NAPREDUJE LI OFENZIVA?

Vojni analitičar: ‘Ukrajinci bi mogli probiti rusku obranu, ali u tome se krije i veliki rizik‘

Dok ukrajinske snage ‘cijede‘ ruske snage u Hersonu, čak i Kijev tvrdi da brzih pobjeda neće biti

Ukrajinski vojnici ispaljuju projektile iz haubice M777 u regiji Harkiv

 Madiyevskyy/ukrinform/Sipa Press/Profimedia/Madiyevskyy/ukrinform/Sipa Press/Profimedia

Ukrajina je postignula "taktičke dobitke" u prvom tjednu svoje protuofenzive protiv ruskih snaga, dok se njezine oružane snage pripremaju za dugu i tešku bitku prije početka zime, ocjenjuju dužnosnici zapadnih vlada. Ukrajinske trupe napreduju prema strateškom južnom gradu Hersonu, s namjerom da ga ponovno zauzmu i tako zadaju psihološki udarac Moskvi i njezinim ratnim naporima, kažu dužnosnici koji su pod uvjetom anonimnosti govorili o osjetljivim vojnim obavještajnim podacima, prenosi Politico.

Kijev je ranije upozorio da će operacija ponovnog preuzimanja ukrajinskih teritorija biti spora, a zapadni dužnosnici u petak upozoravaju da postoje znakovi da se Rusi vraćaju u regiju. "(Ofenziva) koju su započeli (Ukrajinci) već je postigla neke taktičke dobitke. To je jasno. To je operacija koja je u određenoj mjeri ograničena u opsegu", ističe jedan od dužnosnika.

"Sami Ukrajinci su već rekli da je ofenziva, po njihovim riječima, planirana kao spora operacija ‘drobljenja‘, odnosno ‘cijeđenja‘ neprijatelja, koja će zahtijevati vrijeme i trud. Mislim da ne bismo trebali očekivati ​​gigantska otkrića koja potpuno mijenjaju sliku... Trenutačni znakovi su dobri".

Oko 20.000 ruskih vojnika premješteno je na zapadnu obalu rijeke Dnjepar, no zapadni saveznici Ukrajine vjeruju da neki od ruskih bataljuna djeluju znatno ispod razine svojih potencijala. Zapadni dužnosnici upozoravaju da protuofenziva neće uskoro potjerati ruske snage iz Ukrajine. Međutim, uspjeh u ponovnom preuzimanju regije Herson i stjecanju kontrole nad zapadnom stranom rijeke bilo bi "doista značajno", rekao je dužnosnik.

Udar na moral u Moskvi

Takva bi pobjeda pokazala zapadnim saveznicima da su bili u pravu što su nastavili Kijevu slati oružje i opremu vrijednu milijarde dolara kako bi pomogli u ukrajinskom suprotstavljanju Rusiji, dok bi to istovremeno predstavljalo udar na moral u Moskvi.

Jedan od izazova pred Ukrajinom bit će početak zime, kada će obje strane morati prekinuti borbe zbog najlošijeg vremena tijekom godine. Zapadne vlade upozorile su Kijev da ne širi previše svoje snage u pokušaju da zauzmu što je više moguće teritorija, budući da Ukrajinci moraju zadržati sve dobitke koje ostvare.

Dužnosnici kažu kako očekuju da Ukrajina preispita svoje vojne ciljeve ako ponovno zauzme Herson. U svakom slučaju, grad Melitopolj, smješten također na jugu zemlje, i dalje je predaleko od ukrajinskih položaja, dok kopneni napad na Krim tijekom ove ofenzive nije vjerojatan, dodaju. Dalekometni udari koje su Ukrajinci pokrenuli protiv ruskog zapovjedništva i logističkih sustava tijekom ljeta postigli su "znatan učinak protiv Rusije", prisilivši Moskvu da premjesti svoje snage i prilagodi svoju taktiku, rekao je jedan od zapadnih dužnosnika.

U međuvremenu, Dan Sabbagh, urednik sektora obrane i sigurnosti u britanskom The Guardianu, ocjenjuje kako činjenica da se protunapad uopće događa daje nadu da se ruske snage može zadržati u nekim područjima prije zime. On podsjeća da je Oleksij Arestovič, ključni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, istaknuo kako "neće biti brzih pobjeda" s početkom protuofenzive na jugu, što je naglašeno i u briefingu zapadnih dužnosnika u petak.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, dužnosnici navode da je Ukrajina "potisnula" ruske branitelje na "nekoliko mjesta", no inzistiraju da je prerano imenovati sela ili udaljenosti koje su ukrajinske snage osvojile dok su borbe u tijeku. Oprez je, kako se navodi, možda realan, ali je i znakovit jer to nije ni u kojem smislu ‘blitzkrieg‘ ili široki frontalni napad, već lokalizirani napor da se udari na najočigledniju stratešku ranjivost na ruskoj strani bojišnice te demonstrira da Ukrajina može potisnuti Ruse natrag na nekim područjima prije nego nastupi zima.

