PORUKA IZ MOSKVE

Vladimir Putin kaže da glavna svrha ugovora o ukrajinskom žitu nije ostvarena

U subotu je južnoafrički predsjednik razgovarao s Putinom i o pripremi za sastanak na vrhu BRICS-a

Vladimir Putin

 Alexander Kazakov/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u subotu da nije ostvarena glavna svrha ugovora o ukrajinskom žitu, koji istječe 17. srpnja, u telefonskom razgovoru s južnoafričkim kolegom Cyrilom Ramaphosom.

"Vladimir Putin je istaknuo da obveze utvrđene u memorandumu Rusija-UN o uklanjanju zapreka za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i gnojiva još nisu ispunjene", istaknuo je Kremlj.

"Glavna svrha ugovora, isporuka žitarica zemljama koje ih trebaju, napose na afričkom kontinentu, nije ostvarena", dodaje ured ruskog predsjednika u priopćenju u kojemu se prenosi razgovor Putina i Ramaphose.

Ured predsjednika Južnoafričke Republike potvrdio je da je Ramaphosa o tome razgovarao s Putinom, odmah nakon telefonskog razgovora južnoafričkog predsjednika i UN-ova glavnog tajnika Antonija Guterresa.

Dan ranije turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, posrednik između Kijeva i Moskve, ustvrdio je da je Putin "suglasan" s produljenjem tog važnog ugovora o ukrajinskim žitaricama.

Ugovor, potpisan u srpnju 2022. u Istanbulu, istječe u ponedjeljak u ponoć (23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu) pošto je dvaput produljivan. Omogućio je da se prošle godine iz ukrajinskih luka izveze gotovo 33 milijuna tona žita, unatoč sukobu.

U subotu je južnoafrički predsjednik razgovarao s Putinom i o pripremi za sastanak na vrhu BRICS-a u Južnoafričkoj Republici krajem kolovoza, na koji je ruski predsjednik pozvan unatoč tjeralici koju je za njim izdao Međunarodni kazneni sud, navodi Kremlj.

Dvojica čelnika su u subotu razgovarala i o samitu Rusija-Afrika koji se krajem srpnja treba održati u Sankt Peterburgu i o prijedlogu za mir u Ukrajini koji promiču afrički čelnici, objavili su Kremlj i Pretorija.

Putin i Ramaphosa su se "dogovorili" da će na rubu samita u Rusiji održati bilateralni sastanak, dodao je ured ruskog predsjednika.

"Predsjednik Ramaphosa je razgovarao telefonom s ukrajinskim predsjednikom" Volodimirom Zelenskim u četvrtak o sukobu i o izvozu žitarica. "Nastavit će razgovore o tim pitanjima s dvojicom čelnika i s UN-ovim glavnim tajnikom", ističe se u priopćenju Pretorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:20