BORBA PROTIV SUŠE

Vlada jedne od najsušnijih zemalja svijeta odlučila stvoriti - kišu! Čini se da su uspjeli...

Temperature u Dubaiju u srpnju se penju do 42 stupnja Celzijevih, a sada su upravo na vrhuncu toplinskog udara.
Dubai
 Profimedia

Ujedinjeni Arapski Emirati su jedna od najsuših zemalja svijeta, a tamošnja je vlada poduzela niz koraka u borbi protiv nestašice vode. Između ostalog, odlučili su stvoriti vlastitu kišu umjetnim putem uz pomoć novih tehnologija, piše Daily Mail.

Testirali su tehnologiju koja se bazira na dronovima koji se zaletavaju u oblake i 'pune ih' elektricitetom kako bi potaknuli kišu. Da sve funkcionira prema planu pokazuje i video snimka koju je objavio tamošnji Nacionalni centar za meteorologiju (NCMS), a koja prikazuje monsunske pljuskove diljem zemlje koje su stvorile lokve na autocestama.

Temperature u Dubaiju u srpnju se penju do 42 stupnja Celzijeva, a sada su upravo na vrhuncu toplinskog udara.

Meteo centar izvijestio je da su oborine pojačane metodama poznatim kao zasijavanje oblaka, odnosno dodavanje čestica u atmosferu radi poticanja stvaranja kiše. Svrha metode je povećati kondenzaciju u nadi da bi mogli izazvati pljusak.

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju ogroman problem s nedostatkom padalina i izrazito toplom klimom, a ovaj projekt vrijedan 15 milijuna dolara smatraju rješenjem za nestašicu padalina.

Proizvodnja kiše uz pomoć dronova je tehnologija razvijena pod vodstvom znanstvenika sa Sveučilišta u Readingu. Profesor Maarten Ambaum rekao je ranije za BBC da u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ima dovoljno oblaka za stvaranje uvjeta za pljuskove.

Tehnologija koristi dronove za oslobađanje električnog naboja u oblake, što pomaže kapljicama vode da se spoje i slijepe kako bi stvorile padaline.

Prognostičari u Dubaiju nadziru meteo radare kako bi znali kad treba uputiti pilote vladinih zrakoplova u misiju izazivanja kiše.

- Čim ugledaju konvektivne oblake, šalju nas da istražimo situaciju, rekao je Mark Newman, pilot u Nacionalnom centru za meteorologiju.

U nacionalnom programu zasijavanja oblaka koriste se četiri zrakoplova. Za takve misije najbolje je razdoblje ljeto, u vrijeme kada se nad istočnim planinama Al-Hajar stvaraju oblaci koji odbijaju topli vjetar koji puše iz Omanskog zaljeva.

Prema riječima Newmana, neće svaki oblak proizvesti kišu, ali često se to ipak događa.

- Ovo je fantastično, čim padne kiša svi smo uzbuđeni, rekao je Newman.

Mnogi znanstvenici dvoje oko učinkovitosti umjetnog utjecaja na povećanje oborina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 18:43