske ruke pala čitava regija Lugansk na istoku Ukrajine.

Otkako je u ožujku povukla svoje snage iz regije oko Kijeva, Rusija je preusmjerila svoje vojne napore na ukrajinski istočni Donbas te tamo posljednjih tjedana polako napreduje.

Unatoč nadmoćnom broju Rusa, Zelenski je rekao da se ukrajinski branitelji drže i da imaju 'sve šanse' uzvratiti napad.

Topnički udari također su se pojačali na susjedni Lisičansk, za koji je Zelenski rekao da ga je posjetio u nedjelju u sklopu obilaska istočne crte bojišnice.

Stariji stanovnik grada, Oleksandr Ljahovec, rekao je da je nedugo nakon toga ruski projektil pogodio njegov stan i izazvao požar.

'Ovdje pucaju bez prestanka! To je horor show', rekao je 67-godišnjak novinskoj agenciji AFP.

Ruske snage posljednjih tjedana sporo napreduju u ukrajinskom istočnom Donbasu.

Njihova vojska trenutno kontrolira gotovo cijelu oblast Lugansk, kao i značajan dio susjedne oblasti Donjeck. Dvije regije čine Donbas.

Borbe su bile vrlo spore i krvave te obje strane imaju značajne gubitke.

Ruski državni mediji objavili su u nedjelju da je jedan od najviših dužnosnika vojske, general bojnik Roman Kutuzov, ubijen dok je vodio napad na neimenovani ukrajinski grad u toj regiji.

Zapadne zemlje su na žestoki sukob odgovorile obećanjima da će Kijevu poslati još naprednije oružje dugog dometa za koje se nadaju da će pojačati obrambene kapacitete Ukrajine na istoku zemlje.

U ponedjeljak je Velika Britanija potvrdila da će u sljedećem paketu vojne pomoći po prvi puta biti uključeni i raketni sustavi dugog dometa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da svaku isporuku oružja dugog dometa od zapadnih zemalja smatra namjernim pokušajem produljenja sukoba. Rekao je da će Rusija odgovoriti proširenjem popisa ciljeva koje gađa diljem Ukrajine ako zapadne zemlje Kijevu pošalju oružje većeg dometa.

Branitelji Azovstala

Iz Mariupolja, grada koji je Rusija zauzela u svibnju nakon višemjesečne opsade, novinska agencija Associated Press izvještava da su deseci leševa vojnika koji su branili čeličanu Azovstal konačno vraćeni u Kijev gdje su podvrgnuti DNK testiranju.

Ostali vojnici koji su preživjeli opsadu odvedeni su u područja pod ruskom kontrolom. Zelenski je u ponedjeljak rekao da Rusi više od 2.500 vojnika drže kao ratne zarobljenike.

Stanovnici tog lučkog grada koji je sada pod ruskom kontrolom, suočeni su sa sve većom humanitarnom krizom jer ozbiljno nedostaje hrane i vode.

U ponedjeljak je jedan ukrajinski dužnosnik rekao da je kontaminacija od raspadajućih leševa i smeća izazvala izbijanje kolere, što je izazvalo karantenu u cijelom gradu.

'Vidimo kako se grad zatvara', rekao je savjetnik gradonačelnika, Petro Andrjuščenko, za United News TV.

'Riječ 'kolera' sve se češće spominje unutar grada, među okupatorskim vlastima i njihovim vođama', dodao je.

BBC nije uspio neovisno provjeriti ovu informaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:26