SRAMOTA U BRITANIJI

Vojnikinju koja si je oduzela život seksualno je napastovao njezin nadređeni, živjela je u strahu

Nekoliko tjedana prije svoje smrti, rekla mu je da više ne može podnijeti njegove istupe

Jaysley Beck

 Screenshot/Twitter

Vjeruje se da si je pripadnica artiljerijske pukovnije Britanske vojske Jaysley Beck (19) oduzela život nakon nemilosrdnog seksualnog napastovanja koje joj je priuštio časnik koji joj je bio nadređen, piše BBC. Njezino je truplo u prosincu 2021. godine pronađeno u Kampu Larkhill u selu Durrington u Okrugu Wiltshire na jugu Engleske.

Časnik je Beck napastovao dva mjeseca, a u izvještaju koji su napisali istražitelji stoji da je njegovo ponašanje bilo "nepoželjno". Navodi se i da je napastovanje prestalo tjedan dana prije smrti vojnikinje, ali da je bilo toliko intenzivno da su je posljedice istog morile i nakon što je ono prestalo. "Ono je gotovo sigurno jedan od faktora koji su doveli do njezine smrti", piše u izvještaju koji je BBC pročitao, a koje će biti objavljeno u srijedu.

Vojnikinjina majka Leighann McCready BBC-u je rekla da je njezina kći mjesecima bila potištena zbog dugotrajnog napastovanja. Još nije određen datum početka službene istrage smrti Jaysley Beck.

Prema izvještaju istražitelja, spomenuti je časnik htio da Beck s njime bude u vezi, no ona mu je rekla da ima dečka te da nije zainteresirana. On joj je u listopadu 2021. poslao više od 1000 pisanih i glasovnih poruka. Narednog joj je mjeseca pak poslao više od 3500 poruka.

Loš sustav za prigovore

On je od nje tražio da mu govori da je sama te joj je govorio da ne može podnijeti misao da je s nekim drugim.

Jaysley Beck smatrala je ispočetka da joj je nadređeni prijatelj i pokušala mu je na lijep način reći da prestane. Međutim, nekoliko tjedana prije svoje smrti, rekla mu je da više ne može podnijeti njegove istupe. "More me", rekla je Beck.

Emma Norton, odvjetnica iz Centra za pravdu u vojsci koja zastupa obitelj Beck, rekla je da je to što je Britanska vojska priznala da je seksualno napastovanje bilo jedan od faktora koji je doveo do smrti Jaysley Beck jako važna stvar. "Nisam upoznata ni se jednim drugim slučajem u kojem je dato takvo priznanje. Obitelji je ta činjenica jako važna", rekla je Norton.

Britanski su parlamentarci prije dvije godine objavili izvještaj u kojem je pisalo da se žene koje služe u Britanskoj vojsci, a koje su bile žrtve napastovanja i ozbiljnih seksualnih napada, zbog "prilično lošeg" sustava za prigovore za sebe nisu mogle izboriti na pravi način.

Istraga smrti Jaysley Beck pokazala je da je njezin nadređeni poduzimao korake kako bi njih dvoje često bili zajedno u smjeni. Vojnikinja je strahovala da je ovaj prati preko mobitela.

Tjedan dana prije nego što je umrla, Beck je napustila hotel u kojem su ona i njezin nadređeni odsjeli tijekom jednog poslovnog putovanja jer se ponašao na neprihvatljiv način. Uznemirena je vojnikinja nazvala svoga oca, a po nju je zatim došao jedan prijatelj. Kako je on rekao istražiteljima, Beck se "tresla" kada su se susreli.

Vojnikinja je svom nadređenom rekla da se zbog njegovih postupaka osjeća zarobljeno te da se njezina obitelj brine. Rekla je i da se zbog cijele situacije i rasplakala. "Da budem iskrena, mučim se s ovim", rekla je Beck.

