ZAPLIJENILI MU ‘TANGO‘

Vlasnik našeg kultnog hotela ostao bez megajahte kojom je obožavao krstariti Jadranom: ‘Ne vole me jer sam bogat i Rus‘

Tango, 78 metara dugo plovilo, može primiti 14 gostiju u sedam kabina i ima 22 člana posade, a vrijedi 70 milijuna funti

Viktor Vekselberg; agenti ulaze na zaplijenjenu jahtu Tango

 AFP

Španjolska policija i agenti američkog FBI-ja na Mallorci su pretražili 70 milijuna funti vrijednu superjahtu koja se povezuje s Viktorom Vekselbergom, sankcioniranim ruskim milijarderom i navodno bliskim saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kako prenosi The Guardian, policajci su u ponedjeljak viđeni na jahti u marini Real u Palmi, glavnom gradu Mallorce i Balearskih otoka.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, SAD, Europska unija i Velika Britanija zaplijenile su nekoliko superjahti koje su povezane s nekim od najbogatijih Rusa kako bi izvršile pritisak na oligarhe za koje se smatra da su bliski predsjedniku Putinu.

Posljednja zaplijenjena jahta je Tango, 78 metara dug brod povezan s Vekselbergom, koji plovi pod zastavom Cookovih otoka i registriran je na tvrtku na Britanskim Djevičanskim otocima. Jahta može primiti 14 gostiju u sedam kabina i ima 22 člana posade, navodi se na web stranici SuperYachtFan.

Španjolska policija kratko je izvijestila kako je jahta zaplijenjena u sklopu istrage o prevari, pranju novca i lažnim dokumentima koji su navodno korišteni za skrivanje vlasništva nad plovilom kako bi se izbjegle sankcije. U pretresu su pronađeni dokumenti i uređaji koji su uzeti na pregled.

image

zaplijenjena jahta Tango

Handout

Američke vlasti još su u ožujku identificirale Tango kao Vekselbergovu imovinu. Američki ured za kontrolu inozemne imovine (Ofac) također je priopćio kako oligarh posjeduje i privatni mlažnjak vrijedan 90 milijuna dolara - riječ je, naime, o Airbusu A319 koji obično koriste zračne tvrtke za prijevoz do 150 putnika.

Vekselbergova imovina navodno vrijedi oko šest milijardi dolara, a oligarh je kroz svoj konglomerat Renova Group bogatstvo stekao prvenstveno privatizacijom ruske nafte i aluminija nakon pada Sovjetskoga Saveza.

Sjedinjene Države prvi put sankcionirale su ga 2018. nakon ruske invazije na ukrajinski Krim koja je započela 2014., a to je ujedno bio i odgovor na njegovu potporu režimu sirijskog diktatora Bašara al-Asada. Vekselberg je inzistirao na tome kako nije bio uključen u aktivnosti vezane za rusku aneksiju Krima.

- Bio sam meta (sankcija) jer sam Rus, jer sam bogat. I da, znam Putina. Danas je i to dovoljan razlog - izjavio je 2019. u intervjuu za Financial Times.

image

Viktor Vekselberg

Alexandr Kryazhev/Sputnik/Sputnik via AFP

Prije američkih sankcija, Viktor Vekselberg s obitelji se preselio u SAD gdje je pokušao njegovati bliske veze s američkim političarima. Nazočio je inauguraciji Donalda Trumpa, a bio je i član odbora na Massachusetts Institute of Technology, jednom od najboljih američkih sveučilišta.

Europska unija nije sankcionirala Vekselberga, ali ga je Velika Britanija 15. ožujka dodala na svoj popis sankcija. Oligarh je prethodno pokušao izgraditi veze u Velikoj Britaniji, gdje je bio počasni član prestižne Zaklade Tate, dobrotvorne organizacije za prikupljanje sredstava za akvizicije, izložbe, obrazovanje i kapitalne projekte. No Tate je u veljači prekinuo veze s Vekselbergom nakon pritiska laburističkoga zastupnika Chrisa Bryanta.

Inače, Vekselberg posjeduje i nekretnine u Dubrovniku, pa tako i hotel Belvedere koji čeka obnovu.

Kako smo ranije pisali, Vekselberg je na mjestu legendarnog hotela, otvorenog krajem svibnja 1985. godine, planirao izgraditi najluskuznije zdanje na Jadranu.

image

Luksuzna jahta Tango snimljena u dubrovačkoj luci Gruž 2020. godine

Bozo Radic/Cropix
image

Luksuzna jahta Tango snimljena u Cavtatu 2014. godine

Niksa Duper/Cropix
image

Luksuzna jahta Tango snimljena u Cavtatu 2014. godine

Niksa Duper/Cropix
image

Luksuzna jahta Tango snimljena u Cavtatu 2014. godine

Niksa Duper/Cropix
image

Luksuzna jahta Tango snimljena u Cavtatu 2014. godine

Niksa Duper/Cropix
image

Luksuzna jahta Tango snimljena u dubrovačkoj luci Gruž 2020. godine

Bozo Radic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:34