VELIKI ISKRCAJ

Više od 500 migranata stiglo na Lampedusu, među njima tri žene i 29 maloljetnika

Talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da je više od 37.000 migranata brodom stiglo na talijansko tlo od početka siječnja
Lampedusa
 Alberto Pizzoli/AFP

Više od 500 migranata stiglo je u subotu na talijanski otok Lampedusu, što je gradonačelnik Toto Martello nazvao "jednim od najvećih iskrcavanja u posljednje vrijeme".

Talijanski ophodni brodovi otkrili su i spasili 539 migranata koji su bespomoćno plutali Sredozemnim morem u pretrpanom ribarskom čamcu, samo 15 kilometara od obale Lampeduse, izvijestila je novinska agencija ANSA i drugi mediji pozivajući se na talijanske vlasti.

Prema prvim informacijama, među migrantima su bile najmanje tri žene i 29 maloljetnika bez pratnje. Spašeni su uglavnom došli iz zemalja sjeverne i zapadne Afrike, te Bangladeša i Sirije.

U početnom prihvatnom centru na Lampedusi, koji ima kapacitet 250 osoba, sada je znatno više od 1200 migranata, navode mediji.

Samo je u utorak 507 migranata stiglo na otok na više od 20 brodova u razdoblju od 24 sata.

Prema podacima UN-a, ove je godine u središnjem Mediteranu umrlo oko 1040 migranata.

Talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da je više od 37.000 migranata brodom stiglo na talijansko tlo od početka siječnja, što je više nego dvostruko u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pitanje prihvata migranata stalni je izvor sukoba u talijanskoj političkoj areni iz koje se poziva i druge države EU -a da prihvate dio migranata i omoguće njihovu pravedniju raspodjelu.

"Otok Lampedusa još je jednom u situaciji da sam preuzme teret humanitarnog prihvata", požalio se Martello u subotu, dodajući kako svijet ne bi trebao biti fokusiran samo na Afganistan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:02