NAPAD U BEČU

Vojni stručnjak uvjeren: ‘Oružje koje terorist drži u ruci stiglo je iz Kragujevca‘

Na mutnoj fotografiji mogu se razaznati detalji koji su karakteristični za oružje proizvedeno u kragujevačkoj tvornici
Napad u Beču
 Roland Schlager

Automatska puška koju u ruci drži bečki terorist na fotografiji objavljenoj u stranim medijima najvjerojatnije je proizvedena u tvornici oružja u Kragujevcu, tvrdi beogradski vojni stručnjak Aleksandar Radić u razgovoru za 'Nezavisne novine'.

Objašnjava da se na mutnoj fotografiji koja je objavljena mogu razaznati elementi poput tromblonskog ciljnika i donjeg dijela obloga cijevi koji su karakteristični za oružje proizvedeno u kragujevačkoj tvornici.

Radić kaže da postoji nekoliko potencijalnih načina na koje je oružje moglo doći u ruke napadaču. Jedan način je putem ilegalne trgovine jer na prostoru bivše Jugoslavije, posebno na područjima na kojima je bilo ratnih djelovanja, i dalje postoji na stotine tisuća komada ilegalnog oružja. Krijumčari to oružje na Balkanu plate nekoliko desetaka ili stotina eura, a onda u europskim zemljama prodaju za više od tisuću eura.

Drugi način je da je oružje kupljeno legalno od strane neke treće zemlje, a onda je tim putem došlo u ruke terorista.

Treći je način, ističe Radić, kroz suradnju kriminalnih skupina koje su porijeklom sa zapadnog Balkana, a sada se nalaze u zemljama EU.

Ako se ispostavi da je napad u Beču doista bio izveden oružjem iz Kragujevca, ističe Radić, to ne bi bilo prvi put jer su teroristi prije nekoliko godina u Parizu koristili oružje s prostora bivše Jugoslavije tijekom napada na Charlie Hebdo.

Ovaj stručnjak naglašava da je važno da policijske i sigurnosne agencije iz regije i EU nastave tijesno surađivati kako bi se smanjila mogućnost da oružje s naših prostora završi u rukama islamista ili organiziranih kriminalnih skupina.

Podsjetimo, austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer objavio je danas kako je 20-godišnji Fejzulai Kujtim, koji je izveo teroristički napad u Beču, austrijski i državljanin Sjeverne Makedonije albanskog porijekla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:35