PRVI KRUG IZBORA

Vjetar u leđa Hollandeu: Ljevica na putu prema osvajanju apsolutne većine u parlamentu - osvojili 46 posto glasova

 Arhiva

Socijalistička stranka francuskog predsjednika Francoisa Hollandea nalazi se na putu prema osvajanju apsolutne većine u parlamentu zajedno sa svojim saveznicima Zelenima, pokazale su prve projekcije rezultata prvog kruga parlamentarnih izbora održanih u nedjelju.

Naime, ljevica i njezini saveznici u prvom krugu glasovanja na parlamentarnim izborima u Francuskoj dobili su više od 46 posto glasova, piše BBC.

Institut CSA objavio je da je socijalistički blok na putu da osvoji između 283 i 347 mjesta u donjem domu parlamenta, dok bi Zeleni trebali osvojiti između 12 i 18 mjesta.

Ti rezultati sugeriraju da bi Hollande nakon drugog kruga izbora sljedeće nedjelje mogao imati podršku više od 289 zastupnika, što predstavlja apsolutnu većinu u 577-članom parlamentu, i tako nadzor u donjem domu parlamenta premjestiti na lijevo prvi puta u deset godina.

CSA je objavio da bi konzervativci mogli osvojiti između 210 i 263 mjesta, dok bi krajnje desni Nacionalni front mogao osvojiti do tri mjesta.

Institut Ipsos donio je slične projekcije temeljene na djelomičnom prebrojavanju glasova.

Novoizabrani predsjednik i socijalist Hollande, koji nije sudjelovao u kampanji, uoči izbora je pozvao Francuze da mu omoguće "natpolovičnu, uvjerljivu i jedinstvenu većinu" kako bi mogao ostvariti svoja obećanja.

Francuzi će na birališta ponovno izaći za tjedan dana, u nedjelju 17. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:34