NAPETA SITUACIJA

Vojna hunta u Mjanmaru koristi Dan oružanih snaga za demonstraciju sile, najavljeni prosvjedi

Mijanmar je zahvatila velika kriza otkad je čelnica civilne vlasti Aung San Suu Kyi svrgnuta s vlasti vojnim pučem 1. veljače
Mjanmarski vojni vrh i general Min Aung Hlaing
 Handout/AFP

Mjanmarska vojska će u subotu pokazati svoju silu u prigodi Dana oružanih snaga, dok pokušava ugušiti sveopće prosvjede nekoliko tjedana nakon vojnog udara kojim je preuzela vlast.

Mjanmar je zahvatila velika kriza otkad je čelnica civilne vlasti Aung San Suu Kyi svrgnuta s vlasti vojnim pučem 1. veljače.

Protivnici vojnog puča pozvali su na nove prosvjede u subotu, kada vojska organizira veliki mimohod vojnika i vojne tehnike u glavnom gradu Naypyidawu, u nazočnosti glavnog zapovjednika, generala Min Aung Hlainga koji je i vođa hunte.

Mnogi strahuju da će na taj dan, kada se obilježava početak otpora japanskoj okupaciji u Drugom svjetskom ratu, izbiti neredi.

Thinzar Maung, jedna od vođa prosvjeda protiv državnog udara, pozvala je stanovnike da u subotu izađu na ulicu.

"Došlo je vrijeme za obračun s vojnom opresijom", napisala je na Facebooku.

image
Dim nad gradom Thaketom
Str/AFP

Sigurnosne snage su zadnjih tjedana sve grublje gušile prosvjede protiv državnog udara koristeći se suzavcem, gumenim i pravim mecima kako bi rastjerale skupove.

Kako navodi skupina za prava političkih zatvorenika, 320 ljudi je poginulo u neredima nakon puča, a više od 3000 je uhićeno.

U okviru prosvjednog pokreta organizirani su opći štrajkovi i pokret građanskog neposluha državnih službenika, što je onemogućilo normalan rad državne uprave.

Grubo postupanje vojske s prosvjednicima naišlo je na osudu niza zemalja od kojih su neke uvele sankcije visokim vojnim časnicima, pa tako i glavnom zapovjedniku.

U četvrtak su Sjedinjene Države i Velika Britanija - nekadašnja kolonijalna sila - uvele sankcije konglomeratu u vlasništvu mjanmarske vojske.

image
Prosvjedi u Mjanmaru
Handout/AFP

Sve dosad je diplomatski pritisak slabo djelovao, ali se Washington i London nadaju da će se udar na financijske interese vojske na kraju ipak isplatiti.

Oružane snage upravljaju mnogim važnim sektorima mjanmarskog gospodarstva, napose trgovinom, prirodnim resursima, alkoholom, cigaretama i potrošnom robom.

Vojska je opravdavala puč navodnom prevarom na izborima u studenom na kojem je premoćno pobijedila Nacionalna liga za demokraciju (NLD) Aung San Suu Kyi.

Pokret građanskog neposluha dobio je u petak neočekivanu potporu skupine norveških sveučilišnih predavača koja ga je predložila za Nobelovu nagradu za mir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:34