RAZORENI GRAD

Više od dvjesto tijela ukrajinskih boraca i dalje u Mariupolju, proruski čelnik negira da se pojavila kolera

"Ja bih to nazvao širenjem panike iz ukrajinskih izvora. Situacija je pod kontrolom. Tijela poginulih zakopana su nakon sudsko-medicinskog pregleda", rekao je Pušilin

Prizor iz Mariupolja

 Stringer/Afp

Tijela ukrajinskih boraca ubijenih u opsadi čeličane Azovstal u južnom gradu Mariupolju i dalje se nalaze na mjestu sukoba, rekao je u nedjelju bivši zapovjednik ukrajinskog bataljuna Azov.

Maksim Zorin rekao je da je u sklopu dogovora s Rusima oko 220 tijela ubijenih u Azovstalu već poslano u Kijev, no da ih je „jednako toliko i dalje u Mariupolju“.

„Traju razgovori o daljnjim razmjenama, da se sva tijela vrate kući. Apsolutno sva tijela moraju biti vraćena i to je nešto na čemu ćemo raditi“, rekao je u videosnimci objavljenoj na svom Telegram kanalu.

Zorin je rekao da su trećina ubijenih članovi Azovskog bataljuna, a ostali pripadnici granične kontrole, mornarice i policije.

Stotine ukrajinskih boraca koji su pružali otpor u čeličani Azovstal odvedeni su u rusko zatočeništvo sredinom svibnja, no mnogi od njih poginuli su tijekom borbi u Mariupolju.

Tijela su u lošem stanju, pa će trebati „jako dugo da se svaka osoba identificira pojedinačno“, kazao je Zorin.

Izbijanje kolere

U Mariupolju, gradu koji su Rusi na kraju uspjeli u potpunosti osvojiti, prema ukrajinskim navodima izbila je kolera.

Takve navode je opovrgnuo predsjednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin kazavši u nedjelju da je epidemiološka situacija pod kontrolom, a da paniku šire ukrajinski izvori, kako prenosi agencija Tanjug pozivajući se na RIA Novosti.

"Ja bih to nazvao širenjem panike iz ukrajinskih izvora. Situacija je pod kontrolom. Tijela poginulih zakopana su nakon sudsko-medicinskog pregleda", rekao je Pušilin.

Nema toliko tijela preminulih koja su još pod ruševinama da bi se govorilo o epidemiji, rekao je Pušilin ruskim i stranim novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 21:20