IZ SEVASTOPOLJA

VOĐA NOĆNIH VUKOVA ZA JUTARNJI ‘Mi kosti možemo ostaviti i bliže kući. Tu smo kao humanitarci'

 Srđan Vrančić/CROPIX

Sevastopolj se polako priprema za referendum. Dijele se leci s uputama. Postavljaju se plakati. Pokušava se privoljeti tatarska manjina da se pozitivno izjasni o pripajanju Ruskoj Federaciji. Granice su selektivno zatvorene: otkazani su svi letovi osim onih prema Moskvi, dok su kopnene granice pod strogom kontrolom i svaki pokušaj ulaska proukrajinskih aktivista unaprijed je osuđen na propast.

No, na glavni gradski trg stigla je humanitarna povorka iz Rusije. S danom zakašnjenja, zbog jakog vjetra i navodnih problema na granici, Noćni vukovi, bikerska organizacija bliska Putinu, dopremili su sedam šlepera, nekoliko običnih kamiona, više mobilnih kućica... Vozila su dopraćena s više desetaka motora, a navodno voze humanitarnu pomoć za stanovnike Sevastopolja.

Skupili pomoć

Kolona je krenula iz Moskve, a putem, u Volgogradu, priključio se ostatak. U šleperima su, po riječima bikera, šatori, generatori, kuhala i hrana za Sevastopolj. Najpoznatija svoja druženja Noćni vukovi organiziraju upravo na ovim prostorima. Bike-show u Sevastopolju i Novorusijsku najposjećenije su bikerske manifestacije koje se događaju u ovom dijelu svijeta. Lani je u Novorusijsku navodno bilo više od 300 tisuća posjetitelja, a velik dio ih nije niti uspio doći do ulaza jer nije bilo mjesta. Organizatori su, naravno, Noćni vukovi. Na poziv svoje podružnice u Sevastopolju skupili su pomoć i dopremili je na Krim. Aleksandar Zaldastanov poznatiji je kao Kirurg. Nadimak dolazi od njegova formalnog zanimanja - maksilofacijalni kirurg. Već dugi niz godina obavlja samo humanitarne kirurške operacije, a zanimanje mu je motociklist. Osnivač je i predsjednik najmasovnijeg motociklističkog kluba Noćni vukovi, s više od pet tisuća registriranih članova.

Vukovi imaju podružnice u Ruskoj Federaciji, bivšim sovjetskim republikama, Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Rumunjskoj...

Dobri prijatelji

Vladimir Putin odlikovao je Kirurga Ordenom časti za izuzetne zasluge u domoljubnom odgoju omladine, sudjelovanju u spasilačkim akcijama i doprinosu u čuvanju sjećanja na heroje rata, a navodno su i dobri prijatelji.

Kolonu je na trgu dočekalo više stotina ljudi, a kad im se Kirurg obratio s pozornice, više je puta prekinut pljeskom i skandiranjem “Spasiba, spasiba!” Naravno, zahvalnost nije samo za nekoliko šlepera pomoći, nego zbog činjenice da su Noćni vukovi s vođom došli iskazati predanost krimskoj Rusiji. Karizmatični Kirurg ima status superzvijezde. Osim ruskih i ukrajinskih (krimskih) bikera, u koloni je bilo i Bjelorusa, ali i predsjednik Noćnih vukova Srbije, Saša Savić Švabo.

Na poziv podružnice

- Joj, nemojte, pa već imam problema kod kuće. Oni četnici su napisali da sam prišao njima pa se govori da ja tu nešto jurišam, vršim kontrolu, pa sto stvari, a vidite čime se bavimo: dopremom humanitarne pomoći. Naravno, došao sam na poziv podružnice iz Sevastopolja, ali i inače dolazim ovamo na biker show. Samo ovaj put nisam došao motorom, malo je hladno. Tu sam već 10-ak dana i ostat ću koliko bude trebalo. Naravno, nisam tu da se borim, mogu kosti ostaviti i bliže kući. Nisam ni na kontrolnim točkama, pa ja ne znam dobro ruski. Ovdje smo prvenstveno da iskažemo privrženost braći iz sevastopoljskog kluba.

Jeste li imali problema prilikom dolaska, pitam ga. - Nešto sitno su nas držali na granici, zbog noža. Bez veze, taj nož uvijek nosim i služi za rezanje kruha i mazanje paštete. Ma, naplatili su sto i nešto eura samo da nešto uzmu. No, mislim da će mi povratak kući biti puno duži. Nekako mi se čini da se ne isplati ići preko Ukrajine.

Niste dobrodošli. odmah odlazite...

Noćas je došlo do incidenta ispred baze u Inkermanu pokraj Sevastopolja. Pokušaj upada proruskih snaga zaustavljen je kad je zapovjednik artiljerijske baze izdao zapovijed da se njegove jedinice pripreme za otvaranje vatre. Napadači su se povukli s ulaza i ostatak noći protekao je mirno. Ujutro kad sam došao, ispred baze je stajalo nekoliko potpuno opremljenih i naoružanih vojnika u uniformama ruskih padobranskih jedinica bez obilježja. Skupina od desetak članova pokreta samoobrambenih postrojbi stajala je na prilazu bazi.

- Ne, nema nikakvog snimanja, nikakvog razgovora. Ovdje danas niste dobro došli. Odmah napustite ovo mjesto. Kažem vam, odmah - rezolutan je bio 60-godišnjak u maskirnoj uniformi. Pogledi ostalih odobravali su njegov postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:26