OBJAVLJENO IZVJEŠĆE

Više od 600 zabilježenih slučajeva zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi u Italiji

Katolička crkva je prikupila je 613 spisa o slučajevima zlostavljanja tijekom protekla dva desetljeća

Papa Franjo

 Alberto Pizzoli/Afp

Katolička Crkva u Italiji objavila je u četvrtak prvo izvješće o spolnom zlostavljanju maloljetnika i ranjivih osoba no odvjetnici žrtava kazali su da je broj slučajeva vjerojatno mnogo veći te smatraju sramotnim ograničen opseg istrage.

Katolička crkva je prikupila je 613 spisa o slučajevima zlostavljanja tijekom protekla dva desetljeća i spisi su poslani u vatikansku Kongregaciju za nauk vjere, rekao je u četvrtak glavni tajnik talijanske biskupske konferencije (CEI) Giuseppe Baturi u Rimu.

Izvješće na 41 stranici tek je prvi dio koji pokriva 2020. i 2021.

Drugo izvješće odnosit će se na prijave 2000-ih iako nije navedeno kada će biti objavljeno.

Izvješće za 2020. i 2021. pokazuje da je istupilo 89 navodnih žrtava koje su prijavile zlostavljanje poput seksualnog uznemiravanja, spolnog odnosa ili neprimjerenog ponašanja unutar Crkve.

Većina žrtava imala je između 10 i 18 godina u vrijeme zločina. Također, prijavljeno je i 68 navodnih počinitelja, stoji u izvješću.

Nešto manje od polovice njih su članovi klera (30), a ostatak čine laici (23) i župljani (15), prema istraživanju, za potrebe kojeg je CEI, zajedno sa stručnjacima, proveo anketu u svojih 226 biskupija, od kojih je 166, ili otprilike 73 posto, pristalo sudjelovati, prenosi agencija dpa.

Glavna skupina podrške za žrtve l‘Abuso kritizirala je Crkvu jer nije spomenula kompenzaciju i jer pruža premalo potpore žrtvama.

Žrtve su pozvale na cjelovitu istragu koja će obuhvatiti više desetljeća kao što su to učinile crkve u Francuskoj i Njemačkoj.

"Ovo je apsolutno nezadovoljavajuće i sramotno", rekao je Francesco Zanardi (51), čelnik organizacije Rete l‘Abuso (Mreža zlostavljanih) koja ima jedan od najvećih digitalnih arhiva o spolnom zlostavljanju koje je počinio kler u Italiji.

"Ako su brojke točne one su već velike, ali stvarne su veće", rekao je Zanardi kojega je zlostavljao svećenik prije 2000., što znači da njegov slučaj neće biti u sljedećem izvješću.

L‘Abuso kaže da crkvene vlasti nisu intervenirale ili su prikrivale zlostavljanje ili su djelovale prekasno.

"To je tek početak", rekao je nadbiskup Lorenzo Ghizzon, poglavar nacionalne službe za zaštitu djece u talijanskoj Crkvi.

Mreže koje zastupaju žrtve godinama su ogorčene Crkvom u Italiji i pozivaju na neovisnu istragu koja bi pokrila barem dio 20. stoljeća kada se većina zlostavljanja događala u poratnim godinama nakon II. svjetskog rata.

Istrage spolnog zlostavljanja uvelike su naštetile Rimokatoličkoj crkvi i rezultirale isplatama stotina milijuna dolara odštete te su neke biskupije proglasile stečaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:03