PANIKA U NIZOZEMSKOJ

Vlada izdala uznemirujući apel: ‘Nakon kupanja u moru obavezno tuširanje i ni slučajno to ne smijete progutati!‘

PFAS se povezuje s toksičnim učincima na ljudski imunološki sustav, određenim vrstama raka, problemima s plodnošću...

Plaža u Zeelandu (arhivska fotografija)

 Arterra Picture Library/Alamy/Alamy/Profimedia/Arterra Picture Library/alamy/alamy/profimedia

Nizozemska vlada apelirala je na građane da spriječe djecu i kućne ljubimce da gutaju pjenu na morskoj obali nakon što je studija pokazala da su u njoj koncentrirane tzv. "vječne kemikalije".

Naime, istraživanje pjene na belgijskom primorju pokazalo je koncentraciju perfluoriranih i polifluoriranih alkiliranih tvari koje čine više od 4700 kemikalija (PFAS), koje su široko korištene zbog svojih vodonepropusnih svojstava, ali teško ih je uništiti.

Nakon toga, nizozemski institut za javno zdravstvo RIVM u travnju i kolovozu obavio je slična mjerenja na obali u Zeelandu u sjevernoj i južnoj Nizozemskoj. Pokazalo se kako morska pjena u popularnim odmaralištima, uključujući Egmond, Katwijk, Scheveningen, Texel i Zandvoort, imaju zabilježenu stopu sporne tvari. Ista, srećom, nije "vrlo visoka" kao ona koju je otkrio Flamanski institut za tehnološka istraživanja u jednom uzorku iz belgijskog odmarališta Knokke.

Sintetske kemikalije PFAS povezuju se s toksičnim učincima na ljudski imunološki sustav, određenim vrstama raka, problemima s plodnošću i rizicima za divlje životinje.

- Treba se istuširati nakon plivanja, oprati ruke prije jela i ne dopustiti djeci te kućnim ljubimcima da progutaju morsku pjenu. RIVM je prethodno utvrdio da su Nizozemci već previše izloženi PFAS-u. Velika količina istog dolazi iz hrane i vode za piće - rekao je ministar vodnog gospodarstva Mark Harbers.

Istaknuo je i kako nisu potrebne nikakve dodatne mjere u pogledu kupanja u moru jer su razine PFAS-a u vodi "puno niže". RIVM je također priopćio kako zbog nedostatka svih podataka još nije jasno što prisutnost kemikalija u pjeni znači "za zdravlje plivača, surfera ili ljudi koji šetaju plažom".

PFAS se inače koristi u svemu - od vodootporne odjeće i kozmetike do pjene za gašenje požara i kutija za pizzu. Neke njegove tvari su zabranjene, no postoji zabrinutost oko razine istoga u okolišu jer se veze ugljika i fluora, koje kemikalije čine toliko korisnima, odupiru razgradnji, zbog čega ih i zovu vječnim kemikalijama.

I Europska unija razmatra uvođenje velikih ograničenja kad je u pitanju PFAS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:58