TVRDE TURCI

'Vojna prijetnja Rusiji iz Ankare ne postoji'

Turska je odbila ruski zahtjev za novčanom naknadom zbog rušenje ruskog zrakoplova u blizini sirijsko-turske granice
 Screenshot

ANKARA - Turska je optužila Rusiju u srijedu da pretjeruje u pogledu vojne prijetnje iz Ankare koja ne postoji, što će vjerojatno dodatno pojačati napetosti između dviju zemalja nakon prošlomjesečnog rušenja zrakoplova iznad Sirije.

Odnosi između Ankare i Moskve na niskoj su razini otkad je Turska srušila ruski vojni zrakoplov. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksej Meškov rekao je u srijedu da bi Turska trebala platiti naknadu za rušenje zrakoplova u blizini sirijsko-turske granice.

"Ruska vojska djeluje već neko vrijeme kao da postoji prijetnja iz Turske što je preuveličana situacija i nema ništa sa stvarnošću", rekao je glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Tanju Biglic.

"Turska ne nastupa na agresivan način prema ruskim vojnim ciljevima i mi se prije svega nadamo da tenzije neće eskalirati".

Bilgic je također odbio zahtjev za novčanom naknadom rekavši: "Nije moguće ispuniti ruske zahtjeve".

U nedjelju je Rusija upozorila Tursku da prestane s, kako je rekla, provokacijama protiv ruskih snaga u Siriji ili blizu nje nakon što je jedan od njezinih ratnih brodova morao ispaliti upozoravajuće hitce na turski brod u Egejskom moru kako bi izbjegao sudar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:50