DATUM SE JOŠ NE ZNA

Vode se pregovori oko susreta Pape i ruskog patrijarha: ‘Obje strane znaju zašto nije vrijeme za Franjin posjet Moskvi‘

Njihov prvi povijesni sastanak zbio se 12. veljače 2016. godine u glavnom kubanskom gradu Havani.
Papa Franjo i patrijarh Kiril
 Gregorio Borgia

Nakon više od pet godina od njihovog prvog susreta, papa Franjo i patrijarh Moskovski i cijele Rusije Kiril, mogli bi se uskoro ponovno naći, kao i tad na nekoj "trećoj lokaciji". Šef ureda Ruske pravoslavne crkve za odnose s inozemstvom, Volokolamski mitropolit Ilarion, rekao je da bi se dvojica vjerskih lidera ponovno mogli susresti, ali ne ni u Rusiji, ni u Vatikanu, već na nekom neutralnom terenu.

Podsjetimo, njihov prvi povijesni sastanak zbio se 12. veljače 2016. godine u glavnom kubanskom gradu Havani. Mitropolit Ilarion nije precizirao kad bi i gdje do susreta moglo doći, ali je rekao da će se javnost obavijestiti "neposredno pred sastanak" (podsjetimo da je medijima za susret na Kubi javljeno doslovce nekoliko dana prije).

Mitropolit Ilarion nalazi se u Vatikanu gdje ga je u srijedu, 6. listopada, primio i papa Franjo, a on je nakon tog sastanka izjavio kako bi bilo dobro da se papa Franjo i patrijarh Kiril susretnu, ali da još nije "sazrjelo vrijeme za papin dolazak u Rusiju" te da i Vatikan prihvaća "takvo stanje stvari".

- Ne trebam ulaziti u detalje zašto još nije vrijeme za posjet pape Franje Moskvi, jer obje strane te razloge vrlo dobro znaju i prihvaćaju - kaže mitropolit Ilarion.

On je rekao kako je nakon susreta pape Franje i patrijarha Kirila u Havani došlo do "pozitivnog napretka" i dan je "novi impuls" u odnosima RPC-a i Vatikana, odnosno Rimokatoličke crkve te da se obje Crkve nalaze pred novim izazovima koje nose sadašnja vremena. Zbog toga, kaže, ima "smisla organizirati novi susret".

Očito da se već duže vrijeme, pišu neki ruski mediji, vode pregovori između dviju Crkava o novom susretu te bi se on vjerojatno u skoro vrijeme mogao i dogoditi, no nitko se ne ufa prognozirati kad bi se to stvarno moglo dogoditi, jer obje strane su oko toga vrlo diskretne i zatvorene.

Inače, mitropolit Ilarion zadovoljan je posjetom i razgovorima u Vatikanu, a ruski mediji napominju kako je razgovor dvojice vjerskih lidera potreban jer je međukršćanski dijalog u ovom trenutku nasušna potreba. No, istodobno državni tajnik Svete stolice Pietro Parolin za rusku agenciju TASS kaže kako on zasad nema naznaka da bi do susreta moglo doći u skorije vrijeme, ali je također napomenuo da "nema uvjeta za posjet pape Franje Rusiji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:55