SKANDAL NA POMOLU

Više suradnica optužuje glavnog urednika Bilda za iskorištavanje, on se brani: ‘To su sve laži!‘

Der Spiegel je u ponedjeljak otkrio da Reichelta suradnice terete za zloupotrebu nadređenog položaja, nasilje i mobbing
Julian Reichelt
 Michael Kappeler/AFP

Izdavačka kuća Springer potvrdila je u utorak da vode internu istragu protiv glavnog urednika visokotiražnog Bilda Juliana Reichelta (40) zbog pritužbi više zaposlenica. Der Spiegel je u ponedjeljak otkrio da Reichelta suradnice terete za zloupotrebu nadređenog položaja, nasilje i mobbing, ali bez detalja. Detalji cure preko Beča: berlinski dopisnik bečkog Standarda piše da je Reichelt navodno bio u vezi s više suradnica: tijekom veze bi im obećavao posao ili ugovore za reportaže ili rad na velikim pričama. No kad bi veza pukla, te bi novinarke bile uklonjene iz njegove blizine, a donedavno protežiranje preokrenulo bi se u mobing.

Spiegel piše da se istraga bavi zloupotrebom moći i iskorištavanjem odnosa ovisnosti, korištenjem sile i mobingom. FAZ piše da ga optužuje desetak suradnica. Prekršen je kodeks izdavačke kuće Springer, ali nije riječ o kršenju zakona, odnosno - barem zasad - nema govora o tome da bi Reichelt bio smijenjen. Reichelt je novinar Bilda od 2002. a 2017. je postao glavni urednik najtiražnijih njemačkih dnevnih novina. Zamijenio je Kaija Diekmanna, koji je kratko prije toga optužen za seksualno zlostavljanje. Državno odvjetništvo zaključilo je slučaj nekoliko mjeseci kasnije zbog nedostatka dokaza.

U utorak su šef Springera Mathias Döpfner i član uprave Jan Bayer na intranetu tvrtke potvrdili da je u tijeku interni postupak. "Teško nam je u ovom trenutku pružiti detaljne informacije. To ne možemo i ne smijemo činiti za vrijeme postupka", stoji u izjavi koja je dana na uvid dpa i drugim medijima.

Prenijeli su da Julian Reichelt negira optužbe. Članovi uprave Springera poručili su da žele što veću transparentnost, da svi bez straha mogu iznijeti svoje pritužbe na nedolično ponašanje, ali isto tako pozivaju na presumpciju nevinosti, odnosno na to da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Döpfner i Bayer poručili su da tvrtka želi osigurati neovisnost istrage, pa su zbog toga pozvali vanjske stručnjake. "Važno nam je da uskoro razjasnimo stvar", ističu.

Optužba je lažna, ustvrdio je Reichelt na jutarnjem kolegiju. Sve što sam ikad učinio, istaknuo je, učinio sam za ovu kuću i ove ovdje ljude.

Der Standard je prenio i da je 78 novinarki švicarske Tamedije uoči Međunarodnog dana žena potpisalo otvoreno pismo upravi tvrtke zbog seksizma i "pretežno muške" organizacijske kulture u kojoj se žene tretiraju lošije i preskaču kod unapređenja. Koncern Tamedia ima niz medija i 3700 zaposlenih. Novinarke se zastrašuje i usporava, njihovi prijedlozi se ne uzimaju ozbiljno i često ismijavaju, često su loše plaćene: s istim kvalifikacijama, iskustvom i učinkom plaćene su uočljivo manje od kolega. Organizacijska dominantno muška kultura osjetno se pogoršala zbog pandemije i rada od kuće, muškarci zauzimaju gotovo sve ključne položaje. U otvorenom pismu švicarske novinarke pobrojile su niz seksističkih ispada, i poručile da od uprave do 1. svibnja očekuju konkretne prijedloge za iskorjenjivanje seksizma i sustavne podređenosti žena u redakciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:27