ANTIVAKSERI SIJU STRAH

Vodeća stručnjakinja na meti jezivih prijetnji nakon što se založila za cijepljenje djece: Poslali joj metak u pismu

Nastavit ću savjetovati roditelje da cijepe svoju djecu jer je to ispravno, rekla je talijanska profesorica Viola

Talijanska policija

 Alberto Pizzoli/AFP

Jedna od vodećih talijanskih stručnjakinja za imunologiju i koronavirus dobila je policijsku zaštitu nakon što joj je netko poslao metak u pismu u kojem prijeti njoj i njezinoj obitelji, piše BBC. Profesorici Antonelli Violi su počeli prijetiti nakon što je javno poduprla cijepljenje djece.

Javne osobe ovog su se tjedna našle pod povećanom prijetnjom u nekoliko europskih zemalja. Brojnim francuskim zastupnicima prijetili su, primjerice, tijekom rasprave o cjepivima u parlamentu.

A u srijedu navečer, dom nizozemskog političara Sigrida Kaaga napao je jedan teoretičar zavjere mašući zapaljenom bakljom i prenoseći sve uživo na Facebooku. Zastupnici su okrivili nizozemsku krajnje desničarsku stranku Forum za demokraciju za raspirivanje mržnje u pogledu cijepljenja i drugih pravila vezanih uz covid. Osumnjičenog se moglo čuti kako izvikuje krajnje desničarske parole.

Drugi politički čelnik, Gert-Jan Segers, upozorio je da je ova vrsta zastrašivanja očekivana posljedica djelovanja stranke koja je pozivala da se zastupnike i političke protivnike zatvori.

U Italiji, imunologinja Viola, inače voditeljica pedijatrijskog istraživačkog instituta u Padovi, potvrdila je na Facebooku da je primila metak i pismo u kojem se njoj i njezinoj obitelji prijeti ako ne odustane od cijepljenja djece.

'Ovi ljudi su antivakseri koji znaju samo mrziti, odbaciti logiku i zakone i stvoriti napetost i nasilje', rekla je ustrajući na tome da će svoj glas uvijek dati znanosti i govoriti onima koji je budu slušali.

'Nastavit ću savjetovati roditelje da cijepe svoju djecu jer je to ispravno', rekla je profesorica Viola za talijansku novinsku agenciju Ansa.

Italija je prošlog mjeseca počela cijepiti djecu u dobi od pet do 11 godina, no cijepljenje nije obavezno.

Austrija je do sada jedina zemlja u Europi koja je uvela obavezno cijepljenje djece protiv covida, a sljedeći mjesec zakon će biti proširen za sve starije od 14 godina. Njemačka planira uvesti obvezno cijepljenje odraslih, dok će Italija do lipnja uvesti obavezno cijepljenje za sve starije od 50 godina. Grčka počinje s obaveznim cijepljenjem za starije od 60 godina ovog mjeseca, a Češka to planira u ožujku.

Debata oko cijepljenja postaje sve napetija kako se pravila pooštravaju. Nakon tri noći u francuskoj nacionalnoj skupštini, zastupnici su u četvrtak rano ujutro u prvom čitanju podržali prijedlog zakona koji će zahtijevati covid-propusnicu za veći dio javnog života.

Predsjednik Emmanuel Macron razbjesnio je političke protivnike kada je rekao da želi 'razljutiti' necijepljene ljude i 'što je više moguće ograničiti njihov pristup aktivnostima u društvenom životu'.

Prosvjedi su se ovog tjedna održali u nekoliko gradova u Njemačkoj, a policija je tijekom sukoba u Münchenu koristila suzavac i palice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:58