Demonstracija sposobnosti proaktivnog djelovanja

Radi se, kako se ocjenjuje, o nastojanjima sposobnostima Kijeva da demonstrira sposobnost proaktivnog djelovanja u istoj mjeri koliko se radi i o ponovnom zauzimanju samog okupiranog grada. "Činjenica da Ukrajina to može postići, da je odlučila to postići... vrlo je značajna i pokazuje stupanj samouvjerenosti, što je ohrabrujuće", dodao je jedan dužnosnik, istaknuvši da se bilo kakav prelazak Kijeva s obrambenih nastojanja na ofenzivu mora smatrati značajnim, s obzirom na ono što su do sada izdržale njihove snage.

Ukrajina se više tjedana pripremala na ovu akciju - izvođeni su napadi na strateške mostove u Hersonu i na skladišta streljiva te druge ciljeve u ruskoj pozadini istočno od Dnjepra, u okupiranom Hersonu, pa čak i na Krimu, kombiniranjem moćnih raketnih sustava HIMARS dobivenih sa Zapada, raketne artiljerije M270 i odvažnih napada iza linija.

No, ovi napadi, koji svakako privlače pažnju, osim što urušavaju sustav ruske logistike, također su dali Rusima vremena za dovođenje pojačanja. Broj okupatorskih vojnika zapadno od goleme rijeke popeo se, kako je ranije rečeno, s nekoliko tisuća na oko 20.000, prema najnovijim zapadnim procjenama. Drugim riječima, ruske opskrbne linije još nisu prekinute.

Nasuprot tim snagama vjerojatno će se naći otprilike isti broj ukrajinskih boraca, iako se po konvencionalnoj mjeri vojnog uspjeha nadmoć uspostavlja omjerom snaga od tri prema jedan, što sve opet ukazuje na to da će napredovanje vjerojatno biti teško. "Napredujemo u nekim područjima, a trpimo udarce u drugima", rekao je jedan ranjeni ukrajinski vojnik za Wall Street Journal ranije ovoga tjedna.

Mathieu Boulegue, analitičar ‘think tanka‘ Chatham House, slaže se da je prerano donositi zaključke te ističe da bi početno napredovanje ukrajinskih snaga moglo dovesti u zabludu. "Ukrajina se možda može probiti kroz rusku obranu i povezati linije na takav način da ostvari pobijedu, ali ako u tome ne uspiju, postoji rizik da nastane ‘kotao‘ u kojem bi izbočene ukrajinske snage ostale zarobljene i u koji bi mogli prodrijeti Rusi te izazvati kolaps".

Ulozi su jasni

Ipak, temelji postavljeni za akciju bi trebali ići u prilog Ukrajini. Četiri već oštećena mosta ključna su za opskrbu Hersona. Rusija jest postavila pontonske alternative, no Ukrajina tvrdi da ih može pogoditi. Duža kampanja, poput opsade, mogla bi biti dovoljna da se osvajače uvjeri da uzalud gube vojnike i resurse pokušavajući se održati, iako postoji itekako mnogo razloga da Rusija ne popusti pod pritiskom.

Posve je, pak, jasno i očito koliki je ulog. Ukoliko ruske snage uspiju izdržati, Kremlj će imati osjećaj da su njegove snage dovoljno jake da može konsolidirati sve uspjehe ostvarene diljem Ukrajine prisilnom rusifikacijom i lažnim referendumima. Moskva će također smatrati da je time naštetila političkom ugledu Kijeva. Kremlj, naime, želi da zapadne zemlje zaključe kako opskrba Ukrajine modernim oružjem ne funkcionira te da se ukrajinsko stanovništvo umorilo od borbi.

Ipak, za sada niti jedan od ovih scenarija ne izgleda vjerojatan, neovisno o tome što se događa na bojnom polju. Ukrajinski moral te želja da se izbaci ruskog okupatora iz zemlje i dalje su visoki, a opskrba oružjem sa Zapada se nastavlja. Napredak u ponovnom preuzimanju Hersona pokazao bi da možda postoji put do ukrajinske vojne pobjede iduće godine. No, ako do toga ne dođe, čini se da će se rat pretvoriti u sumornu, dugotrajnu krizu, zaključuje se u analizi Guardiana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:17