ABU BAKR AL-BAGDADI

VOĐA ISIS-a TEŠKO RANJEN U ZRAČNOM NAPADU? 'Avion je letio nisko i naciljao džihadiste'

Prema jednoj verziji pogođen je u konvoju kod Mosula, prema drugoj na sastanku u al-Qaimu
 AFP/US State Dept.

Američka je vojska tijekom subote pokrenula novu seriju zračnih napada na položaje Islamske države, a prema svjedocima i izvorima u lokalnim vlastima, vođa ove terorističke organizacije Abu Bakr al-Bagdadi u jednom od napada je teško ranjen. Izvješća, koja prenosi novinska agencija Reuters, nije bilo moguće potvrditi.

Ta agencija navodi da su bombe u subotu padale na području iračkog grada al-Qaima, koji se nalazi u blizini granice sa Sirijom.

Jedan ili više aviona nisko je preletio objekt u kojem je u tom trenutku navodno u tijeku bio sastanak ključnih ljudi iz vrha samoproglašenog kalifata, na čelu sa samim kalifom al-Bagdadijem. Na objekt je, kako tvrdi jedan svjedok, bačeno nekoliko projektila pri čemu je život izgubilo 15-ak osoba.

Drugi neimenovani svjedok navodi da su bombe padale i po tržnici u al-Qaimu te da je lokalna bolnica bila prepuna ranjenih. Među njima je navodno i al-Bagdadi.

Po ulicama su se navodno mogli vidjeti pripadnici Islamske države kako putem razglasa građane mole da hitno dođu u bolnicu donirati krv.

S druge strane, britanski Guardian navodi da je do mogućeg al-Bagdadijevog ranjavanja došlo tijekom američkog napada na konvoj džihadističkih vozila blizu Mosula, na sjeveru Iraka. Riječ je o koloni od desetak vozila, u kojoj je ubijeno 50-ak ljudi, no nije bilo moguće potvrditi je li Bagdadi uopće bio među njima.

U Pentagonu izvješća Reutersa isprva nisu htjeli ni potvrditi ni demantirati, a kasnije su kratko rekli da nemaju informacija o napadu na sastanak šefova ISIS-a. U međuvremenu, glasnogovornik američke Centralne komande pukovnik Patrick Ryder za Guardian je potvrdio da je doista izveden napad na konvoj blizu Mosula, ali nije mogao potvrditi je li u nekom od uništenih vozila bio džihadistički vođa.

Islamska se država zasad nije oglasila ni sa kakvim informacijama koje bi potvrdile ili demantirale tvrdnje o mogućem al-Bagdadijevom ranjavanju.

Bude li pak informacija o ranjavanju potvrđena, bit će to sasvim sigurno najveći udarac Islamskoj državi od početka zračnih napada predvođenih Amerikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:30