Ponosna vojnikinja

Jaysley Beck pridružila se vojsci sa 16 godina i rekla da je bila ponosna jer je vojnikinja. Njezina obitelj, koja potječe iz mjestašca Oxen Park u okrugu Cumbria na sjeverozapadu Engleske, vidjela je poruke koje je Beck primala od svoga nadređenog. Obitelj je BBC-u rekla da "velikodušna i dobroćudna" tinejdžerica nije htjela povrijediti osjećaje nadređenog.

"Najlakše bi bilo blokirati njegov telefonski broj, međutim ne možete samo tako blokirati broj svog šefa", rekla je Leighann McCready.

Gospođa McCready, otac Anthony i Jaysleyjina starija sestra Emilli rekli su da s njom bili u kontaktu te da su mogli vidjeti kako neželjena pažnja koju je vojnikinja primala od svog nadređenog utječe na nju. "Stalno je bila potištena", rekla je Leighann McCready. "Njegovo joj je ponašanje dojadilo. Uništavalo joj je posao koji je voljela", dodala je vojnikinjina majka.

McCready je rekla da je kćeri rekla da prijavi svog nadređenog, ali da ova nije bila spremna to napraviti jer Britanska vojska nije najbolje riješila prijavu za seksualno zlostavljanje koju je Beck predala protiv jednog drugog časnika. "Rekla je da je svoje ruke stavio između njezinih nogu te da ju je pokušao zgrabiti za vrat. Ona se na to proderala: ‘Skinite se s mene, gospodine‘", rekla je vojnikinjina majka. "Te je večeri spavala u svom autu. Bojala se da će joj upasti u sobu. Nazvala je prijatelja koji je te večeri stražario i zamolila ga da priča s njom dok ne zaspe te da pripazi da se nešto ne bi dogodilo", dodala je McCready.

Jaysley Beck taj incident nije osobno prijavila nadređenima već je to napravio netko drugi. Britanska je vojska rekla da je incident shvatila ozbiljno, ali da nije ispravno prijavljen. Prijavljeni je kažnjen na temelju dokaza koji nisu sadržavali ključne detalje incidenta. Muškarcu koji je napao Beck izrečena je manja kazna i rečeno mu je da se vojnikinji treba ispričati. Vojska je priznala da je način na koji je taj slučaj riješen možda doveo do toga da Beck nije prijavila nadređenog koji ju je napastovao u listopadu i studenom 2021. godine.

Majka: Bili su bezosjećajni

Leighann McCready rekla je da je vidjela ispriku koju joj je napisao časnik koji ju je zgrabio za međunožje. "U njemu je pisalo: ako ti ikako mogu pomoći, moja su vrata uvijek otvorena. To je potpuno degutantno. To je nešto s čime je morala živjeti", rekla je McCready.

U izvještaju o smrti Jayslay Beck stoji da su obiteljiski problemi i smrt u obitelji također odgovorni za njezino stradavanje. Leighann McCready odbacila je te tvrdnje.

Istražitelji su konstatirali da Beck nije bolovala od mentalnih bolesti te da ni od koga iz Britanske vojske nije zatražila pomoć. Dodali su da su tijekom istrage smrti Jaysley Beck od drugih vojnikinja u Kampu Larkhill čuli da su se vojnici prema njima ophodili na seksualno neprimjeren način. Jedna je vojnikinja rekla da su joj vojnici konstantno upućivali "odvratne" i "omalovažavajuće" komentare.

U izvještaju stoji da su mjere da se takvo ponašanje suzbije poduzete u studenom 2022. godine.

Leighann McCready rekla je BBC-u da joj je žao što joj je kći otišla u Britansku vojsku, koju je usput optužila za bezosjećajnost i kontroliranje protokola tijekom njezinog pogreba. "Ona bi obasjala svaku prostoriju u koju bi ušla. Utješe me njezine čizme i kapa. Međutim, nisam te stvari nikada trebala dobiti. Trebala sam biti sa svojom kćeri", rekla je vojnikinjina majka.

Britanska je vojska obitelji Jaysley Beck izrazila sućut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:24